Policijski glasnik

СТРАНА 112

Г10ЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 14

Илија има 35— 40 год., омањег раста, у дицу црн, бркова црних, без браде, циганин је; Марко је повисок, има 35 — 40 год., бркова плавих, без браде, обојица од одела имају: гуљеве, а на глави шубаре. Моле се сво полицијске власти, да их живо потраже и нађене спроведу начелнику среза Посавског у Умку, с позивом на Бр. 3 5 43, или Управи града Београда Бр. 12029. Ридоје Милотић, из Дреновца, Мијајло МаринкопиЦ циганин из Ћуприје и Чедомор Мишић, из Параћина, притвореници среза Параћинског, побегли су 4. ов. м. из јутра из нритвора ореског. Радоје има 28 год. омален је, сувоњав, бледа лица, скоро обријан, малих смеђих бркова, од одела има на себи старо гунче и чакшире, на ногама сгаре чарапе и опанке. Мијајло има 2 5 година, омален је, сув, бркова малих црних, ретке црне браде, на себи има памуклију и гуњче, панталоне штоФане, на ногама чарапе и опанке. Чедомир има 20 год., омален је, црномањаст, брково врло малих црних, на себи је имао одело сељачко, а на ногама опанке и чарапе. Моле се све полициске власти, да их живо потраже, и нађене спроведу начелнику среза Параћинског, о позивом на Бр. 62 4 3 или Управи гр. Београда Бр. 1 203 1.

Лице чију слику износимо, ухваћено је на први дан Ускрса у овдашњој централној пошти, а У моменту кад је украо новчаник г. Живку Тодићу експедитору Народног Листа. Приликом саслушања у Управи града Београда, ово

по све сумњиво и загонетно лице изјавило је: да се зове Нетар КонстантиновиЦ да је родом из Врешове у Румунији, и да је у последње време живео у Букурешту занимајући се обућарском радњом. У Србију је вели прешо код Кладова и то без пасоша, па је одатле дошао у Београд, у цељи да тражи рада. Поред овога изјаиио је још и то : да је у Београду био пре 3 године, и радио обућарски занат код Глигорија Лазића, обућара, али је доцније све ово

норекао и додао да у Србији никад није био, а да је српски језик научио у Букурешту од Срба раденика. Језик овај, Петар говори чисто и правилно као и румунски. Како је према изложеноме основапа сумња, да је Пегар, нека сумњива и опасна личност, то Управа града Беорада, у циљу константовања његове индентичности, позива све полициске власти, да се о њему тачно известе и њој — Управи — резултат што пре саопште. Пегар има 21 годину,

омален је, смеђ, лица округлог, брчића смеђих, малих, на десној руци, мало више корена шаке, тетовиран је знаком у виду девојке, као што се види на слици. Шта ко буде знао о њему нека извести Управу гр. Београда с позивом на Бр. 12208.

ИЗ ПОЛИЦИСКОГ А/1БУМА

Самуило Коен, шегрт код Најмана тргов. овд., на први дан Ускрса украо је кључеве од дућана и касе, из стана Фнлипа Томшинског, заступника, Најмановог, и отворио је касу у дућану, и из исте узео 4 0.000 динара у злату.

Самуило је из Београда, стар 16 год., раста средњег, косе смеђе, очију смеђих, без браде и бркова. За ово дело крађе решењем кварта варошког стављен је под кривичну истрагу и притвор. На молбу неких пријатеља, износимо слику овог малог крадљивца, који је одмах притворен, исти је крађу признао и сав је новац нађен код Самуила.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ Ноћу између 30. и 31. Марта , од непознатог лица убијен је из пушке на путу пред својом авлијом Веселин Миљковић, из Ноповића, округа крагујевачког. Иредузета је истрага за проналазак кривца. 31. Марта нађен је заклан па месту званом „Чапља Падина", Петко Милосавл,евић, надничар из Ирокупља, кога је било неста.к. 21. марта. Истрага је предузета. Зликовци су за сада непознати. 3. аирила у 4 сага изјутра. Милош Мирковић, из Прокупља, звани циганин, насељеник, у међусобној свађи убио је секиром Јевђу Максимовића, сакаџију, с киме је у једној кући живео и у једној соби спавао; потом појурио на поље и напао одмах до његове куће Стамену удову Милована Здравковића, убио је ножем, а затим рапио је ножем Стамениног сина Јанићија, Милоша Милојевића ; Косту Бојковића; жандар.ча, и Мару удову Николе Јевтовића. Кривац је у притвору. По делу убиства шесто-годишњег детета Јевте Марковића, из Ђуринаца среза сврљишког, округа нишког извршеног на дан 30. марта, за које се сазнало да се играло у кућној авлији и кући Алексе Николића. — Одмах је учињен полицијски увиђај у кући Алексиној, и, увиђајем у кућној соби, нађени су на три места трагови од крви, услед чега се пооумњало да је дете Јевтино убио Алекса или ко год од његових укућана, па је одмах предузета кривична истрага, и, пошто Адекса није био кући то је одмах узета па одговор његова жена Ристена, која је пооле кратког огезања признала, да је она оама без оаучасника једном тежињавом Френгијом прво удавила дете Јевтино у својој соби, затим га запретала у кући, у пепелу, а кад се је смркло извадила га одавде и бацила у један кладенац, који постоји близу њепе куће. Она се брани да је ово убиство извршила услед свог наступног лудила, али је над њом и поред овакве одбране предузета истрага и стављена је под кривичну истрагу и у притвор. 31. марта Драгутин Јовановић, из Аз-Бреснице, среза добричког, окр. топличког, и Вучко син Јапаћка Стојановића, онд. завадили су се око заузећа земљишта, при чему је Вучко пушком тешко повредио Драгутина. Истрага је предузета, а повређеном указана лекарска иомоћ. 5. аирила у оабрици брикета белгијског друштва у Радујевцу, Димитрије Мику, из Букопче, радећи на нреси брикете, олучајио омак'о се, пао иод точкове машине и погинуо. 4. аирила Милорад Ђукић, девето годишњи дечко нз Грнчара, среза јадарског, окр. подринског, погинуо је од притиска јапије, несмогреношћу дунђерина. Предузета је истрага. 3. аирила, пред ноћ Никодија Томића, из Лапова, среза лепеничког, окр. крагујевачЈ^т, тешко је повредио Милан 1 Ј . Вељковић, онд. у свађи при хватању рибе на Морави. Повређени умро је код своје куће 5. априла а кривац налази се у рукама власти.

Садржај : I. Службени део: — II. Стручни и научни део : 1) Познавање и употреба оружја за иследнике; 2) Социјални Фактори криминалитета. — III. Поучно забавни део: 1) Историја Једног злочина; 2) Кроза злочин; 3) Из старе полицијске архиве. — IV. Поуке и обавештења. — V Службене објаве: 1) Потерс; 2) Ко је ово ? 3) Из полициоког албума; 4) Криминалне белешке и догађаји у земљи.

ШТАМПА КРА/ћ- СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА У/1- БР. 14-