Policijski glasnik

СТРАНА 160

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 20

глави шубару. Моле ое све нолицијске власти, да Милосава живо потраже и нађеног спроведу начелству округа крагујевачког, с позивом на Бр. 9625, УБр. 16965. Радоје МилетиЦ из Дреновца, окривљен је за више казнимих дела, по извештају начел. ср. параћинског, отумарао је незнано где. Он има 28 год., душевно и телесно здрав. Моле се све полициске власти, да Радоја живо пограже и нађеног спроведу ћуприском првостепеном суду, с позивом на Бр. 8270, УБр. 1 6921. Ружица ПетровиЦ удова из Београда решењем прзостеп. суда за град Београд Бр. 13151, стављена је под суд и иритвор, за дело ФалсиФиката. Ружица је средњег стаса, пуна, по лицу рошава, на једно око не види, ноои наочаре, писмена је говори: српски, маџарски и немачки. До прелаза у правоолавну веру звала се Гизела, но иошто се сада незна њено месго становања, моле ое ове иолициске власти, да Ружицу живо потраже и нађену опроведу првостепеном суду за град Београд, с иозивом на Бр. 13 169, УБр. 17108. Никола СтошиЦ тежак из Гогинца, 17. о. м убио је из пушке Милоша Милеиковића, и потом побегао. Никола је отар 4 5 год., висок, црномањаот, очију црних, бркова смеђих, танких, косе смеђе мало проседе; од одела има на себи: чакшире и гуњ од црног сукна, половне, на ногама опанке. Моле се све полициске власги, да Николу живо потраже, и нађеног спроведу начелнику среском у Бладичин Хан, с позивом на Бр. 4720, УБр. 17179. Владимир ЈавковиЦ из Ракигова, ср. Беличког, осуђен је пресудом ирвостепеног оуда јагодинског од 18. ир. м. Бр. 7228, са 15 год. робије за више казнимих дела. Владимир је 1 1. ов. м. у 7 часова у вече побегао, иопред апсанџије и огишао у село Ракигово, а одатле ое незна где је отишао. Владимир има 24 год., средњег је стаоа, очију црних, косе црне, образа округлих, браде црне полу-шпицасте, од одела има на себи кошуљу и гаће од еељачког полуиамучног платна, гуњ и Фермен од половног сукна; на глави сламни шешир, на ногама опанке оа црним кајишима, на рукама носи иет оељачких протена. Моле се све полицијске влаоти, да Владимира живо нотраже и нађеног спроведу начел. среза беличког, с позивом на Бр. 8648, УБр. 16071.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГАЂАЈИ У ЗЕМЉИ 30 Аирчла, комесар жељезничке полиције у Риотовцу, јавл.а, да је на левој обали Мораве у близини Давидовца, пађен једап леш убијеног човека. Наређена је иотрага и секција. НоАу између 3. и 4. маја неиознати лопови напали су на оалаш Живка Петровића, из Брежана, округа пожаревачког, и из обора ^ украли четири јагњета и два прасета. У времену напада Живко је био у салашу и када је I на прозор погледао лопови припуцају на салаш и побегну. један је од ових лопова ухваћен и зове се Милан С. Стевановић, из Брежана. Он ' I се налази у притвору, а за ооталим се најживље трага.

Драгутун Матић, из Кршне Главе, округа ваљевског, предотавио је, да су га 7. маја око 8 сати у вече на меоту званом код гробља, више Сењевца на путу Ваљево—..Дозница, напали неиознати зликовци и отели му око 140 динара у злату и сребру. Предузете су мере за ироналазак зликоваца. 8. маја Живан Стевановић, из Церовца, среза посаво-тамнавског, обесио је ое у овојој кошари. Узрок оамоубијству за сада непознат. 11. маја пре иодне погинуо је код своје куће 11.1 ија Крстић, тежак из Лепенице, срез нољанички, њега оу премлатили: његова жена Ката и син Стојан. Они су у рукама власти. Узрок је убијству домаћа свађа. 11. маја Богосав Милићевић, из Неваде, среза косаничког, округа топличког, убио је из пушке Павла Тодосијевића, ондашњег. Кривац је у рукама власти, а и истрага је предузета. 12. маја ноћу око 9 оати, запаљени су дућани Алекое Павловић, из Неготина, и Ђорђа и Милосава Николића. Позкар је опречен. Штета је ненозната. 9. Маја Јанко 11. Илић, из Валакоње, округа тимочког ранио је из пишгоља свога оца Петра Илића, од које је ране Петар 10. маја умро. Кривац је у рукама власти и он иризнаје дело, које је учинио за то, што га је јурио секиром, у намери да га убије. 10. Маја Стеван Петровић, копајући бунар у селу Бабама, срезу космајском, погинуо је. 10. Маја око 7 оати у вече убијен јо секиром Сава Миловановић, из Миоковаца, округа рудничког, у његовој њиви на раду. Кривци су ухваћени и оа њима ће се даље по закону постуиити. 11. Маја око 6 сати по подне, извршио је самоубијство из пиштоља над ообом Драгомир унук Животе Прокића, из Дубоне, округа смедеревског. Ово је утврђено и лекарским прегледом. Узрок самоубиотву непознат. 12. Маја у 6. сати ио подне, Јован син Живка Јакинића, из Дрепаца, среза јабланичког, округа врањског, стар 16 година, хтео је пуцати из пиштоља. да заплаши курјаке да те ноћи не долазе у овце, али како је била каписла закиола те не саотави одмах, он окрене цев у намери, да види зашто није капсла саставила барутом, но пиштољ у томе моменту опали и Јовану се у трбух сјури оукија и барут, од чега је пооле једног сата испустио душу на рукама свога оца, који се ту десио и све ово сам видео, па тако и власти изјавио. 13. Маја у подне нађени су обешени Румона жена Обрада Јаковљевића, из Белушића, округа моравског, у својој штали и Јован Глишић, из Пољне, истог округа, у камари код стоке. Лекароким прегледом и полицијским увиђајем утврђено је, да су се сами обесили. Узроци самоубијства непознати. И. Маја пред зору обесио се на њиви Милана Павловића, земљоделца из Лулшица у срезу бањском, округу нишком, његов син Станимир, војник пионероке чете II инжиљероког батаљона. Учињеним полицијоким увиђајем и извршеном секцијом, утврђено је, да је Станимир

сам себи живот одузео. Узрок оамоубијству непознат. Ноћу између 14. и 1 5. Маја , убијен је из пушке Миленко Вујановић, земљоделац, из Брезовца, округа крагујевачког, од лопова, који су дошли да из њсгове куће краду брашно, и то онда када их је Миленко на делу крађе покушао да ухваги. Један је од зликоваца у рукама власти и истрага се живо води. 15. Ма.ја По подне у реци Велнка — Крушевица, која је од ве.шке кише јако придошла, удавио ое Милован 10-то годишњи оин Стојадина Крстића, из Б. Крушевице, округа моравског, чији је леш ухваћен у Лоћици и 16. Маја сарањен, 15. Маја Лазара Коларевића, из Ритопека, у срезу грочаноком, у механи ритоиечкој, пепознати злочинац пуцањем из пушке смртно је повредио у главу, од чега је овај истога дана умро. Ирема извешћу начелника среза грочанског, Лазар је спадао у ред неваљалих људи и био познат као штеточинац и убојица. Истрага је предузета, да се зликовац ухвати. 16. Маја Ранђел Петровић, из Крастовца, у орезу нишком убијен је из иушке од непознатог злочинца. Учињен је одмах увиђај и извршена секција, а нредузете оу и све мере да се кривац нронађе.

ИЗ П0ЛИЦИСК0Г АЛБУМА Љубиша РадовановиЈ., звани „Уекок" познати кесарош ов. месеца код Топчидера скочио је из жељезничког воза нре но што је ушао у станицу, но примећен одмах је ухваћен. 'Гај његов поступак даје новода сумњи да није негде какав злочин извршио. Л>убиша је родом из Ужица има му 2 4 године, високог је раста,

очију зелених, носа великог мало кратког, косе смеђе, бркова малих смеђих, има ожиљак од посекотине нреко лево обрве која се протеже с леве стране нооа до испод левог ока. Одело носи српко сељачко као што ое и на слици види. Ко што буде сазнао о Љубиши нека јави Управи града Београда где се налази у притвору.

Садржај: I. Службени део. — II. Стручни и научни део: 1) Паљевине; 2) Рђави подвизи пруске и белгијске полиције —• III. Поучно забавни део: 1) Философи пред судом јавног мњења; 2) Кроза злочин. ; — IV. Службене објаве: 1) Потере; 2) Криминалне белешке и догађаји у земљи; 3) Из полицијског албума.

ШТАМПА КРАЉ- СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н ДИМИТРИЈЕВИЋ ДОСИТИЈЕВА УЛ- БР. 14-