Policijski glasnik

СТРАНА 31-2

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 40

тражи начед. среза орашког, актом Бр. 1 1 357. Благоје има 13 год., плав је, сувоњав, средњег стаса. Иронађеног треба спровести среском начелнику. Акт унраве града Београда Бр. 2 9266. Никола Дивац, из Станова, среза гружанског, који је због разбојништва на 2 0 годипа робије осуђен био, у путу милости владаочеве ослобођен је са свим даљег издржаваља казне и нуштен у слободу. Како он има да издржи још и (5) пет година полициског надзора, то се моле све полициске власти , да га потраже п подвргну издржаваљу овог надзора, и о томе известе начел. окр. крагујевачког, с позивом на Бр. 15801, УБр. 29085. Ноћу, између 27 и 2 8 септембра ове год., непознати крадљивац, удешеним кључеи отворио је врата на дућану Радоја Лишапина, трг. овд., и из отворене Фијоке украо му је: око 46 динара у сребру и никлу. За крадл,ивцем паређује се тражеше. Акт управе града Београда, с иозивом на 294 19. Ноћу, између 2 6 и 27 септембра ове год., украђена су два вола из затворсне авлије Јована Николића из Смрдана. Један је во длаке сиве, матор 5 год., рогова кратких, дебелих, има рану на слабини од убода других вола. Други је во длаке сиво мрке, стар 4 год., рогова већих но у првог. Оба су пак жигосана са „7Е/2 8 . Моле се све полициске власти, да крадљивца п покрађу живо потраже и нађене спроведу пачел. ср. у Прокупље, с позивом на Бр. 12890. УБр. 29375.

СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА Глиша Ли.1и1. , скитница и коцкар, из Аустро-Угарске, који је до сад два пута осуђиван судски за крађе, пресудом кварта варошког од 7. септембра ове год. Бр. 1045 4, осуђен је са 20 дана затвора и прогонством у Аустро-Угарску на свагда, за извршену крађу ципела Јосифу Гашићу обућару овд. и исти је прогнат за Аустро-Угарску 27. септембра. Оп има 19

год., раста је средљег, сувоњав, лица дугог, косе смеђе, очију смеђих, без браде и бркова. Скреће се пажња свима полициским властима, да на његов повратак обрате строгу пажњу, и у случају повратка да с њиме строго по закону поступе.

Т Р А Ж И С Е

Михаила ЖивановпКа, из Грлишта, среза зајечарског, окр. тимочког, тражи начел. окр. тимочког, актом Бр. 7762, исти је отишао пре 4 годпне од своје куће и није се до данас вратио. Моле се све иолициске власти, да Михаила зкиво потраже , и нађеног упуте начел. округа тимочког, с позивом на акт Бр. 7762. УБр. 29419.

КРИМИНАЛНЕ БЕЛЕШКЕ И ДОГДЂДЈИ У ЗЕМЉИ 20. сеатембра, око 6 пати по подпе, у повратку из шуме „Утоврљане" : Алекса и Јеромнја И.шћи, из села Товрљана среза прокупачког, убијепи су, а Радован њихов брат тсшко је рањен од непознатих зликоваца. Па лице места одмах су отишли начешици: окрузкнн и срески са окружиим шумаром и лекаром, рада извиђаја, секције и даље истраге. 20. септембра, убио се у своме стану Тома Стојаповић, из Јајница, среза врачарског. Узрок је самоубиству напознат. Чиновник и лекар отишли су на лице места ради увиђаја. Ноћу, између 21. и 22. сеатсмбра, убијен је из нушке Коста Костић, из Прљите, у близиии мајдана в Вршка Чука". Убице су: Јован Пиколић, Трикан Владовић и Петар Нетровић, онд. Они су у рукама власти. Узрок убиству за сад је непознат. Ноћу. између 21. и 2 2. сеатембра, у мехапи почековачкој, Живко Костић, из Лопаша, среза трстеничког, у одбрапи, задао је ножем две смртне ране Милутнну Спасојевићу, онд. од којих је рана Милутни одмах умро. И ЈКивко је рањеп од Мплутина и упућен окружној болинци на лечење. Нопу, између 21. и 22. сеатембра,, убијен јо из пушке у випограду, Наупа -Костића. кафеџије из Мечковпа, Танасије Јовановић, ондкоји је са још пет непознатих лица извршио крађу грожђа. Убиство је извршио чувар винограда Бошко Миловановић. Истрага је поведена. Дело је извршено у реону општине мечковачке среза крагујевачког. 22. сеатембра, у 6 и по часова у вече, непозпати разбојници папали су Јована Поповића, свештеника из Црнајке, када је овај у кући за столом вочерао са својом породицом. Разбојницн су ушли у двориште, отвори.ш кућна врата, која су била притворена, и један од разбојника пуцао је на Тодора сипа Јоваповог, али ннког није повредио. На пуцањ притрчала јо општипска патрола и сељанн, но разбојници су се разбегли, нушкарајући се са патролом и сељапима. Предузета је истрага. 23. септембра, између 10 и 11 саги пре подне, непознати разбојници напали су на кућу Милоша Милосављевића, из Врбнице, па му жену злотгавља.ш и повредили, а пород овога однели му 84 0 динара у банкама, једиу шубару и џеппн саг. Иследна власт среза моравског предузела је истрагу да се зликовци похватају. 12, сеатембра, Тома Балтић, из Брезове среза студепичког, у међусобној свађи оа Савом

Балтићем, онд. ранио је Саву из пушке од чега је Сава 17. умро. Кривац је дело признао и у рукама је вдасти. 16. сеитембра, Богосав Мојовић, из Беоца, сроза студеничког, у свађи због имања ударио је Јеврена Мојовића, онд. ножем у мали трбух, од чега је Јеврем 18. умро. Кривац је дело признао код власти. 18. сеатембра, Вучега Симоповић, из Тлачине, окр, чачанског, убио је брата Вилимона. Чиновник и лекар одмах су отишли на лице места ради увиђаја. Кривац је у рукама власти. Узрок је за сада ненознат. 19. сеатембра. аред вече, Сава и Мијаило браћа Ђелошевићи, из Стубл.е среза јабланнчког, сачекали су у реци брашарској Новицу Недељковића, и Негра Ђуровића из Рајшара, када су се ови са кулука враћали н из заседе убили па место из пушака Петра а Новицу ранили у леву руку па побегли и пезна се где су, а кућу, имање и двоје деце оставили. Они су се свађали и тужили због имања услед чега је овај случај и наступио. Потера и истрага предузете су. 21. сеатембра, сдучајно је земља претрпала Јовапа Дамњановића, из Дреновца, округа подринског, кад је шљунак на Орашцу копао. Јован је кући мртав однет. Ноћу између 21. и 22. сеатембра, изгорела је кошара Илије А. Ивановића, из Горњана, среза поречког, и у кошари једна крмача. Вредност штете износи 70 дипара. Сумњу је изјавио на Младена Ј. Мијаиловнћа, ондашњег. Истрага се води. Поћу између 23. и 24. сеитемвра, трн пепозната зликовца напади су на садаш Јована Тр. Костића, из Горњана, среза поречког, и однели одело његовог сина Иетра војпика II коњичке батерије, који је код кућо на одсуству — и још неке друге ствари. Један од зликоваца казао је, да је Лука хајдук из Плавпе. Предузета је истрага и потера за зликовцима. 25. сеатембра, Миладин Крстић, служител, општине рибарске убо је ножем у свађи Ђорђа Станојевића, Циганина из Сеземче, среза расинског, а "Борђеву мајку Стану повредио батином. Хорђе је умро, а Миладин је у рукама власти. 25. сеатембра, извађен је из бунара Јованче Ве.шчковућа, из Горчинца, среза лужичког, Уда Авдић, Циганче од 12 година, кога је нре 4 дана нестало. Улин отац 'Борђе сумња да је Ула убивен, затим бачен у бунар. Увиђај подицијски на лицу места и секција предузети су. Ноћу између 25. и 26. сеатембра, Миладин син Димитрија Јадранина, из Стублина, округа ваљевског.. у својим кукурузима ранио је из пушке, Тому Јадранина, онд. од које је повреде Тома после 12 сати умро. Брза истрага по овом делу води се.

ИСПРАВКА У претпосдедњем броју у рубрици <( Поуке и обавештења", & у одговору на питаљо 1-во, после алинеје пете требала је доћи алинеја шеста, која гласи : „Овај је рок, пре кратког времена, сведен на десет дана, новим изменама", ади је оманшом коректора изостада. Моле се читаоци, да ово поправе.

ЦЈТАИпПА КРАЉ- СРП- ЛРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЂ - ДОСИТИЈЕВА УЛ- БР. 14-