Policijski glasnik

СТРАНА 120

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 15

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА Учињена оу нам ова питања : I. «Може ли општински суд вршити потврде и оверења иреписаних акта, и ако може, коју ће таксу наплаћивати за то, да ли ону из тачке 15. тариФе закона о таксама, у маркама, и.ш коју другу у новцу и у корнот своје касе." II. Извесно дице осуђено је, поред казне, и на издржавање подициског иадзора од 4 месеца. Кад је треб&^о да отпочне издржавање надзора, ово је лице приведо опттини два угледна грађанина, који су пристали да јамче за исправност овога дица, па је тражидо да се надзора ослободи, наводећи да је раније многима примано јемство и они ослобођавани надзора. Да би се донела одлука по његовој модби треба расправити питање: по каквом би се законском или другом пропису могло приМити јамотво, и са каквим би се одгокорностима оптеретили јамци, као и то, да ди би преотада њихова одговорноот кад протекне оно време, за које би дотичии издржао надзор ?» III. Једнога дана био је у ишпој општини збор одборника. На основу чдана 45. закоиа о општинама, гласачки одбор састао се тачно у 7 1 / 2 сати пре подне, а у 8 сати требао се отворити збор, ади до 12 сати пре подне није дошао ни један гласач, те наравно, ни гдаоачки одбор није имао коме отварати збор. После подне, глаоачки одбор продужио је рад од 2 сата па дал.е, и тек око 5 сати, дошло је једно једино лице и гласало, а више апсолутно нико. Према чл. 5 1. пом. закона, треба за пуноважно решење ствари, најмање једна подовина гдаоача, упиоаиих у азбучном сииоку, иначе се оазива други збор, а на њему ое решава отвар са оним бројем гдасача, који су дошли. Како је на ирвом збору гласало цигло једно лице, то настаје питање : да ли се у опште има сматрати, да је овај први збор и одржан, или ће се и оно једно лице узети у рачун и наредити други збор, нарочито кад се није ни могао отворити, пошто пред оудницом није бидо никога у 8 сати у јутру Р> IV «Ио чл. 17 2. закона о општинама, жалба против одлука општинских и оеоских зборова, предаје ое дотичном општинском суду или Државном Савету. 11рема овоме, кад општински суд не добије жалбу у законом року. може ди изабрана лица одмах увести у дужноот, или треба чинити питање на Државни Савет : постоји ли жадба или не, па тек по добивеном одговору уводити их у дужност?" V. 0 Ио коме ће законоком пропису суд општмнски кажњавати она лица, која му не дођу

на позив, кад по чл. 9 4. закона о онштинама тач. 4. под б. општински судови немају право кажњавања по §. 327. кр. зак. пошто казна ирелази 10 дана затвора." — На ова питања одговарамо: I. Општински суд има права да потнрђује препиое оних акта, која се налазе у његовој архиви и иадлежности. За ове преписе с ул може наплаћивати такоу у новцу, у корист своје касе, као за потврду уговора и т. сл. по тач. 9 7 а закона о такоама, појпто за ову вроту иоелова иије нропиоаиа засебна такса. II. Шта је полициски надзор и како се он издржава, прогшсано је у § 37 а кривич. закона. По тач. б. овога законског наређења, ноћни се надзор може издржати и у својој кући иди и на ком другом месту — како то нолициока однооно онгатинска влаот нађе за иотребно. Према томе, ако општински суд налази, да је јамство оне двоице грађана довољна гаранција, да осуђени не ће више чинити рђава дела, и да ће ова казна успешно утицати на њега, кад се изврши са свом пажњом и штедњом једне дичности , онда може дозволити, да ово дице издржи ноћни надзор у својој кући. Иаравно, да суд има права, да увек измени своје решење, кад разложно посумња или се увери, да оно лице злоупотребљдва ову пажњу и чини кажњива деда, иа да одреди место надзора где хоће. Јамство јамаца у опште нема практичне вредности, јер би они у крајњем случају могди материјално одговарати за штету, коју би ово лице коме учинило, а друге какве одгорности за њих не може бити. III. Кад чл. 51. закона о општинама не одређује број лица, који би најмање морао доћи па да се рачуна да је бидо збора, онда се мора узети, да је први збор држан и ако је гдасало свега једно лице. Према томе, на другом збору истакнуто питање решава се оним бројем гласова. који буде дошао. Она околноот, што у 8 сати у јутру, није било пред општинском оудницом никога, не мења ствар, јер се збор по закону отвара у 8 сати пре подие, не везујући то за уолов, да у то доба мора бити кога од гласача у оиштини иди иред овом. IV. Како се иротив одлука општипских и сеоских збооова, жалбе могу давати и пепосредно Државном Савету, то се изабрани часници не смеју уводити у дужност пре, него што се добије извештај од Државног Савета да жалбе нема, јер би се, друкчије радећи, могдо догодити, да Савет поништи избор, иа да се већ једном уведени часници разрешавају. V. Кад је расписом г. Министра унутрашњих дела објашњено, да општински судови не могу

оудити кривце из § 3 27. кривичнога закона, онда ништа друго не остаје, него да суд, за те кривце, оптужује дотична лица полициској влаоти, кад год нађе, да кривца треба ооетније казнити од оне казне, коју може изрећи председник или заотупник по чл. 109. тач. 5. закона о општинама за непослушност, у који ред долази и недодазак на позив.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Т Р А Ж И С Е Љубомира Р. ЖивановиАа , тожака из Грабовца, којн је отишао од своје куће још 1 4. јануара ове год. и није се до данас вратио, тражи начелник ореза ресавског актом од 16. априла ове год. Бр. 7332. Љубомир има 28 год., ћосав је, смеђ, нађеног треба упутити начеднику среза ресавоког, с позивом на Бр. 7 3 32. УБр. 1 3 493.

П 0 Т Е Р Е Радомир Котуровић., из Уба, који одговара за опасну крађу, находи се у бегству. Он има 45 год., раста је високог, косе и бркова црних, очију црних. Позивају се све полициске власти, да Радомира живо потраже и нађеног спроведу начелнику среском на Уб с позивом на Бр. 2300. УБр. 1 3249. Чедомир П.авић.евић, из Горјана, среза ужичког, који одговара за онасну крађу, находи ое у бегству. Он има 2 4 год., раста је малог црн, бркова малих, црних. Позивају се све иолициске вдасти да Чедомира живо потраже и нађеног онроведу начелнику ср. на Уб с позивом на Бр. 18280. УБр. 13148. Петру Станковићу, из Дупљаче ноћу између 18. и 19. ов. м-ца украђен је коњ длаке доратасто-затворене, стар 3 године без роваша; и кобида длаке доратасте, стара 5 год., у дево око ћорава са жигом „Т. 8 Позивају се све полициске власти да крадљивца најживље потраже и нађеног спроведу начелнику среоком у Неготин с позивом на Бр. 5204. УБр, 13789. Стојану Ђорђевићу, из Жагубице, ноћу између 15. и 16. ов. м-ца на опасан начин украђено је 4 брава свиња, које су биле на храни у обору Петра Новаковића из Пожаревца. Свиње су добро урањене, једна је бела са дугачком чекињом, а гроје оу црне, у вреднооти 500 динара. Иозивају се све полициоке власти да крадљивца најживље потраже и нађене спроведу начел. окр. пожаревачког, о позивом на Бр. 5810. УБр. 13600.

ИЗЈАВЕ И П0РУКЕ УРЕДНИШТВА Због ведиког зваиичног материјала, изоотавили омо извеоне наше рубрике као и други опремдаени материјал за овај број. По свима ранијим указима извршиди смо преправку у експедицији, сем по посдедњем иисарском указу. По овоме послаћемо идући број свима у местима нових опредељења.

ГПТАМПА КРАЉ. СРП. ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР. 14-