Policijski glasnik

СТРАН А 3 68 Ђорђе је отар 28 — 30 год. средњег раота, у опште плав, у оделу оиет пиротских сељака. Позивају се све полпн. власти, да Димитрија и Ђорђа живо потраже и у случају нроиаласка спроведу Пиротгком првост. суду о позивом на бр. 1 5565. или Управи града Београда опозивомнаБр. 41133. Ђорђе Антић, из Врандола у окр. Пиротском, ноћу између 8 — 9 Фебруара 1895. год. побегао је из притвора нач. ср. Белопаланачког, а решењем Пиротског Прв. суда од 16. јануара 1898. Бр. 431. стављен је под поротни суд и у притвор за трп опасне крађе. 'Борђе је стар 60 год. оредњег раста, плавих очију , дугих танких и загаситнх бркова, косе црне, у оно време био је без браде — бријао се. — Моле се све полициске власти, да Ђорђа живо потраже, и у случају проналаска да га стражарно спроведу Пиротоком првост. суду о позивом на Бр. 12551. или Уграви Београда о позивомна Бр. 41131. Непознати лопов, 17. ов, м-ца ове год. у вече ушао је у каФану „Урошева Пивница" на Теразијама, па оа чивилука украо зимски кап ут Боре Димнћа, чинов. поште и телеграФа. Капут је био нов, од црног лаотика, дугачак до испод колена, са црном оомотском крагном, џепови су му са отране, а на унутрашњем има монограм «Д. Б.,» постава му је шарена с белим и црним пругама. — Позивају се све полиц. власти да нпетану, да се крадљнвац и покрађа пронађу. УБр. 41001. Зимски капут, украло је непознато лице Петру В. Поповићу, ФилозоФу II. год. са чивилука у Вел. Школи, где је био окачен. Капут је нов, од црног ластика, дугачак, са плавом поотавом, протканом црвеним пругама и сомотском јаком.— Лопова и покрађу треба потражити и у случају проналаска спровести овој Управи с позивом на Бр. 40574. Драгиша Вељковић, звани „Глишица", коцкар, родом из Београда, отар 2 7 год., ооуђиван два пута на робију због крађе, пиемен,

веома биотар и умешан, решењем, првостепено г београдоког оуда за округ подунавски стављен је под суд и у притвор због убиства. Позивају се све полиц. власти да Драгпшу, који је у бегству, у својим домашајима најживље потраже и нађеног спроведу поменутом суду с позивом на Бр. 22.428. Убр. 32030.

ИЗ П0ЛИЦИЈСК0Г АЛБУМА Пре кратког времена, један земљоделац из колубарског среза дотера на београдски трг кола оувих шљива. Њему ое понуди једно лице да посредује приликом продаје, да би шљиве шго боље продао, и да га купци не би преварили

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК или одбили приликом мерења велики шконт. Наивни сељак иристане, и посредовањем овога добричине што пма тако болећиво срце за сељаке, прода шљиве једном овд. шљиварском трговцу, но да га тај трговац не би преварио п забројио, оде „посредник» да иаплати куповну цену. II он ју је збиља поштено од дотичног трговца, кога је обмануо да је он сопственик шљива, наплатио, али није предао коме треба, већ је за себе задржао и изГубио се. Сирома сељак, када је после дужег чекања на апосредника" отишао дотичном трговцу да види шта је то толико запело око исплате впдео је у чему је ствар, и да је жртва преварс. те достави случај полицији, која за тим (( посредником одмах распише тражење с-вима полицијским властима у земљп. Према оиису и другим знацима после неколико дана он будс

ухваћен у округу крушевачком у лицу Милхла Јаковљевића — Воларовића , коцкара и варалице, и спроведен београдској полицији, где је он одмах признао дело, али је се браиио да се је ( (Случајно ,) запио и паре оном сељаку попио, ио да ће му их он вратити (( кад буде имао," те према томе да овде не може бити кривич. дела , већ чист грађаноки опор. И ако је се вешто бранио и своју одбрану адвокатски у перо диктирао, ипак ни полиција ни суд нису могли да усвоје његову »одбрану" и (( разлоге,» већ су га ставили у притвор, како би му дали прилике да до претреса своју одбрану још боље спреми. Сад је у њу толико поуздан, да се са сваким хоће да клади, да га суд мора иустити. На који начин он мисли да промени теорију о казнимим делима, и да ову своју најновију превару из кривичног пребаци у грађански законик — видећемо на претреоу. Ну како га н>егова општина означава као коцкара и варалицу, који је и на робији био, а он то одриче, већ признаје да је (( само" два пут судоки ооуђивап за «неке вашарске тричарије, то ми износимо његову ФотограФију и молимо све полицијске и остале власти, да јаве Управи града Београда ако је ои још где учинио какво крив. дело и све што о њему знају. Он је родом из Вел. Дренове, у окр. крушевачком, стар је 32 год., средњег раста, смеђ. Врло је дрзак и говорл^ив; свакоме из реда, па и чиновницима, пружа руку да се рукује као својим познаницима.

БРОЈ 47 СКРЕЂЕ СЕ ПАЖЊА Ханс Ернст Мунд, тргов. помоћник, који је у последње време био са службом у Александррји, тражи се од стране немачких власти због извршеног ФалсиФиката и утаје. Ханс је стар 28 год., висок 1*70 м. витак, риђ, ћелав, очију плавих, носа и уста обичних, риђих бркова и риђе ретке шпицасте браде.

коју је сад обријао , бубуљичав, особито по челу. Говори немачки (саврш. немачки дијалект) и пешто Француски. Од особених знакова има : дугачке нокте, гегав ход и натмуреи играз лица. Има при себи војничку исправу и по свој прилици путује са Максом Сакевицом, који се такође тражи због јатаковања. Макс је стар 26 год. висок Г80 м. витак, смеђ, бркова смеђих, и потсечених по енгле ; ски. Говори осим немачког врло добро и енглески. Лева му је нога мало краћа, а обе су му ноге криве у виду слова О. За Ханоово хватање постоји награда од 500 дин. у злату. На молбу овд. царско-немачког консулата, износимо Хансову ФогограФију и позивамо све иолиц. власти, да на Ханса и Макоа обрате пажњу и у случају да се негде код нас нађу, треба их стражарно спровести Уирави града Београда.

ПОХБАЛНИЦА Гооподин Министар унутр. дела, одлуком својом од 1 0. новембра тек. год. ПБр. 31858, јавно је похвалио г. АНТОНИЈа ВиЛДОВИћа , начелника среза иодунавског, што је вршио своје дужности у погледу хватања и утамањивања хајдука савесно, енергично и са пожртво^вем, чиме је допринео да се хајдук Светозар Стевановић , из Аустро-угароке , убије , а хајдук Љубомир Гајић из Бановаца, ухвати. Честитамо г. Вилдовићу ово одликовање, које је с пуним правом заслужио, и желимо да се и други нолиц. чиновници па њега угледају.

ОДГОВОРНИ УРЕДНИК Н. ДИМИТРИЈЕВИЋ - ДОСИТИЈЕВА УЛ. БР. И