Policijski glasnik

СТРАНА 448

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 47

8. Да се иојам скитнице дефинитивно одрбди, и иовећа казна за ирофесијално скитничење. Један завод са иринудним р адом био 6и неоаходно иотребан за ове иоследње .*Ј 4. Да се иовећа казна за неиоиравиме ссовратнике, а ио могуКству и створе нарочити азили у које би се они, као врло оиасни ио друштво, интернирали, и 5. Да се казне ирогонства и казне иолицијског надзора извршују много савесније, него што се то данас чини.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС

Са доиуштењем пишчевим превео сам и веК је изашло из штампе чувено дело д-ра А ^берта Вајигарта Криминална Тактика ручна књига за истраживање злонина. Дело је намењено иа ирвом меоту полицијским и судским органима, а у страној стручној књижевности оцењено је као најбоље и најпотпуније дело ове врсте до данас. Књига износи 26 штампаних табака велике осмине, цена јој је 4-50 динара, а може се добити у свима београдским књижарама и код преводиоца. Новембра 1905. год. Београд Добривој В. БакиЂ, писар Мин. Унутрашњих Дела

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ АЛБУМА Пре непуних десет година побегао је са рада из Соко-Бање Михаило Миленковић, осуђеник нишкога казненога завода. Још се тада сазнадо да је Михаило пребегао у Турску и временом му се са овим изгубио траг, ма да није лако заборављен у круговима својих сељана, пошто је добро запамћен као врло опасан човек. Пресудом првостепеног крушевачког суда од 6. Фебруара 1895. гед, Бр. 2455 Михаидо је осуђен на смрт за два дела: 1) За покушај убиства извршен над Оветозарем Рајковићем из Ломнипе, у срезу расинском, и 2) За хотимично убиство извршено над Миданом Мидадиновићем, из Ломнпце. Ова пресуда на смрг отпала је код апелационог суда, који га је својом пресудом од 15. Фебруара 1895. год. Бр. 552 осудио на 15 година робије у тешкоме окову за дело хотимичпога убиства; за дело покушаја убиства пустио га је испод суђења. Од ове осуде Михаило је издржао (рачунајући и време проведено под истрагом) близу две године, па је 27. маја 1896. године побегао у Турску. Начелство округа крушевачкога 18. т. м. ухватило је Михаила. Према његовом исказу од 4 ) По закону од 27. новембра 1891 године у Белгији ее професионално скитничење кажњава се затвором и принудним радом од 2—7 год.

Штампа Цраљ. Срп. Државиа Штампарија

вачког, отумарао је од куће и породице још пре две године, а до данас се ником није јавио, нити се о њему могло ма шта сазнати. Стар је 16 год., омален, плав, предњи су му зуби црни и искварени. Ко о њему буде ма шта знао, моли се да о томе извести среску власт у Жабарима, с позивом на Бр. 17010. АБр. 1521. КО ЈЕ ОВО ? У Нишу је 7. т. м-ца нађено једно лице глуво-немо, старо до 50 година, проседо, на себи има чохано одело, памуклију и црвени појас, на глави црну шубару, а на ногама ци-

пеле. Начелство округа нишкога расписало је овима властима тражење његове породице, али се није могло утврдити ништа ближе. С тога се износи његова слика и моли се свако ако би што знао о овоме лицу или његовој породици, да о томе извести начелство округа нишког с позивом на Бр. 24254.

П О Т Е Р Е Владимир Стојановић, који је у последње време служио као кочијаш код Светозара Димитријевића, адв. у Софији , ноћу између 16. и 17. тек. м-ца извршио је убиство над својим господарем, овога сестром и слушкињом, и побегао. Убица има 23 — 25 год., средњег је стаса, добро развијен, црномањаст, нооа правилна, бркова пола црних пола бедих. У олучају проналаска треба га притворити и о томе одмах известити Управу гр. Београда с позивом на Бр. 40956. Ноћу између 18. и 19. тек. м-ца, непознаги здиковци обили су врата на кући Саве Ђ. Илића, из Пожаревца, и из ове украли и однели : 10 пари мушких и женских кошуља, нових, пар златних минђуша, пар нових кочијашких узда, 20 клгр. опране вуне и једну конђу с накигом, Начед. окр. иожаревач. актом Бр. 18429, моли за тражење крадљиваца и покрађе. УБр. 41412. Михајло Милутиновић — Цилић , из Риљца, био је под иотрагом, у притвору и окову код начелника среза левачког због опасне крађе. Ноћу између 22. и 23. тек, м-ца провалчо је апсану и побегао је заједпо са оковпма на ногама. Начедотво округа моравског, депешом Бр, 1 3 533 наређује најживље тражење за одбеглим прнтвореником. уредник, 2ушан 3}. ЈТлимПић.

дана бегства до 1903. год. Михаило је живео у Турској; тада је прешао у Србију, у Куршумљу је извадио пасош под Бр. 4312/04 и на основу њега уписао се као слуга код Косте Копића из Винораче, под именом „Ђорђе Лазаревић из Старе Србије » и под тим ихменом издао му је начелник ереза беличкога и служитељску исправу. Да би се добили што тачнији извештаји о томе, да ли је Михаило извршио где какво казнимо дело у времену од 1903. године (ма да није искључена могућност да се Михаило вратио у Србију и раније) начелство окр. крушевачкога послало је уредништву слику љегову, у одеду у каквом је ухваћен, с молбом да се сваки ближи извештај о Михаилу пошаље начелству о позивом на Бр. 10962.

Михаило је стар 72 год., повисок, дугуљаста мршава лица, црнихкруппих очију, дугих ушију, проседе ретке косе, кратких седих бркова. Од особених знакова има на предњој страни десне рамене кости једну белегу од ране, коју је, вели, задобио у српско-турском рату. Кад је ухваћен био је наоружан пушком мартинком, Фишектором, мецима и ножем. По његовом казивању то је оружје донео собом из Турске, и овуда га је носио собом.

Т Р А Ж Ш С Е Павла Тодоровића, берберина, окривљеног због крађе, тражи начелство округа крушевачког. Пронађеног треба стражарно спровесгп поменутом начелству о позивом на акт Бр. 8661. АБр. 1 528. Угрен, син Милоша Момировића, земљоделца из Дола, среза моравског, окр. пожаре-