Policijski glasnik

ПОЛИЦИЈ СКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 263

Један од осу^ених нема више имања сем онога што му штити § 471. грађ. оуд. поступка. Како нигде није предвиђено ни објашшено : да ли се казна може наплатити из овог имања, то молим уредништво да ово изволи објаснити преко »Полицијског Гласника«. Том приликом нека објасни и то, да ли се, на случај нсмаштине, може новчана казна заменити затвором. Поред тога нека се и то објасни: да ли подлеже и чијем разматрап.у пресуде, донесене по железничко-полицијском закону, јер и тога у закону нема? С( — На ово питање одговарамо : Како кривице из § 62. железничко-полицијског закона не долазе у ред оннх, о којима говори тачка. 16. §. 471. грађ. суд. поступка, то се наплата не може ни вршити из онога дела имања, које је заштићено т. 4. поменугога законског наређења. Железничко-полицијски закон, као специјалан, предвидео је казну за извесне кривице, и за изрицање ових по чл. 63. (последњи отав) и 64. пренео надлежност на редовне полицијске власти. Према овоме, оне као надлежне за изрицање и извршење казне, морају саображавати своје поступке општем кривичном закову за све случајеве, који нису нарочито регулисани железничко-полицијским законом. Како и ово питање: шта ће се радити ако се казна од осуђеног не може наплатити није регулисано самим железничко - полицијеким законом, то ће се у смислу § 316. новчана казна замењивати одговарајућим затвором. Што се тиче питања, има ли места жалби против ових осуда и којој власти, ствар стоји овако: Пошто самим законом, као саецијалним, није регулисано питање: коме ће се жалбе нодносити против осуда полицијских власти, а по чл. 27. Устава и Устројству централне управе жалбе нису искључене, то се оне могу подносити само надлежној старијој власти, пошто овде није случај §§ 15. и 16. полицијске уредбе. IV. Један општински иисар пита: „У мојој општини постоји школа и има два одељења, па према томе и два наставника. У школокој згради има: четири собе, кујна са »шпајзом" и једна мала собица за оставу. Један наставник добија станарину у новцу г а други не. Моли се уредништво за обавештење: Да ли према горњем има у школској згради довољно одаја: за учионице, послужитеља, школску канцеларију, школску књижницу, собу за даљну децу где зими ручавају и спавају, за оставу школских ствари и стан за наставника и за колико наставника? Ако нема, онда за кога нема, и може ли се и једном и другом наставнику издавати станарина у новцу или само једном. Ово је објашњење потребно услед појављеног спора између управитеља и општинс.ког суда?"

— На ово питање одговарамо: Кад школска зграда има свега четири собе са кујном и шпајзом, од којих су две употребљене за учионице, једна мора бити употребљена за канцеларију, а једна за ручавање и спавање деце, а за стан учитеља потребно је, међутим, по чл 16. закона о народним школама, најмање две собе с кујном и потребним стајама, онда се већ тим самим казује, да у школској згради нема удобног стана нч за јсдног, а камо ли за два учитеља. Према томе, општина мора унети у буџет станарину за два учитеља, ако један од њих не би пристао, с обзиром на големе издатке општинске, да се задовољи станом какав има. Саветно је, и у интересу школе и наставе, да се овај сукоб расправи споразумом и договором, јер чим је сукоб између општине и школе, успех школе не може бити онакав, какав би био без овога сукоба. V. Суд општине биоштанске актом својим Бр. 1293, пита: »Непокретно имање једног овд. грађанина, узето је у попис 26. Марта 1896. год. за наплату приватних дугова, и продаја извршена 6. маја 1898 год. Купац је положио 15. дин. на име кауције, која је по гласу акга употребљена на дијурну чиновника и служитеља. Ова продаја решењем првостепеног Ужичког суда бр. 13.088/99 год. поништена је. Кунац који је кауцију положио, тражи повраћај исте; полицијска власт актом од 8. маја 1901. год. бр. 3582 наређује за нов понис ако има довољно земље ? па да се из продатог имања кауција врати. Моли се уредништво да у једном од наредних бројева у свом листу извести: је ли дужник обавезан платити — накнадно и кауцију, кад је продаја као неуредна поништена и ако је по ком законском пропису? 11 — На ово питање одговарамо: По чл. 94. тачке 3. закона о општинама, у ред дужности, које врше општинске власти, долази и вршење законитих наредаба претпостављених власти. Вршење попиеа имовине, ради извршења судских пресуда или решења других власти, које наређују полицијске власти, такође долази у ред законитих наредаба старијих власти, јер имају свога извора у § 466. грађ. суд. постунка. Нрема томе, општински суд је дужан да изврши наређење среске власти, констатујући том приликом само то, да ли дотични има довољно имања по § 471. гра)). суд. пост. или не. Хоће ли полицијска власт извршити продају пописаиог имања или не, то је ствар њеиа, као што је њена и одговорност ако повреди чија нрава. Нека, дакле, суд изврнш попис према наредби среске власги и иошље јој га, а шта ће даље бити, то није његово да разбира, већ власти која има да врши нанлату и оног, чије право може бити повређено.

СЛУЖБЕНЕ 0БЈ.\ВЕ ОГЛАЛШН ЗА ХАЈДУКА Илија Томашевић — Драшковић, родом из Црно Горе, а оада земљоделац из Дугог Дода, среза косапичког, позват је објавом начелства округа топличког, као одметник испод власти, да се у року од (2 0) двадесет дана преда најближој полпцијској или судској нласги. Како се у остављеном року није хтео предати, то га је исто начелство решењем својим од 4. овог месеца Вр. 5835, а на основу члана 10. закона о јавној безбедности, огласило за хајдука и уценило са 500 динара, која ће се награда издати опоме, који га ухвати, убије и.ш полицијској власти помогне да то учини. Илија је стар 18 година, средњег раста, у лицу плав, ћосав. косе смеђу, од одела има на себи гуњ и чакшире од црног сукна, на глави шајкачу а на ногама опанке. Наоружан је пушком маузер-кокинком Бр. 5.7 80. Бр. 5835. Из канцеларије начелства округа топличког 4. августа 19 08. године у Прокумљу. Т Р А Ж Е С Е Живана Тодороваћа, бив. Финансијског стражара београдске царннарнице на Сави, тражи Управа града Београда актом Бр, 32500. Пронађнеог треба спровести Управи. Борку, кћер Христине Николић, куварице из Београда, које је нестало 8. овог меоеца и до сада се ништа о њој није сазнало, тражи Управа града Београда актом бр. 3 2.972, ради

предаје матери. Борка је стара 1 4 година, развијена, плаве косе, у белој штоФаној хаљипи. Износећи њену ФотограФију позивамо све власти да је у својим домашајима потраже и пронађену упуте Унрави града Београда.

Спасоја Атанацковића бившег осуђеника београдског казненог завода, који је са осуде пуштен 29.јуна ове године, тражи начелство округа чачанског ради издржавања трогодишњег надзора. Спасоје је родом из Грачца, среза жичког, отар 3 3 године, високог раста, очију