Policijski glasnik

СТРАНА 384

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 48

— На ово питање одговарамо: 1. Који се еспапи и производи могу иродавати у сеоским дућанима, прописано је у чл. 4. а. закона о сеоским дућанима. Тамо, међутим, нема нигде ни речи о »овоземаљским производима«, како суд у тачци 1. вели, те је за чуђење где је суд ту дозволу у опште нашао. Ако је он мислио на земљоделске производе који се помињу у ставу другом чл. 6. поменутога закона, онда јс он у заблуди, јер док земљоделски производи могу обухнатитп само н 'ке артикле, дотле овоземаљски производи могу обухватати и све Фабрикате. који се у аемљи израђују. И како и Шсћер н прерађено брашно спадају у индустријске и Фабричне израђеиине, то се не могу ии продавати у сеоским дућанима. Међутим обичмо брашно, даље маст, слаиина и сирће као земљоделски производи могу се продавати у овим дуКанима; 2. Реч обуГха., обухвата најширп појам и нема ограничења.. Према томе могу се продавати у сеоским дућанима и чизме и ципеле и грађени опанци, управо све оно, што се у месту употребљава као обућа. 3. Смеју се продавати катанци и гвоздена сита и решета, јер и то долази у ред алата и справа за пољски и кућевнн рад; 4. Они, који продају дуван, могу продавати и земљане луле, пошто су оне од дувана неодвојене, као што гласи и распис г. Министра Народне Привреде од 30. априла 1892. г- ПБр. 1989; 5. Могу се продавати сви делови потребни за плугове од гвожђа, челика и бронзе, али се не могу продавати бронзане шерпе као ни клонФерске израђевине, ако нису у селу израђене од сеоских занатлиј а. Саме блехане лампе као нераздвојни део осветљења могу бити предмет продаје, и 6. Под лончаријом само се узимају земљане ствари израђене од стране наших мајстора.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П 0 Т Е Р Е Михаило Здравковић, земљод. из села Јовца, 21. овог месеца тешко је повредио из револвера у вароши Ћуприји свога таста Адексу Петровића, земљод. из Супске, од које је поиреде Алекса послс 2 4 сахата умро. Зло':инац је по нзвршењу де ш одмах побегао. Иотрагом је утврђепо, да је Михаило пре него што је ово убиство извршио, украо Алекси једну повчаницу о! 100 динара у сребру и 15 динара у оребру. Мпхаило је стар 19 година, високог раста, сувошав, у лицу црномањаст, м.члих брковд ; од одела има кратак коиоран и панта-

лоне од шајка, на глави шајкачу, око врата башлику, а на ногама опанке. Депеша начелства округа моравског Бр. 1 1.900.

Драгутин Стокић, олуга, родом из Сибиице, среза моравског округа иожаревачког, има да одговара за крађу стоке код начелника среза моравског округа иожаревачког, ади се налази у бегству. Драгутин је стар 16 година, омален, у лицу црномањаст, од одола има гун> и чакшире од сурог оукна, на глави штофани црн шешир, а на ногама опанке. Акт пачелпика среза моравског округа пожаревачког Бр. 1 8.264.

Живојин Златановић , оиапчарски радник, родом из села Бупара, среза беличког, 21. овог месеца побегао је из притвора начелника среза грочапског, код кога је нмао да издржи 10 дана затвора. Живоји [ је стар 20 година, омален, у лицу црпомањагт, очију граорастих; од одела има на себи капут, нрслук и панталоне од штоФа, на глави мали нрн шешир, а на ногама ципеле. Акт начелника среза грочаноког Бр. 14.55 1. Полицијске и општпнске власти треба ова лица што живље да потражо,

Т Р А Ж Е С Е Божидара Димитријевића, шегрта, који је 2 3. овог месеца побегао од свога газде ЈозеФа ШеФера, пеглера из Београда, и до сада нлје пронађен, тражи кварт теразијски актом Бр. 12.092. Божидар је стар 17 година, високог раста, у лицу црномањаст, на себи има црн кратак капут, граорасте панталоне, на глави црн Филцан шешир, а на ногама ципеле. Иронађеног треба опровести поменутом кварту.

Милицу Ристић, пиганку из Блаца. среза прокупачког, која има да одговара за дело из §171. крив. зак., тражи начелник среза прокупачког актом Бр. 1 8.330. Пронађену треба упутитп поменутом начелнику. Савету, кћер Боже Димитријевића, надничара из Београда, које је нестало 18. овог месеца, тражи Управг. града Београда актом Бр. 48248, ради предаје родитељима. Савета је стара 15 година, средњег раста, косе црне, округлнх образа, од одела имала је кариран жакет, сукњу, на глави качкету а на ногама плитке цинеле. Пронађену треба упутити Управи града Београда.

Миленка, онна Живка Миливојевића. земљоделца из Другоица, који је још 2 9. октобра ове годнне побегао заједно см Наталпјом ћерком Милована Ивковића, из Дражња, трајкн начелник среза подунавског депешом Бр. 1 8.452. Проиађене треба спровести поменутом пачелнику.

КРАЂА СТОКЕ Ноћу између 23. и 2 4. овог месеца нестало је два коња Навлу Косгићу, предузимачу из Београда. Један је коњ матор 13 година, длаке црне, са жигом «В", а други је матор 13 година, длаке жуте, оа жигом дВ®. Акт Управе града Београда Бр. 48.926. Обраћа се пажња свима полицијским и општпнским властима на ову покрађу.

СКРЕЋ.Е СЕ ПАЖЊА Андрија Шарчевић, без занимања, родом из Мале Моштанице, среза посавског округа београдског, стар 28 годица, позната је скитница и варалица. Андрија је већ бозбројно иута иступно кажњаван, али све досадашње казне остале су без успеха. 27. овог месеца извршио је у каоани «Код Чедића" крађу сата једноме грађаиину, када је овај спавао. Тек је оутрадан сспственик сата сазнао да се Андрија налази у хотел „Оријенту" и пошто је претходно о томе известио жандарма са те линије, пође са њиме у поменути хотел. Чим је крадљивац опазио жандарма, почео је бежати Жандарм за њим исиали пет револверских метака, али га није погодио. Полпцији је ииак испало за руком да крадљивца ухвати у близини иоменутог хотела и нритвори. Обраћа се пажња свима полицијским оргапима, а и приватни ое моле, ако би што ближе знали о Андрији, да о томе известе Управу храда Београда.

У атару општине Номеникућоке нађено је једно мангуп женско ждребе, маторо 1 годину, цветасто, у предњу и задњу леву ногу путоногасто. Акг начелства округа београдоког Бр. 7768.

У атару општине топонпчке, у срезу белопаланачком, нађен је један мангуп коњ, матор 10 годииа, длаке пспељаве, без роваша. Акт начелства округа ниротског Бр, 12724. УХВАЂЕН Јовица Видановић, звани Јован Пауновић, чију смо потерницу изнели у 46. броју нашег листа, ухваћен је, те је према томе престала потреба за даљим његовим гражењем. Депеша начелника среза звишког Бр. 1 2.47 3.

Н А 3 Н А Њ Е Комилети ,,Полицијског Гласник а" за 1905, 1?06. и 1901. год., у влегантном тврдом иовезу могу се добити у уредништву ио цеиу од 15 динара за једну годииу. За оне, који сва три комилета узму уједно, цека је свега 40 динара. Комилети у меком иовезу за 1906. и 1901. год. могу се добити ио цену од 12 за једну годину, или оба заједно за 20 динара. .. ♦..

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампариј

уредник, Добривој В. Бакић