Policijski glasnik

СТРАНА 24.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

БРОЈ 3. г

лица која су наморна да изврше доло разбојништва тим про, што су му позната била. Ово његово казивањо доводи се у сумњу и тиме што није у нрвој тужби иоказао све сведокеј као и исказима његових сведока П. и Д. који тврде, да је он пред њима казао да јо пијаи новац изгубио и да 1*6 му исти неко платити. Најзад суд је овај и у свима досадашњим случајевима стајао на оваком гледишту п оцени казивања приватног тужиоца и то јо њогово гледишто остајало и при решавању код већих судова. У случају да се овом лриликом нађе да је погрешно, суд тврди из познаваља досадашњих случајсва, да ће се многе будуће лаке повредо тела од стране приватних тужилаца представљати као дела разбојништва по одлици п карактеру истих®. Касациони суд је у својој општој седници од 16. децембра 1911. г. № 14726 усвојио примедбе свога I. одсљења а про■гивразлоге првостепеног Горњо-милановачког суда одбацио. М. Л. Р.

КЊИЖЕВНИ ПРИКАЗИ

Ових дана изашла је иа штампе књига „ГРАБАНСКИ СУДСКИ ПОСТУПАК" Иредавања на правничком Факултетт Живојина М. Перића и Д-ра Драгољуба Аранђеловића нрофесора ирава на Универзитету ДРУГИ ДЕО : О ИЗВРШЕЊУ ОДДУКА СУДСКИХ цена 8 дннара Како је у овој књизи отручно и иоцрно разрађена глава XVIII грађ. судског поступка, која говори о извршењима оудских одлука, а специјално о попису и продаји, то је она од неопходне потребе за све оне чиновнике и аолицијске и градских судија, који ое овим иослом баве. Наравно, да је она у равној мери иотребна и овима ооталим властима, које ма у ком облику оуделују у примени овога дела закона о грађаноком судском поступку, као и свима цравницима у опште, те је топло препоручујемо. Упоредо оа овом, изашла је из штампе књига : „ПО ДСЕТНИК" За примену закона о таксама од 3 0. марта 1911. год. и његово објашњење. напиоао Сотир Т. Аранђеловић члан Пореоке Управе цена 2 динара Надазећи ое на положају члана Пореске Управе, која оуди ове спорове по закону о таксама и отара се о његовој тачној примени, г. Аранђеловић је био у могућности да уочи ове оно, што се из овога закона јавља као

нејасно и опорно, и да то детаљно објасни и истакне, држећи се на многим меотима службених погледа, који владају у колегијуму Пореоке Управе, а на многим, пак, истичући своје субјективно мишљење. Књига ова од неоцењиве је вредности за све оне влаоти, које ое баве применом закона о таксамт, као и за свс у опште, који имају послове код власти, који су у вези са овим законом. Општински судови и општинске деловође не треба ни чаоа да оотану без ове књиге, која ће им отклонити многе погрешке и уштедети многе одговорности. Књига се може добити код писца. к,

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ П О Т Е Р Е Јосиф Шварц, бив. књиговођа код Драгутина Гласера, трговца из Загреба, чију фогографију износимо, проневерио је овоме госпо-

дару 27 3 4 круна, и побегао 5 овог месеца. Родом је из Крижеваца, стар 3 3 год. средњег стаоа, очију косе и бркова црних, говори орпски, немачки и италијаноки. Акт Управе града Београда Бр. 1 5 46.

Ноћу између 1 4. и 15. овог меоеца, обијена је радња Драгомира Убавкића, оајџије, из Београда, и из ње украђено и однето: 3 оата од никла — тула са по 3 капка: 2 бела, никлена оата сиотем «цилиндер # са по 3 капка; 2 џепна већа сата од тула са по 3 капка, два никлена, гравирана оата са по 3 капка; 1 сат (( роскопФ°, црн, оа 2 капка; два никлена, шарена сата са по 3 капка; 1 сребрн, женоки оат, са сликом, женске у боји; 2 сребрна, затворена женска оата; 8 челичних, отворених оатова.; 1 женски, никлени оат, затворен: 50 протенова „дубле" са разним камењем у боји; 6 пари златних минђуша (( креол"; 1 1 пари златних минђуша оа по 3 и 6 каменова у боји; 6 пари златних минђуша са белим камењем; 1 иар златних минђуша у виду детелине, са 3 опала и 2 проота сата будилника. Акт Управе града Београда Бр. 162 6.

Боривој Димитријевић., грађевинар, из Београда, одговара код кварта налилулског за превару. Стар је 3 6 год. средњег раота, смеђе коое и бркова, обријан, дежмекаст. Акт кварта налилулског Бр. 12 302. Милан Бааац, берберски калФа, украо је овоме газди, Крсти Надлечком, берберину из Београда, четири комада, а једном овоме другу шест комада бријача, и једне маказе, па побегао. Стар је око 2 0 год., средњег раста, црномањаот, оа великом црном косом. Акт кварта палилулског Бр. 2 8 7. Ноћу, између 9. и 10. овог месеца,. разбијен је излог од радње Властимира Крњатовића, музичког мајотора, у Београду, и из ове украдеио и однето: једна мембрана за грамоФон, једна мембрана за ФонограФ ; две окарине: једна порцуланска а једна земљана; две „пиколо" Флауте са по 6 клапни и разне ситнице: жице и кобилице за виолине. Акт кварта теразијског Бр. 2 37. Младен Стаменковић, из Сувојнице, има да издржи пет дана затвора по извршној преоуди суда општине сувојничке Бр. 3206, која застарева 30. овог месеца. Стар је 30 година, повисок, крупан, жутих бркова. Начелник среза маеуричког депешом Бр. 2 1 4 моли, да се Младен нронађе и ова казна над њим изврши. Препоручује се полицијским и општинским влаотима, да за овим побеглим лицима учино најживљу потеру, и у случају проналаска отражарно их упуте властима које су иотернице издале, с позивом на означене бројеве акта или депеша. > +«»>» • Т Р А Ж И С Е Љубомир Сгојиљка Павловић.а, из Моштанице, среза пчињског, који је до 20. јуна прошле год. служио код г. Ј. Амала, секретара енглеског друштва, у Параћину, а потом кренуо за Београд, није се ни до данао јавио своме оцу, нити се у опште зна шта је с њим било. Стар је 17 година, средњег раота, коое плаве, очију зелених, добро развијен. ! Акт начелника среза ичињског Вр. 498.

СКРЕЋЕ СЕ ПАЖЊА У општини витежевачкој налазе се две мангуп краве, обе отеоне и маторе по 3—4 год.: једна длаке оиве а друга жуте и по челу белоцветаота. Депеша начелника ореза реоавоког Бр. 412. КРАЂА СТОКЕ Јанку П. Дамњановићу, из Жидиља, украдена су, ноћу између 12. и 13. тек. мес., два вола, оба без роваша и матора по 6 година: један длаке плаве а други жуте. Депеша начелотва округа моравског Бр. 4 51. Обраћа се пажња свима нолицијским и општинским властима на ову покрађу.

Штампа Краљ. Срп. Државне Штампарије

Уредник Душан Ђ. Алимпић.