Policijski glasnik

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСИИК

СТРАНА 363.

0 ИСТУПИЖА од Д -Р ТОМЕ ЖИВАНОВИЋА

(НАСТАВАк) 3. Ко у вароши, на саборима или на вашару и у опште онде, где много људи има, непредострожно с оружијем поступа«. а) Радња се састоји дакло у неаредострожном аостуаању с оружјем на месту где много људи има. 1° Под „оружјсм" се има разумети само оружјо у тохничком смислу те рочи, дакле не н. пр. штапови. 1 ) 2° Иошто је ово иступ против живота и тела, под „нопредострожним поступањем« има се разумсти сваки поступак с оружјем, који јс опасан за живот или тело људи. Но довољна јо апстрактна опасност, т. ј. довољно је, да јс оне опасности могло оичи. 3° С оружјем се треба непредострожно да постуна на месту, » где много људи има". Потрсбно јо дакло, да на том месту заиота има много људи онда, кад се непрсдострожно поступа. Законодавац помињс изрично као таква мсста саборо, вашаре и вароши. »У вароши" односи се но само на варошка јавна мсста, већ и на варошка ириватна места, где има вишо људи. Колико људи троба да се налази на једном месту, па да со може рећи, да их је „много", Фактичко јо питање. б) Овај иступ може бити у идеалном стицају с убиством или толесном повредом. То ћс бити случај онда. кад је нспредострожним поступањем с оружјем неко убнјен или телесно повЈ.еђен. в) Кривац. Уп. 1 б. 4. Ко удицом или на другом јавном месту, где људи има, коња вода". а) Радња се састоји дакле у водању коња на јавном месту „где људи има к . 1° Јавна су места она, која су слободна за општи саобраћај и према томе публици приступачна. 2 ) Законодавац помиње нарочито улицо као јавна места. (1) Боз значаја јо међутим, у чијој су својини та мсста, т. ј. да ли су она јавна у смислу приватног илп адмигшстративног права. 3 ) Тако јавно је место ливада, на којој се по одобрењу њеног сопственика држи народна игранка. (2) Без значаја је такође, да ли јо место стално или само нривремено слободно за јавни саобраћај. 4 ) 2° Потребно је, да на јавном мссту заиста има људи онда, кад јо коњ вођси, пошто законодавац не вели само ,на јавном месту", већ додаје и „гдо људи има. м ) б) Кривац. Уп. 1 б.

В. о томе ЖивановиА Пооебни Део кн.. I. § 3 V 4 а. 2 ) Уп. Ргапћ § 116 I 1, Оићаиаеп § 116, 2 а, Вгпс(тд<2 801. 3 ) Ун. Ргапћ § 116 I 1, 01вћаибеп § 116, 2 а. 4 ) Тако РгапЈс§ 116 1 1, 01зћашеп § 116, 2 а. Прот. Оррепће/' § 116, 4. & ) Према § 366 немачког к. з. ово се умесно не захтева, јер се вели само (< на јавним местима".

5. Ко испод куће што прислони или обеси, што људе хтовредити може, или на прозор или на кућу штогод тако постави, што лако пасти и мимопролазеће повредити може". а) Радња се састоји дакло: 1° У арислањању или вешању чега аред 1 ) куКом, што људе аовредити може. Нијо дакле довољно то, што би нешто било прод кућом прислоњоно и«и обешоно, већ треба да је ово тако учињено, да неко од пролазника можо услод тога бити повређон, што јо јодно Фактичко питањс. Тако ово би био случај, кад би ко на зид прислонио какву греду тако, да она можо пасти и ког пролазника повредити. 2° Или у такволе стављању чега на ирозор или ку&у, да то може лако иасти и ког иролааника иовредити. Уп. 1°. б) Овај иступ може бити у идеалном стицају с телесном повродом или убиством, што ће бити случај онда, кад јс ко заиста повређен или убнјон. в) Кривац. Уп. 1 б. 6 Ко из куће кроз прозор или врата што на улицу проспе или избаци, што мимопролазеће повредити и попрљати може". а) Радња се састоји дакле у иросииању или бацању чега на улицу из куће кроз ирозор или врата, што иролазника може иовредити или исирљати. Законодавац услод нопажње захтева дакле, да се ношто баци или проспе из куће кроз прозор и ш врата, тако да со но би могао подвести под т. 6 случај, кад је што бачено или просуто на улицу преко кућне ограде. 2 ) б) Овај иступ можо бити у идеалном стицају с гелесном повредом, убиством или повредом ствари, што ће бити случај онда, кад јо оп поврођен или убијен или кад је коме повређеиа извесна ствар. в) Кривац. Уп. 1 б. 7. Ко у бунар, кладенац, реку или поток, откуда поједини или општина воду пије што проспе или бацп, чим би се вода опоганила, или би тамо стоку појио, као и онај, који би у текућој кроз село или варош води нечисте стварк квасио или прао тако, да се људи н.ом служити не могу". а) Радња со састоји дакло: 1° У бацању или аросиаању чега у 6унар, кладенац, реку или иоток, одакле аојединци или оиштина воду аију, чиме би се вода оиоганила. Овде спадају дакле само они бунари, кладснци, потоци и роко, из којих се вода пијо од појединаца, т. ј. од всћег, неодређсног броја лица или од целе општине. 2° У иојењу стоке на бунару. кладенцу, потоку или реци, одакло појединци или општина воду пију. 3° Или у квашењу или ирању нечисте ствари у текућој кроз село или ва рош води, тако да се услед тога људи не могу њоме служити.

!) У закону се вели погрешно (( испод в , Уп. ЦениК 821. У § 57 некадашњег полицијског закона вели се (( испред». Ј ) Ценип (821) подводи неумесно овде и овај случај.

(1) Вода треба дакле да нротиче кроз село или варош. (2) Без значаја је, у ком се правцу људи но могу водом служити услед квашења или прања нечисте ствари, да ли н. пр. за пијење, купање, прање итд. (3) Без значаја је, за које се време људи не могу служити водом услед прања или квашења нечисте ствари. б) Кривац. В. Уп. 1 б. 8. Ко на улицу онде, где се чистоћа изискује, помије, ђубре или ма какву другу нечистоћу проспе или баци, или такву пред туђом кућом или вратима шш на другом јавном месту остави." а) Радња се састоји дакле у иросииању нечистоИе на какво јавно место. 1 ) 1° Ночистоћа јо све, што чини нечистим, без обзира на то, да ли се томе изазива гађење или не. 2° 0 томе шта се има разумети под „јавним местом® в. горе4а1°. Законодавац помиње нарочито : (1) Улицу. Он додајо излишно после »на улицу®: „ондо где се чистоћа изиокујо", пошто се на сваком месту улице изискује чистоћа. (2) Простор пред туђом кућом или вратима. Овде се разумо само простор, који је саставни доо улице или јавног места, јор се после в прод туђом кућом или вратима :< вели: „или на другом јавном месту". Према томе не би овде спадао случај, кад би ко бацио нечистоћу у део кућног дворишта, који је пред кућом. б) Кривац. Уп. 1 б. 9. Ко своју кућу, авлију, дућан или радилиште нечисто држи, и на опомену полицајне власти или њеног служитеља не почисти." а) 1° Радња се састоји у неодржавању чистоће у кући, дворишту, дућану или радионици. Овај иступ је дакло кривично дело ночињењем. 2° За појам овога иступа нотребан је један саецијалан услов криминације: да кућа, двориште, дућаи или радионица нису почишћони и иоред оиомене иолицијске власти или њеног служитеља. б) Кривац. 1° Изврншлац је сопственик или онај који је закупац куће, дућанаили радионице и у истима станује одн. ради. 2° Што со виности тичо, она нијопопотребна. Уп. 1 б. 10. Ко пред својом кућом, дућаном или плацем локве и баре на опомену испунио не би". а) 1° Радња се састоји дакле у неиспуњавању локва и бара пред кућом, дућаном или плацем. 2° За појам овога иступа потребан је један сиецијалан услов инкриминације: да локва или бара нису игпуњене и иоред оиомене. Опомена треба наравно и овде као и код протходног иступа да је дата од полицијске власти или њеног служитеља. б) Кривац, 1° Изврш.илац је сопственик али закупац, ако се је он уговором на то обавезао. х ) (( Под бацањем нечистоће, вели умесно ЦениК (822) разуме се и... погањење на улицама. )}