Policijski glasnik

БРОЈ 46.

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК

СТРАНА 367.

ради сагласаја на деобу, упути надлежном судији за неспорна дела. Међутим многобројни примери казују да полициске власти овако нису поступале, што је имало штетних последица. Смезерево Будимир Чоли-ћ судија. (СВРШИЋЕ СЕ)

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА Милорад Ковачевић пнсар општине медвеђске упутио је актом од 23. октобра ове године питање овакве садржине: Председник једне општине по пресуди иступној, после истеклог рока од три месеца, ставио је кажњено лице у затвор, а та пресуда нијебила саопштена кажњеноме све док није ставлЈвн у затвор. Председник буде оптужен због безправног лишења слободе, и с тога га суд стави под суд с тим да се из слободе бранп. — Пита се: да ли овде може бити дела безправног лишења слободе, кад је одговорио лице било саслушано по овом предмету? Одговор: Ако кривично дело, због кога је кажњено иоменуто лице, није крађа или утаја, онда оно застарева по истеку рока од три месеца од дана извршења кривице, од дана тужбе или од дана последњег иследничког рада по томе иредмету, а за исто време засгарева и пресуда када извршном постане. — Под предпоставком, да односно дело није ћрађа или утаја, орган власти није смео да извршује казну после истека рока од три месеца. Ова се казна није смела извршивати због тога: — шго пресуда није саопштена кажњеноме лицу и што према томе није ни извршном постала, и друго што би се овде иначе приступило извршењу једне казне по неизвршној пресуди а за дело које је застарело (ако је случај да таква пресуда није по § 15. и 16. полициске уредбе одмах извршна). — Чим председникније претходно саопштио пресуду кажњеноме а међу тим га у затвор ставио, огрешио се о слободу другога и о закон. Још кад је пред тога приступио извршењу казне после застарелости дела односно иосле застарелости казне треба да одговара, јер је орган власти позван законом, да по званич-

ној дужности мотри, да се извршују само оне кривичне пресуде, које нису застареле, сходно § 74. и 396. кривичног законика. * * * Стојан Марјановић деловођа општине бањске актом од 8. новембра ове године упутио је нитање овакве садржине: — У овој општини Бањској ново-ослобођене и присаједињене области, мепггани су скоро сви вере хришћанске; но у сваком селу ове општ. има по 3—4 бегових т. ј. турских представника, момака, којп гаје турску стоку, обрађују им имања и т. д., а бегови су са стоком неки у Солуну а неки на другим дал>ним местима. Међу тим сви мештани празнују све празнике што хришћанима припада по вери, а турцн т. ј. раденици беговски на протпв у све празничне дане, кад св. црква празнује, па најзад и у све недеље, ору, дрљају, сеју и у опште све тежачке послове раде без обзира на празник и св. недељу. — Пнта се: Има лп право суд спречити овај турски поступак и обичај, иа, ако има, како ће суд поступнти са њима, кад не би на опомену хтели оста- ч вити се свога обичаја, и могу ли се узеги на одговор за дело из Ш-ће части, §§ 327 т. 1., кривпчног закона и казнити за неиослушност? Да ли им помаже, што се бранц да су бегове слуге и да мора да раде на празнике, јер су им беговп наредили ? Најзад, може ли се казна над слугама изречена и наплата трошкова извршити из имаовине беговске, која се у месту налази или не ? Одговор: Кривични закон у § 327. не забрањује рад тежачки у нољу у редовним и празничним данима, и тачка прва § 327. не односи се никако на овакве случајеве, јер се по том законском пропису кажњава затвором од једног до петнајест дана онај, кога полициски чиновник, или кмет, или ко други у име власти позове, па не би том позиву без довољног узрока следовао. Позив се овај не може састојати у томе, да се наређује некоме, да напусти рад на њиви и т. д. —— Тако исто и § 364. кривичног закона не односи се на забрану рада у пољу за време празника или за време службе Божије, јер се овај пропис закоцски

односи само на радње и дућане а не на тежачке пољске радове у пољу. — Дакле, турци, који би у пољу радили као што је у питању престављено, не би могли због тога бити кажњени по кривичном закону. * * * Суд општине в. Сараорца актом № 5653, од 12. новембра ове године упутио је питање овакве садржине: Кад општина наплаћује за преставке, које се њој подносе по 0*20 динара, треба ли у смислу правилника за извршење закона о таксама наплатнти за исте преставке, поднете општини као самоуправном телу, и таксу за државу? Одговор: За све посмене и протоколарне преставке илп молбе упућене општпнској власти, по којима општилски суд пе издаје нарочито писмено решзње, паплаћује се за општинску касу према т.бр. 333. закона о таксама 0'20 динара на име таксс. — По члану 10. тачки 5. правилника за извршење закона о таксама такса за државу полаже се и на све писмепе преставке, као што су молбе, жалбе и т. д., које се подносе п самоуправним телима. Али ово наређење из правилника за извршење закона о таксамгк односп се само на окружна и среска самоуправна тела, на окружне и срескћ скупштине и на окружнс и среске одборе, т. ј. само на оне преставке, које су упућене окружним и среским самоуправним телима, а не и општинским, јер је закон преставке поднете општинској власти оптеретио само поменутом таксом из т.бр. 333. закона о таксама у корист општинске касе. к.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

П О Т Е Р Е Ареиф Алипажа, који одговара за убиство, побегао је. АреиФ је родом из Калуђерице, стар је 20 година, висок, црномањаст, по лицу роав, на себи има антерију од Фланела, а на глави црвени Фес. Депеша начелника среза радовишког Бр. 1707.