Policijski glasnik

гани железничке полиције добили могу&ности, да га у случају сусрета и лично упознају. Уредништво „Полиц. Гласника", 85, 20-12-20.

216.

214.

за картонски регистар

Шанкић Иван, из Нове Чиче, чију фотографију овде износимо, је-

г :г : :

лан је егземплар из збирке железничких лопова, кога полицијски органи треба да упознају. На њега се скреће нарочита пажња органима железничке полиције, који ће га свакојако сусрести приликом вршења своје дужности.

Уредништво «Полиц.

Гласника«,

85, 20-12-20.

година 28 средња

година 24 мали

за картонски регистар Ј Павловић Ђока, родом из Руме, вере православне, пре рата свршио је VI разред гимназије и до почетка рата живео је код своје куће као 1>ак. Када је навршио 18. годину позват је у

<2 Ј[ Е ј за картонски регистар Ј Лазић Светозар, звани »Цвеја«, опасан кесарош, родом из Новог Сада, типограф, вере православне, за време рата и после ослобоћења Јбио је главни в(>'!)(( кесарошп и железничких лопова, са којима је извршио многобројне крађе. Када је ухваћен на своме саслушању испричао је све покра-Јје, које је до сада извршио, као и то да му је то било једино занимање. Од краћа познијих навео је ове: Око 1. марта т. г. у возу измећу Мартинаца иКукујевацаукрао је једном путнику 320 круна и 40 дин.; истога дана другом путнику на железничкој станици у Шиду украо је 120 круна. Око 15. марта у возу од Митровице до Шида украо је једном путнику 400 круна и 5 динара у сребру, потом у возу близу Шида једном путнику 300 круна. Око 30. маја једном сељаку из Србије украо је 170 динара на станици Кченак. Око 1. јула измећу Панчева и Алибунара у Банату украо је једноме путнику из џепа 210 динара, а потом на пијаци у Вршцу неком сељаку 310 круна. О^о 5. јула у Великом Бечкереку, код биоскопа, украо је из џепа једном граћачу 00 динара. Око 15. јула у возу од Осека до Суботице украо је неком путнику из џепа 300 динара; исто тако око половине јула у возу од Гомбоша до Суботице украо је неком путнику из џ?па 280 динара. Осим ових наведених крађа Ллзић је починио још и друге мање и веће, али, вели, више их се не сећа. Лазнк је предан Кр. Судбеном Столу у Митровици, где се над њим води даља исграга. Опис : мршав, црномањасг, образи округли, очи -плаве, бркови потшишани. (В. фотографију). Комесар жгл. тлицаје, Ид-ђија, 1223, 11-12-20.

војску, у којој је осгао неко извесно време, а после се одметнуо у взелени кадар«, у коме је у Срему пробавио све до ослобођења. У «зеленом кадру» Павловић се до крајиости покварио и одао лоповлуку. После преврата Павловић се оженио, и дао у кра1>у по возовима у друштву с најопаснијим кесарошима и лоповима, док није 25. августа тек. год. ухва-ћен од стране овог комесаријата. Изме-ђу осталих Павловић је извршио и следеће краће: дана 22. јула у друштву с опасним кесарошем Драгомиром Ћелићем, из Лознице, украо је један куфер у возу на станини у Шиду Енглезу Андфриду Вилису у вредности 10.000 круна. Од 4. до 8. августа т. г. украо је непознатом путнику једну корпу са 57 метара зефира у вредности преко 10.000 круна. Дана 15. августа т. г. у возу на станици Мартинци украо је једној госпо-ђи из џепа 5.000 круна и један златан ланац. Даље пронаћен је један златан сат у вредчости 1.000 динара код трговца Саботиновића у Земуну, који је Павловић код истога заложио, а украо га је некоме путнику око 30. јула на станици у Шиду. Осим тога Павловић је извршио још и друге многобројне краће по возовима, али о њима није било могуће прибавити тачних података. Опзс: лице округло, коса смеђа, очи плаве, нос мало уздигнут, бркови смсђи, потшишани (В. фотографију). Комесар жел. полиције, Инћија, 1223, 14-12-20. <2 { ^ в за картонски. рсгистар Ј Ковач Марија, из Суботице, по народности циганка, проФесионални кесарош. Врша крађе по вашарима и возовима. Доужа се с најопаснији« коцкарима и проводи неморалан живот. (В. пот. бр. 218). Опис: Лице округло, коса црна, очи црне, нос велики. (В. фотографиЈУ)- Комесар жел. полиције, Иггђија, 1223, 14-12-20.

година 22 средњи

• .» " ' ' /■ ' V/ I ■ .