Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu
172 сочиво
треба мешати више од 20 кгр. јечма на 80 кгр. сочива. Никако не треба сејати сочиво у смеси са овсем, јер те две биљке не сазревају истовремено.
Мешаног семена Сочива са јечмом треба око 150 кгр. на 1 ха. Таква смеса може да се сеје и врстачном сејалицом, на редове размакнуте на 20—25 сјм, у ком случају треба скоро за половину мање семена.
Изникао усев, ако је посејан омашке, или на блиске редове, не може да се негује за време пораста, иначе ако су редови или оџаци на веће растојање, може да се окопава. Сочиво се обично задовољава са једним прашењем кад изникне, за тим једном копњом и једним малим огртањем пре цветања.
Приликом цветања треба усев осмотрити, па ишчупати сваки «струк, који не би имао бео швет, јер зрна разне уродице јако побијају цену Сочива.
Сочиво стасава за жетву после 4 месеца дана; посејан у другој половини Марта, сазрева у другој половини Јула месеца. Стасало је, кад зрно толико очврсне, да се не може голим прстима да прегњечи. Жетву, као и све радове око њеног збирања, треба обављати за хладовином, јер Сочиво хоће лако да се отреса.
Ако је само сочиво произведено без смесе са јечмом, онда треба сазреле струкове чупати из корена, покупити у руковети, везати у снопчиће, па поставити на земљу окренуте наопачке тако, да корен струкова буде у вис окренут. После неколико дана дозревања, може да се здене у камару или склони под кров и одмах за тим омлати.
Ако је сочиво сејано у смеси са јечмом и сазрело, може да се пожње српом или покоси са узродицом заједно. Оборене редове треба најпре покупити у навиљке и оставити за 2—3 дана да се просуше. За тим треба један пут преврнути, бирајући згодан моменат изјутра, кад- се роса подигла, а сунце није сувише припекло. Тако треба да остане још за 2—3 дана, да се и друга страна просуши, па тек за тим може да се покупи и здене у пласт
Пожњевено сочиво треба да се омлати и издвоји зрно што пре, док се није у њему испилио „жижак“ и док је одбрана могућа. Јер, инсекат се под утицајем летње топлоте врло брзо раззвија тако, да је у стању за неколико пропуштених дана, потпуно да упропасти квалитет плода
Развитак жижка у сочиву може на више начина са сигурним успехом да се спречи. Најобичнији начин то је помоћу топлоте
од 609 С; кад се печен хлеб извади из пећи, док је ова још за-