Povrće i njegovo gajenje : posebni deo : pouke, uputstva i podaci za proizvodnju i opis 67 vrsti i mnogobrojnih sorti povrća : sa 97 slika u tekstu
ЗЕЉЕ ПИТОМО
39
реда 25 сјм, а струк од струка 15 сјм. У истој размери треба раз-
редити и изникле струкове усева, посејаног на стално место. За
време лета мора да се окопава и брани од корова, као и откида
благовремено свако цветоносно стабло, које би почело да расте. Добро је обнављати усев сваке четврте године.
ЗМИЈАН. ШПАНСКИ
Чсогзопега Мератса |.
Синоними: Јагур, Зечја соца, Црни корен, Млечни корен,
Руска шпаргла.
Племе: Главичасте биљке (Сотрознае). Постојбина: Шпанија. Вишегодишња биљка. Повртарство је гаји као једно — или вишегодишњу биљку. —
Корен прав, вретенаст, јако сочан, дебео по 1— ејм, према старости и култури, споља прн, отуд и назив „Црни корен“. — Лист: дугуљаст, избија одмах из корена, зелен, мармориран, са јасном бојом и бодљикав. – Стабло: разгранато, високо 60—80 сјм. Цвет: жут, скупљен у главичасту цваст. Семе: бело, издужено ; у ! грам иде по 90 зрна, а 1 л. мери 260 грама. Моћ клијања траје 2—4 године, а ниче за 8 дана.
Гаји се ради корена, који се ископава из земље и кува као поврће. Зиму може да издржи у земљи, за -то се вади само према потреби.
Шпански Змијак воли лаку, ровиту пескушу са доста хумуса, јер у тешкој земљи, хоће корен да се рачва, постаје дрвенаст и неукусан за јело. А у снажној и лакој земљи, која поред тога треба да је и дубоко преорана, или прекопана ашовом, корен се правилно развија, гоји се, споља постаје гладак, а изнутра
сочан и укусан за јело.
Шпански Змијак.
Непосредно ђубрење стајским гнојем не подноси. Сеје се од Марта до Маја месеца, или с јесени Септембра—Октобра, на редове од 25—80 сјм растојања, рачунајући 100 грама семена на ! ар. — Не треба покривати семе дебљим слојем земље од 2—38 сјм.