Pozorište

ме ~ ~

а

ови У НОВОМЕ САДУ У УТОРАК 17. НОВЕМБРА 1881. = ог

„аше» |] УОПШТЕ <>

УРЕЂУЈЕ А, ХАЏИЋ,

Излази свагда о дану сваке представе на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну 60 новч. месечно. Претплата се шаље администрацији „Позоришта“, у матичином стану, у Новоме Саду.

вештај привремене управе о стању и радњи серпске народне позоришне дружине:

Славна скупштино! И опет прође година, година тешке борбе за опстанак нашега, позоришта. Борба та траје непрекидно, готово од постанка тог нашег најнароднијег просветног завода, а за последњих једанаест година цео наш рад око позоришта и не беше ништа друго, него права. борба на живот и смрт. Да ли ће из те борбе на послетку синути лепши дани том нашем мезимчету међу народним заводима, много стоји до нас самих, много стоји до тога, да ли ће наша љубав, наше одушевљење, наше пожртвовање према позоришту бити прилив или одлиђ морски. Ако у нас буде воље јаке, истрајности, постојанства: по законима саме природе мора и у мору нашег народног, нашег просветног живота настати прилив после дугог и дугог одлива. Само узданица у нас саме, узданица у нашу силу, у нашу снагу, кадра је учинити, да гране сунце лепе среће и нашем позоришту. Много се може, само кад се сложно што хоће.

позориште у Земуну, Руми, Митровици, Сентомату, Н. Саду и От. Бечеју. Месец јули прошле године провело је позориште у Земуну, августи пет дана од септембра у Руми, остатак од септембра и октобар у Митровици, новембар и половину децембра у Сентомашу, од тог времена до 26. априла ове године у Новоме Саду, а од тада до данас у От. Бечеју.

да тих десет месеца давало је наше позориште 148 представе, и то у Земуну 16, у Руми

Саду 58 и у Ст. Бечеју 1.

За време бављења нашега позоришта у Новоме _

Од прошле главне скупштине бавило се наше

18, у Митровици 830, у Сентомашу 25, у Новоме |

ОРПОКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ,

(Наставак.)

На тој истој скупштини прочитан је овај из- | Саду научила је позоришна дружина 15 нових

комада, а од старих с новом поделом улога 8. Та принова, према маленом броју глумаца и према кратком времену, могла се постићи само неуморним и непрекидним радом и напором како управе тако и глумаца.

Међу наученим новим комадима имамо и три изворна, а то су: „ Последња воља“, „Фрише фире“ и „Наживио се“. Сва та три комада потекла су из пера нашег даровитог писца Косте Ристића, који нам својим посматрањем света, својом фином карактеристиком, својом несташном шалом даје најлешпег јемства, да ћемо у њему имати вешта, обрађивача, добра писца наше шаљиве игре.

Заслуга позоришне дружине износила је за п ошлих 10 месеца, 14.227 фор. а. вр.

У прославу успомене на Косту Трифковића, приредила је управа 19. фебруара о. г. свечану представу. На тој престави, која је сјајно испала, даване су 4 шаљиве игре тог нашег никад непрежаљеног писца, и то: „Љубавно писмо“, „Мила“, „Школски надзорник“ и „Пола вина, пола воде“. То је била прва прилика, која се дала управи ове године бављењем позоришне дружине о споменутом дану у Н Саду, да одужи дуг, којим је Коста, Трифковић наше позориште задужио према себи.

У корист породице покојног Ђуре Јакшића давана је 27. марта 0. Гг. у Новоме Саду ванредна представа, која је врло добро испала. На тој представи говорио је пролог привр. управитељ А. Хаџић.

95. марта о.17., лицем на лазареву, суботу подигнут је и посвећен споменик на, гробу глумца Лазе Телечког. И на парастосу и приликом осве| ћења певала је позоришна дружина, а на гробу | товорио је А. Халић беседу, у којој је обеле-

о БЕН