Pozorište

-“>=> У НОВОМЕ САДУ У НЕДЕЉУ 5. ФЕБРУАРА 1884. <=-о>

г- ЈИЈОДРАШЦТ | =>

УРЕЂУЈЕ А, ХАЏИЋ,

=

5. с 3

Ме

~.

Излави свагда о дану сваке представе на по табака. — Стоји за Нови Сад 40, а на страну 60 новч. месечно. Претплата се шаље администрацији „Позоришта“, у матичином стану, у Новоме Саду.

Из ГЕТЕОВОГ „ФАУСТА“,

Улица. Фауст. Маргита пролази. Фауст. Дозвол'те, лепа госпођице, тим Да руку, пратњу вама понудим! Маргита. Ни' госпођица, нит сам лепа ја, А кући могу непраћена, да. (Оглободи св и оде.) Фауст.

Тако ми неба, то је анђ'о сам! Да лешшег видех, ја се не сећам. А. чедна ли је, па и смирена, Па, уз то јоште и заједљива. Румен усана и образа сјај У мени биће вазда помишљај! Па нбком само како пониче, И сад ми још у срце утиче; Како ли кратко бе: насађена, А тим је слатка, тим је медена! Мефистофелес долази.

Фауст. Почуј ме, ту ми цуру набави! Мефистофелес. А коју 2 Фауст.

Што ме сада остави. Мефистофелес.

Баш туг Та иде од попескаре,

А тај јој е душе скиде грехе све;

Дошуњ'о сам се баш до стола тог,

Ја не знам чеда тако невиног,

Што беше тамо, сам је знао бог;

Код такве снага. моја престаје. Фауст.

Четрнајст лета има ваљада. а А А ИЕ

Мефистофелес. Сад збориш баш к'о права ђидија, Што за се хоће сваки пупољак, Што мисли, част, наклоност ту је свака, На свету с тог, да њему падне шака; Ал није то баш начин тако лак. Фауст. Немој ми, море, ту да попујеш, И законе да мени спомињеш! Већ то ти кажем, памти добро, знај: Ако ли «едо ово нећу моћи Обљубити још ове скоре поћи; У поноћи је нашој евези кра. Мефистофелес. Промисли само, како стоји ствар! Четрнајст дана требаће ми бар Да прилику тек згодну процуњам. Фадст. Да седам сати имам мира ја, То не бих требао ни ђавола, Чељаде такво ја да упецам. Мефистофелес. Французи тако зборе као ти; Учини, што ћу ти предложити : Шта вреди то, уживати к'о хала, Радост је већа, слађе би ти пала, Призив'о кад би ђавола и рај На сваковрстан, разан покушај, Да цуру спремиш, удесиш је сву, К'о Талијани што нам причају. Фаст. И без тога ми расту зазупци. Мефистофелес. На страну шалу, напред памети! Што рекох, рекох, с том девојком, брале, Не да се спанђати баш тако шале. Јуришом ништа нећеш успети, Лукавством можеш тамо доспети.