Pozorište

|

;

и 41 ПИ

ударе суве од усхита, те рече: „Сад сам задовољан што не ћеш бити књиговезаш! Ти си већи Пијеро него ја. Нека ти је врећно срећније него што је било мени. Чувај се само велике елаве.,“

„Пијеро други“ веселио је и усхићавао дуго годива паришку публику исто тако вешто, као и Пијеро први.

--

——–— пуст КаС>

листИЋИ.

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ.

(„да круну“. Драма у 5 чинова, написао Франсоа Копе, превео с Француског Душан Л. Ђокић.)

Драма „За круну“ тако је лепо написана, да ће се стално моћи одржати на репертоару нашег позоришта, нарочито ако нађе вештих интерпрета тора, који су у стању, да песниковим интенцијама одговоре и да му дело прикажу онако као што је он то замишљао. Ми са задовољетвом можемо констатовати, да су наши глумци и сада, као и лане, прегли били свим знањем својим, уложили су били сав свој труд, да приказ те драме, коју је написао прави песник по милости божјој, испадне онако као што то заслужује такво песничко дело.

Све улоге у комаду играли су они исти који и лане, осим г. Спасића, чију је улогу, Константина, приказао г. Стојковић, као гост. Г. Стојковић и по лепој појави својој и по свом лепом глумачком дару као створен је, да приказује млађахне јунаке од врсте Константинове. Он је био заиста добар у свему, а биће, по нашем мишљењу, још бољи, ако узима прилике да се на нашој позорници одомаћи и у својим улогама, које по страствености својој захтевају брза, течна говора, постигне ону чврстоћу, сигурност и сталност, без чега нема глумцу правога напретка

0.

КР. СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ У БЕОГРАДУ. (Гостовање госпође Жидикове.) Чувена Француска глумица Ака Ж иди к-ова гостоваће на београдској позорници са својим глумачким особ· љем 25. и 26. овог месеца. У четвртак 20-та представљаће: „Ниниш“, водвиљ оперета у три чина, написали А Енкен и А. Мило, музику сложио Марије БулаФ. У овом комаду играће А. Жидик-ова насловну улогу. — У петак 26.

= О

овог месеца представљаће се: „Татина жена“ (а (еште А рара), водвиљ-оперета у три чина, написали А. Енкен и А. Мило, музику сложио Херве. У овом комаду играће гђа Жидикова. Ану.

Цене улазнице ово су: ложа у партерумн у првој галерији 50 динара, за сва остала места, цене су дупле.

Силни пе.

(Нова руска опера.) Како јављају из Москве тамо је 7. јануара нрви пут певана нова опера: „Дубровски“, од Неправника, и кажу да је успех био у сваком погледу сјајан. Опером је тог вечера управљао сам композитор, те је био одликован многим венцима у знак признања.

(Гостовање Густава Салвинија у Загребу.) бин славног талијанског трагичара Томазеа Сбалвинија, Густав, који је и сам веома угледан и чувен глумац, гостовао је у „хрватском земаљском казалишту“ у три представе. И то у „Хамлету“, „Кину“ и „Отелу“, те је постигао веома красан успех и ако је позориште сва три пута скоро празно било.

(Осим злих). Два професора разговарају се,

— На жалост, сви су језици у опадању, вели један.

— Сви, осим злих језика, — одговори други.

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ.

(Недељни ред мозоришних предетава.)

У суботу 21 јануара (8. Фебруара) први пут: „Нијоба“ Енглеска комедија у 3 чина, написао Хари и Е. А. Полвн.

У недељу 28. јануара (9. Фебруара): „Сеоска лола“. Позоришна игра у 3 чина, с певањем и играњем, написао Е. Тот, посрбио Ст. Дескашев, музика од Д. Јенка.

Издаје управа срп. нар. поворишта.