Pozorište

• Ба МА

роду од родољубивих и имућних Срба по један новчић на дан као прилог на одржање српеког народног позоришта и оснажење Фонда позоришног, да би се тако осигурао опстанак овог народног завода. Но пошто су се ове године купили прилози на разне преке потребе народне, као: на поплављенике у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, даље, на пренос костију Вукових, на српску велику гимназију новосадску и т. д., и пошто је ова година неродна, то је решио управни одбор, да се причека згодније време за издавање позива на народ ради прилагања на позориште. Према томе ће се та одлука скупштинска извршити онда, кад настану боље материјалне прилике у народу и кад се узмогнемо надати повољном успеху од тога корака. Но управни одбор у последњој својој седници решио је уједно, да се тај апел управи на народ, а нарочито на женеки свет, јер се поуздано може очекивати, да ће се наш родољубиви женски свет истрајније заузети за обезбеђење нашег народног позоришта.

И још једну одлуку лањске скупштине: да се скупљају и позову на уписивање чланови за ово друштво ради умножења Фонда позоришног — није могао управни одбор извршити из мало час споменутих разлога п из бојазни да неће бити успеха у овај мах, те је и то оставио за згодније време.

Лужичка „Матица Српска“ у Будишину прославила је 20. и 21. априла 0.7Т. свој златни јубилеј пли педесетогодишњицу. Та прослава поздрављена је телеграфски од стране овога друштва.

Управни одбор послао је брзојавни поздрав на дан Константина и Јелене о. г. кад је српеко црквено певачко друштво у В. Бечкереку открило спомен-плочу на кући, у којој се родио славни глумац п уметик Тоша Јоваповић.

На скорашњој светковини преноса Вукових костију из Беча у Београд 80. септембра (12. октобра) о. г. заступао је ово друштво др. Лаза Станојевић.

По рачуну главне централне благајне позоришне, који се засебно подноси екуп-

штини, износи Фонд српског народног 1080ришта 31. маја 1897 свега 43.864 Фор. 23 н. а вр.

По истом рачуну износи „Пензиони глумачки Фонд“ 831. маја 1897 у свему 1879 Фор. 85 н. Према лањском стању од 1580 Фор. 28 н. умножио се тај фонд сва 2909 фор. 64 н. а. вр.

У смислу одлуке лањеке главне екупштине друштвене отпочели су од 1. јануара о. г. чланови наше позоришне дружине по 3%/; од своје плате уплаћивати у пензиони глумачки Фонд, те ће се од сад тај Фонд глумачком уплатом еве више множити. Осим тога приређена је у Панчеву

у корист том Фонду једна представа, од које је пало 202 Фор. чиста прихода. Капелник наше позоришне дружине

Хуго Дубек захвалио се крајем прошле године и отишао у Мостар, где је кратко време био коровођа тамошњег ерпског певачког друштва „Гусле“, па је тамо преминуо месеца Фебруара о. г. Управни одбор ставио је у запишеник своју тугу за прерано преминулим српеким композитором и музичарем Х. Дубеском, који је више година служио као капелник нашег позоришта и који је многе лепе композиције ва наше позориште саставио. Нека му је слава !

Док се не попуни место капелника позоришног, испомаже се наше позориште у певању и обучавању позоришне дружине коровођама певачких друштава у местима, где позориште представе даје. Но свакако ће управни одбор на скоро морати новог сталног капелника изабрати.

Српска народна позоришна дружина давала је од 31. маја 1896. до 16. јуна 1897. представе у овим местима: у В. Бечкереку, Меленцима, В. Кикинди, Вршцу, Панчеву, Земуну п Ст. Пазови. Приход од позоришних представа у тим местима износио је свега 28,421 Фор. 81 нв., а расход свега 30,518 Фор. 44 нв. Према томе било је мањка 2091 Фор. 68 нв. Мањка је било: у В. Бечкереку 804 Фор. 99 нв. у Меленцима 922 Фор. 12 нв.,у Вршцу 320 Фор. 51 ив., у Земуну 439 Фор. 99 нв. свега 2487 Фор. 61 нв; а суви-

| | =>

+ 755 А О