Prosvetni glasnik

642

По овоме наставпом плану ваља да се од сад предају сви предмети у заводу вашој управи повереном. По чл. 3. закона од 19. Марта ове године предмети ће се горе наведеног насгавног плана предавати по програмима, који ће добити одобрење министарско. Ва то вам препоручујем: а. Да у савету свију наставника тог завода одредите прелазне мере за ову годину из оних предмета којима се овим наставним планом положај у чему год мења; б. Да позовете наставнике, да у крупнијим цртама израде програме сваки за оне предмете ПЛ? 5456. 20. Авгуота 1881 год. у Београду

које ће ове године предавати, с, напомеиом да се по тачки а утврђеие прелазне мере на ум узму; в. Да се ностарате, да се све то сврши и овамо министарс.тву пошље најдаље до 10. Оептембра о. г. Имаћете на уму да ће се онде где би оиравдана потреба изискивала, и где се часови не би превећ множили, моћи за ону годину ради ирелазног стања додати кџји час за поједине науке. Пре него што се но овом материјалу за 188 1 /* школску годину паставни про1рами пропигау, нредавања ће се отпочети, кад томе време дође, онако како је где наставнички савет одредио. Министар просвете и иркпених лослова, ј ^т. ј- Ј овакови-к , с. р.

Ш Управите/вима учитељске школе у Београду и Нишу Господине, На основу измена у закону о уређењу учитељске школе од 31, Марта ове године, а но саслушању Главног Просветног Савета прописујем приложени / наставни нлан за учитељске школе.

БРОЈ

ПРЕДМВТИ

РАЗРЕДИ

§ « О

I |П|ШјГУ

I

Наука хришћанока

2

3

5

II

Орпски језик са старо-

11

словенским и литературом

4

3

4

III

Земљопис . . • .

2

2

4

IV

Историја Општа

4

4

8

V

Историја Орпска. . .

3

3

VI

Психологија и логика.

5

5

VII

Педагогика општа и при-

мењена

8

8

VIII

Историја Педагогике. .

-

4

4

IX

Школски рад . . .

12

12

X

Физика

3

3

XI

Зоологија и Ботаника.

2

2

—■

4

XII

Хемија и Минералогија

4

4

XIII

Рачун

3

3

XIV

Практична Гемеотрија

2

2

XV

Хигијена

2

2

XVI

Пољска привреда . .

4

4

XVII

Немачки језик .

2

2

2

2

8

XVIII

Дртање и краснонис .

3

2

2

7

XIX

Дрквено певање с пра-

вилом ...

3

3

3

3

12

XX

Нотно певање с музиком

2

2

2

2

8

XXI

Телесно вежбање . .

2

2

2

2

8

Овега 32|31ј31|31 125

По овом наставном плану имају се од сад држати преаавања из свију прописаних предмета у гаколи која је вагаој управи поверена. Но како ће за ову годину бити по свој прилици потребне неке прелазне мере због предмета којима се положај поменутим наставним планом ма у че^у мења, то препоручујем , да у Савету свију наставника одредите те све прелазне мере и овамо их на одобрење доставите, најдаље до краја овог месеца. Исто тако позваћете све наставнике, да сваки по својој струци изради нотпуне сталне програме за предмете овог наставног плана. Те програме прегледаће и прегрести насгавнички савет те школе, а ви ћете ми их после овамо упутити на мој даљи поступак. ПБр. 6555. 22. Септембра 1881. год. у Веограду. Министар просвете и црквенпх послова, Р "г. ј-ЈОВДГСОВИ-Б, С. р.