Prosvetni glasnik

ЗАЛИСНИК ГЛАВНОГ III Светлост

ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

V Магнетизам и електрицитет

487

Простирање и јачина светлости. Огледање (одбијање светдости), ломљење и цепање светлости у иризмама. Дуга. Оптична оруђа1У Топлота Истезање тела на топлоти. Термометар. Топљење, испаравање и кључање. Спровођење топлоте. Парне машине. Извори топлоте.

Магнетни појави. Бусола. Појава електрицитета што се производи трењем. М,уња, гром и громовод. Појави електрицитета што се производи хемијском радњом. Електрични телегра®. Примедба за физику. Физички нојави објашњаваће се с иогледом на појаве у природи и на њихову практичку примену у животу, а по простим огледима, упућујући учитеље, како ће сами спремати што им треба за предавање Физике.

Записник Главног Просветног Савета

САСТАНАКУ СХ VI 9. Јуна 1882. у Београду Били су: иредседпик Д. Нешић ; иотиреседник Ј. Педић ; редовни чланови: арх. Н. Дучић, др. В. Бакић, арх. Нестор, М. Зечевић, др. Л. СтеФановић. Ванредни чланови: Јов. Ђорђевић, Бор. Тодоровић и Петар М. Никетић. I Застуипик аословође Никетић чита записник 11 5. састанка, који Савет после некчх измена прима. II Председник саопштава писмо г. министра аросвете од 9. Јупа ове год. ПБр. 3231., којим тражи да Савет од своје стране предложи начин, како ће се што пре доћи до бол>е књиге: г,мале црквене историје за основну школу ,« за коју је Савет решио да се не прештампава; јер школе не могу бити без протшсапих кљига. Одлучено : да се решење ове ствари одложи до идућег састапка, докле архимандрити Дучић и 1Јестор поднесу своје мњење о књизи: » Историја Цркве«- коју је г. Бакић предложио да се усвоји за основне школе, докле се боља не напише. III Чита се писмо г. министра иросвете од 9. Јуна ове год. ПБр. 3224, којим позива Гллвни Просветни Савет, да му јави има ли штампаних других рачуница, које би биле гоље од рпчунице др. ФрањеМочника, јер налази да школе никако пе могу без књига остати. Решепо: да се по рачуници Мочниковој предаје у средњим школама још идуће године, а дотле да се постара те да се бол.а књига за средње гаколе напише. IV Чита се акт г министра иросвете од 7. Јула трајуће године ПБр. 3209, којим шаље писмо г. Свето-

зара ВидаковиКа проФесора и јавл>а: да, г. Видаковић не уступа другом свој превод Гановљеве физике, већ се прима да израдп сам нов учебпик за гимназије и реалке, према примедбама реФерената, и тражи за ово годину дана рока, и уједно г. министар пита Савет за мњење по овој ствари. Пошто је Савет прочитао и штсмо г. Свет. Видаковића, решио је: да се изјава г. Видаковића прима; а дотле док не изради нов учебник, да се и даље наше школе служе -лГановљевом физиком«. V Саопштава се писмо г. министра аросвете од 4. Јуна ЦБр. 650. којим спроводи: » Црквени Устав • од г. Николе ТриФуновића, ђакона, на преглед и оцену. Одлучено: да архимандрит Дучић и Нестор прегледају ово дело. VI Г. Стеван Д. Поиовић и г. Јован ЂорђевиК одговарају на писмо Главног Просветног Савета од 30. Аирила ове године, и објашњавају своје предложене темате из немачке литературе за проФесорске кандидате, и Савет усвајајући њихово објашњење, решава: да се исти ириме. VII Наставни Одбор јавља: да је прегледао документа г. Мирослава Крауса, и нашао према истима да има »врло добру« квалиФикацију за класичну Филологију. Савет усваја мњење наставног одбора. VIII Свет. Вуловић чита реФерат г. Д. Јосића, а заступник пословође Никетић г. Јоксима МарковиКа и Ђ. ТешиКа о » Букварима сриском и словенском« и ЂЧитанкама за основну школу.« РеФерати г. Д. Јосића гласе: