Prosvetni glasnik

198' ВЕДЕШКЕ 0 ПРООВЕТИ И ШКОЛАМА

Но наш иас имађаше чудну страст — где год месо спази, он га ћапи и поједе. И госиодин, никако не могаше са псом изићи на крај, док му његов пријатељ овакав практичан савет не даде: , Чуј ме, пријатељу, ма да сн и сувише строг, но ти с тиме само пса учиш да краде, јер му украдено парче свагда остављаш да га поједе. Но у будуће, макар и мање пса ударај, али крађу од аега отимај." Чим је господин овај наметни савет применио, одмах је пас престао красти. 67. Сељак и лпеица „Кажи ми, мили куме," запитаће лисида сељака, „чиме је кон. заслужио код тебе такову дружбу и приЈатељство ? Јер, куд год ти пођеш, свагда јз кон> уза те ; ако на пут, или у поље идеш, он је с тобом ; добро га чуваш, храниш, и свако му задовољство чиниш. А мени се чини, да је коњ од свију живо- ј тиња најглупљи." На то ће сељак одговорити: „Ох, ' кумиде моја ! Није ту ствар „гдупости" или „памети," код мене је са свим друга цељ. Мени је нужно да | ме коњ вози, и да се мога бича боји."

68. великаш У стара времена, некакав великаш оде с раскошне ностеље у пределе где царује Плутон, — или простије рећи, •— умре. И као што је обичај у старо време био, он се у паклу на суд јави. Одмах га запитају: „Шта је био, и где се родио ?" „Рођен сам у Персији, а чином сам био сатрап; но како с.ам здрављем слаб био , то сам нисам земљом управљао, већ све послове свом секретару поверио." — „А шта си тп радио ?" — „Пио сам, јео и спавао, и све потписивао, што ми је год секретар подносио." „Брже га пошљите у рај !" — „Како то ! где је правда", повиче Меркурије. „Ах, брате", одговори Еак, „како ми се чини, ти не разумеш у чему је ствар. Зар не видиш да је покојник био будала ! Јер, имајући такову власт у рукама, па да је још управљао пословима, он би читаву државу упропастио!.... За то он и долази у рај, што пословима државним I није унрављао." Јуче сам ија у једном суду био,и тамо судију видео; његови ми се радојвидоиадају, како ми се ч и н и, ио н ће 1 бИТИ У рају! (НАСТАВИЋЕ СЕ)

БЕЛЕ1_ВДЕ О ПРОСВЕТИ И Ш^ОхЛАМА

I Жзрада програма из наставних предмета за основне и продужне школе Г. министар просвете и црквених послова , желећи да саслуша п мишљење неких наставника основних школа о томе птта ће се од одређених наставних предмета имати предавати у ком разреду основне и продужне школе, на који начин и у којој опшпрности, одлучио је да се на неколико места образују комисије које ће израдити детаљне програме о свему ономе што се овим тражи. Тако је наређено да сви учитељи и учитељке у Нишу, Крагујевцу и Шапцу заједнички приступе овом послу и да до иоловине Априла ове године поднесу своја мнења о томе, шта ће се од предмета који су побројани у чл. 2. закона о основним школама учпти у појединим разредима ниже и више основне школе, аштаод тога у продужној школи. Рад тог посла , дозволио је г. министар , да се сви наставници могу поделитн у нарочите групе , од којих ће свака за се израдити програм из оних преднета који јој у део дођу , па пошто све груие буду готове, да се њихови пројекти претресу на заједничкин састанцима, као у учитељском већу, да се исправи што буде за псправљање или допуни што још недостаје, па до одређеног рока, с иотписом свију испрати мнниетарству.

У Београду је, ради псге цељи , одређено више конисија, и то: за пзраду програма из 1. Из Науке хришћанске, г. Јеврем Илић , професор, (нредседнпк), г. синђел Фирмилијан, супленат , г. Сава Танасковић, г. Михлило Николић и г. Милан Стојковић, учитељи (чланови) ; 2. Из Српског језика са еловенским читаљем, г. Живојин Симић, професор, (председник), г. Димитрије Јосић, професор, г. Никола Поиовић, г. Милош Велицки, учитељи и г-ђа Јованка Стевановићка, учитељка (чланови); 3. Из Земљодиса, г. Владимир Карић , професор, (председник) , г. Петар Никетић , г. Јоксим Марковић п г. Милош Велицки, учитељи (чланови) ; 4. Из Историје српске и опште, г. Јован Ђорђевић, професор (председннк), г. Јоксим Марковић , учитељ и г-ђица Милица Јовановићева, учитељка (чланови); 5. Из Рачуна и геометријских облика, г. Сретен Стојковић, професор (председник) , г. Милован Ђурић, писар минпстарства просвете, г. Никола Поиовић , г. Димитрије Миловановић, учитељи и г-ђица Милица Јовановићева, учитељка (чланови) ; 6. Из Познавања природе, г. др. Лаза Стевановић, лекар и секретар министарства унутрашњих дела (председник), г. Борислав Б. Тодоровић, професор, г. Живан