Prosvetni glasnik

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

203

устројству реадке, узимајући у обзир време које је потребно било да се дође редовним путем до разреда у коме су. А у опште тежња је ове паредбе (и она треба при оваким случајима и проФесорски савет увек да руководи) да се разним извијањем и досеткама закон школски у корист рђавих и неуредних ђака не би изигравао.

Изволте ово доставити до знања свима наставницима и ученнцима повереног вам завода и настојавати да се ова наредба у свему тачно врши. Министар просвете и црквених послова, рг. ј-Јоваковић с. р.

Записник Главног Просветног Савета

САСГАНАК СХ1/Ш. 16. Фебруара 1883. у Београду • Били су : председцик Д. Нешић ; потпредседник Ј. [1ецић ; редовни чланови : уБуб. Клерић, арх. II. Дучић, др. В. Вакић ? арх. Нестор, М. Зечевић, Драг. Јовановић, др. Л. Стевановић, Ст. Д. [1оповић ; ванредни чланови: Св. Вуловић, Љуб. Ковачевић, Вор. « Тодоровић, Ђ. Козарац, Ж. Симић и П. Ннкетић. На основу чл. 3. пословника, а по одлуци од 9, Фебруара нозвати су и дошли : Коста Алковић, др. Л. Докић и Јов. Жујовић, проФ. Велике Школе, Св. Видаковић и др. М Т. Леко, проФесори беогр. гимназије. Привремени пословођ др. Н. Ј. Пстровић. I Прочитан је записник 146. састанка, који је Савет усвојио. II Председник саопштава да је г. др. Ј. Панчић јавио да не може доћи на дананши састанак, због других својих нречих послова. Прима се знању. III Др. Л. ДокиК прочитао је наставни програм за Познавање Човека и Негу човечијег тела који је удешен за I разред гимназија и реалака (види прилог под А.) Тај програм израдила је нарочита комисија, коју је за то саставио министар просвете н црквених послова. На програм су чињене примедбе да је сувише опширан, да је унесено толико матерпјала колико се не може свртпити за годину дана рачунећи два часа недељног предавања, да има и таква материјала који је за ученике I разреда средњих школа и непотребан и несхватљив ; да нпје удешен као што би требало програме удешавати, но у њ је унесено нешто и из ј саме науке. Овај ће се ирилог доцнпје штампати, кад буду штамианн и они програмп којп буду уевојенн у Гланном Просвешом Савету.

Др. Докић објаснио је да прочитани програм није већи од привременог програма за исти предмет, а но том нривременом нрограму је ове године већ предавапо, да одиста има по нешто унесено из саме науке у програм , али да је то учињено нарочито с тога што је Познавање Човека нов предмет и што има мало наставника, који су потпунце снремни за предавање тога нредмета , па би им било олакшало, ако би се у програм унели неки и некн појмови из саме науке. Детаљан програм нотребанје и с тога што ће се но њему не само предавати но н писати књига за исти нредмет; но у целини нрограм ннје онширан као што се на први мах чини, јер се у њему номиње на ситно све што нредавати треба и отуда се чини да је опширан. После овога објашњења Главни Просветни Савет, пошто је нашао да је у поднесеном програму исцриљен нредмет Познавања човека и Неге човечијег тела да је нрограм тачно изведен и да се у главноме може но њему нредавати одлучио је : Да се прочитани нрограм за Познавање човека и негу човечијег тела у основу прими с тим, да га г. г. др. А. Докић и др. Л. Стевановић скрате и удесе но нримедбама које су на исти програм учињене и тако нонрављен да га ноднесу Главном Просветном Савету идућег састанка. IV Министар иросвете и црквених иослова, писмима од 10. и 12. Фебруара ПБр. 931. 995., спроводи молбе Јована БољариКа, учитеља смедерекског и Јеротија Вуји&а, учитеља мајданског, који моле да им се уваже оне године службе које су провели као учитељи служећи нзван граница Србије. Упућује се на реч>ерат Ст. Д. Ноповићу и II. Никетићу. V Прочитано је писмо министра аросвете и црквених иослова, од 11, Фебруара ПБр. 515., којим шаље Савету на мишљење иредлог измена и доиуна у иравилима о иолагањц учитељског исиита ученицћ Више 6*