Prosvetni glasnik

552

готину н у Нишу. — У Краљеву пак предаваће се све оно гато .је поменутим програмом одређено ва другу годину, а од Педагогике и Школског Рада друга половина која се није учила прошде године (у Нишу и у Неготину). — Свега часова предаваља сдређено је, и за једно и за друго место, по 210. Предавањима у Нишу руковаће Стеван Д. ПоиовиЛ, реФеренат за основпу наставу у министарству иросвете, а у Краљеву г. Љубомир КовачевиК, уаравитељ учитељске школе у Београду. За нредаг.аче одређени су, осим ломенутих управника, још, и то у Нишу: г.г. Живојин СимиИ, проФесор београдске учитељске школе, Миленко МарковиК, проФесор нишке учитељске школе и Живан ЖивановиИ , супленат I ниже гнмназије београдске, а у Краљеву г.г. др. Војислав БакиЛ, Борислав ТодоровиЛ и Димитрије ЈосиЛ. проФесори београдске учитељске школе. Приступа на ова нредаваља могу имати, осим наставника. основиих школа, и сва друга лпца за која дотични упрапници нађу да их треба пустити на пуедавања. Што се тиче учитеља, који би о свом трошку и од своје воље хтели да походе ова нредавања, они су дужни имати нарочито одобрење од г. министра нросиете и црквених послова. II Историја света за вшие разреде средњих школа од Отојана Бошковића Изишла је из штампе „ Историја света за више разреде средпих шкојп од Стојана БогиковиКа", Део први „Стари Лек ", Свеска I „Преисторијско доба".

Садржипа је те књиге ова: А. Увод. I Значај историјске науке. II Задатак историје и социологије III Тегобе за научно обрађивање историје и социологије. IV Тегобе разних времена за исторпјске и социолошке сведоџбе. У Лнчне (субјективне) тегобе у поређпвању историјских доказа. VI Угодне прилике и олакшице за научно проматрање историјских догађаја и друштвеннх појава. VII Цоложај З.мље као васељенског тела у сунчевом снстему VIII Геолошке иериоде и њихов зиачај. IX Појава људског рода. X Распоред грађе за историју света. Б. Преисториј( ко доба. 1. Људске расе и њихова сеоба по свету. 2. Главне расе и њихоне гране. 3. Подела народа но језицима. 4. Постање и развијање људског говора. 5. Прве породнце и племена људска. 6. Значај и укрштање првобитног племенског живота. 7. Веропсповедни (религијски) појмови и обичаји. 8 Спомен п сахрањивање мртваца у прастаро доба. 9. Митолошка предања и басне старих народа. 10. Пропалазак и употреба ватре (са сликама). 11. Културне периоде преисторијског живота. 12. Споменици палеолитског доба (са сликама) 13. Споменици неолитског доба (са слпкама). 14. Проналазак и употреба метала. 1о. Најстарнја метална индустрија и трговина. 16. Прве људске потребе у почетку културног преисторијског доба. 17. Одело и станови преисторијских племена. 18. Питомљење животиња и домаћа стока. 19. Земљорадња и непокретна својина (имање) у најстарпје доба. Дело је ово потребно не само ученицима средњих школа, пего поглавито још и учитељима. Цена је књизи 1 динар и 50 пара. Изпоси 14 страна увода п 311 страна осталог текста на обичпоЈ осмини.

ПРОСВЕТНИ I Ученицама III разреда основне школе код Саборне Цркве у Београду поклонили су за раздавање о годишаем испиту: Г. Јован Бошковић., нроФесор Велике Школе: 4 ком. „ Слике из Сриске Мсторије' , од Станоја Бошковића; 1 ком. „ Народне аесме " збирка Косте Ристића; 1 ком. „ Сриске народне игре " Вука Врчевића и 1 ком. „Сраске народне ирииоветке". Г. Владиелав Тителбах, нроФесор учгуељске школе: 2 ком. „ Инкини благо " и 1 ком г Аоанго ", обоје од ХоФмана. Г. Коета Месаровић, трровац: „ Венац " и „ Мали димничар " од Стевана Ћурчића, „ Котарчица цвеКа" одДим. Јосића и „ Шта ирирода деци ирииоведа " од Гаје Матића. Г. Давид Були, трговац: 2 ком. „ Бадованов дар" и 1 ком. „Дан и ноК" од чика Стеве. Г. Прока Кнежевић, правник III године: 5 ком. Ћ Краљ Вукашин", драма од Драг. Илића. Ученицима II разреда основне школе код Саборне Цркве ноклонио је г. Коста Месаровић. ио 1 ком.

ДОБРОТВОРИ „ Сто ирича за оиомену и иоуку малој доброј деци" од Луке Поповића, „ Аоанго " и „Инкино благо" обоје од ХоФмана Свима именованим дародавцпма изјављује се овим путем усрдна захвалносг на поклонима које су школској деци учинили. II БраКа НоваковиКи , из Београда (Свилајнчани) претплатили су за свилајначку основ. школу лнст „Невен" за целу годину. Г. Стојан БошковиК поклонио је књижници школе свилајначке своју књигу „За просвету и слободу." Г. Милосав Богојевип, свештеник из Свилајнца, цретплатио је за IV раз. мушке школе свилајиначке, лист „Срнче" за целу годину. Г. Јова ЖивкиК, деловођа онштине свилајначке, поклоиио је 21 ком. „Мапа Србије" да се разда добрим и сиротним ученицима школе свилајначке. На овоме поклону изјављује се дародавцима топла захвалност. -—

ИзДАЊЕ и ШТАМИА КРАЉЕВСКО-СРПСКЕ ДРЖАВНЕ ШТАМИАРИЈЕ.

Одговорни уредник Стеван Д. Поиовиђ.