Prosvetni glasnik

глдсник

ИЗЈ1АЗИ ДВА П7Т сваког месеца у свескама од 3 и више габака. Це НА је : за Ср БИЈУ 12 дин., а 8а Цр НУ гору, Бу ГАРСКУ , Босну, Херцеговину, Аустро-Угарску, Румунију и Турску 15 динара на годину.

претилата се шаље управи државне штамиарије, а рукописи уредништву.

XVI СВЕСКА У БЕОГРАДУ 31. АВГУСТА 1883. ГОДИНА IV

НАСТАВНИ П/1АН0ВИ, РАСПОРЕДИ И ПРОГРАМИ

ЗА

НИЖУ ОСНОВНУ ШКОЛУ

НАРЕДБЛ МЖНИОТАРОЕА свима окружним начелствима, управама и управитељима основних школа.

Чланом 2 закона о основним гаколама од 31 Декембра 1882 године прописане су науке коЈе се имају учити у основним школама, и остављено је министру просвете и црквених послова да. нареди шта ће се из које науке у коме разреду учити, на какав начин и у којој опширности, с овлашћењем да према томе изда наставне планове и програме за предавање предмета у основним школама. На основу тога законског прописа, а по саслушању Главнога Просветног Савета овим се на основу горе поменутог чллна 2.закона о основним школама од 31 Декембра 1882 год. прописују Наставни иланови за нижу основну школу, штампани ниже под I.; прописују се Нсдељни расиореди ио часовима штампани ниже под II.; и прописује се Нацрт ирограма наставних иредмета за нижу основну школу (за сад у најкраћим потезима изведен) штампан ниже под III. Онширнији наставни програми имају се приредити и школама саопштити касније Пошто се удесни наставни планови и потпуно удешени наставни програми могу израдити истом после прибранога искуства из практике, то се ови планови и програми сад не утврђују коначно , пего ће се после извесног времена спрам прикупљених примедаба из практике у њима учипити још оне исправке које се као потребне покажу, и онда ће се коначно утврдити.

Пошто је пак у питању наставног плана нарочито меродавно с колико разреда која учитељска снага ради, то се с обзиром на то овде прописује: I. Наставни план за четвороразредну нижу основну школу (мушку или женску) са четири наставника, штамнан под I, А; II. Наставни план за четвороразредну нижу основну школу са два наставника штампан нод I, Б; III. Наставни план за четвороразредну основну школу с једним наставником; штампан под I, В. IV. Наставни план за троразредну основну школу с једним наставником, штампан под I, Г; На основу тога израђени су и прописују се Недељни расиореди часова наставних иредмета за ниже основне школе, — и то : I. За сваки разред оних нижих основних школа (мушких или женских) у којима сваки наставник с једним разредом ради, штампан ниже под II, А (за мушке) Б (за женске школе); II. За I и II разред мушке ниже основне школе, кад у њима један наставник ради, штампан ниже под II, В; III. За III и IV разред мушке ниже основне школе кад у њима један наставник ради, штампан ниже под II, Г; IV. За I и II разред женске ниже основне школе кад у њој једна наставница ради , штампан ниже под II, Д; 80

А