Prosvetni glasnik

176

иговкгни добротвори

III Покојни Петар РадовановиК-Брдарац, бивши трговац у Мијаиловцу, округа скедеревског, оставио је после своје смрти иокретног и непокретног имања до 38000 динара. У олучају да они, које је он означио тестаментом за своје наследнике, изумру без својих законитих наследника, наредио је својим завештањем да се у том случају од његова имања образује под његовим именом књижевни Фонад по примеру Фонда Задужбине Николе Чуии&а. (ПВр. 9613 од ове године).

IV Општина влашкодолска у округу пожаревачком под 9. Октобра ове године Бр. 740 уступила је својој школи у вечиту њену својину седамдесет ланаца оиштинске ораКе земље на име школског имања, од којег ће приход ићи у касу те школе. V Г. Ћ. ЋатиК, члан попиене комисије подарио је сиромашним ученицима школе бољевачке шест динара.

| т У овом месецу преминуо је ДИМИТРИЈЕ МАТИЂ ЧхЛАН ДРЖАВНОГА САВЕТА Р —_ Димитрије МатиК рођен је 18. Августа 1821. године у Руми, у Срему, и ту је и отпочео своје школовање, које је наставио у Сремским Карловцима и у Крагујевцу, где је свршио и лицеј, а довршио на универзитету у Хајделбергу, где је изучио философију и права, и положио докторат из ФилосоФије. Ношто се вратио с науке 1848. године, био је три године проФесор Велике Школе, ■за које време израдио је „Коментар земаљског граЦнског законика 8 ', „Државно право", „Јавно право Кнежевине Србије", а касније „Историју ФилосоФије" но Швеглеру, и „Науку о васпитању", и превео „Марка Аврелија". Он је у два маха био и миннстар просвете и црквених послова, и са тога места кретао је више просветних питања, а нарочито спада њему у заслугу установљење ирве Учитељске Школе у Србији. Нека му је лака земља !

ИЗЈАВА УРЕДНИШТЂА Г. Стеван Д. ПоиовиК, досадашњи уредник „Просветног Гласника" с променом иоложаја престао је бити уредник овога часописа. Уређивање „Просветног Гласника" одсад поверио је г. министар потписаноме, који ће се старати да часопис одржи на висини достојној органа министарства просвете, у чему ће га без сумње потпомоћи досадашњи, а и нови радници на пољу просвете у нас. Уредник „Просветног Гласника" Ж- П. Сими^ секретар министарства иросвете и црквених иослова

издањк и штампа краљевско-српскв државне штампарије.

Одговорни уредник Живојин П. Симић.