Prosvetni glasnik

288

просветии

добготвори

ДАР УЖИЧКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОДИ - г. Благоје Стојановић, адвокат, поћлонио је 10 комада књига, да се раздаду добрим ђацИма ужичкИх оснонних школа. — Г. Јања Манојловић а-рофесор, дао је 20 динара да се иоделе сиромашним ученицима ужичких основних школа. — Г. Стеван Лаичевић, књижар, иоклоиио је ужичкој основиој школи канцеларијско звонце.

НОВА ШКОЛ.СКА ЗГРАДА У ВРЂАНИМА,- У еслу Брђанима, срезу морабском, округу рудничком, иостојала је школа иеколико годииа, у којој се учио повећи број ђака. Пре 26 година ова је гикола затворена. Од тога времена па све до ове године, ретко је које детенце из ове општине имало прилике п да види књигу. Општина ова за то време припадала је ао имену, час овој, час оној школи. Место, на коме је постојала школа у Брђанима, нпко у селу није заборављао. У она два грмића, на којима је висило школско звоице, сваки је и нехотице погледао. Кроз 26 година свакоме се још живо причињавало, да чује звук јасног звонцета шкодског. Свакоме су се отимале очи да жељно погледа на то место, али и сваки је при томе осетио у срцу неку празнину — неку тугу — па је морао и уздахнути. О грађењу нове школе у Брђанима, није се престајало говорити кроз 20 годнна, али за таково предузеће требала је знатна сума новаца. Ове године школа је у Брђанима начш^ена ио слану. У њој имају две учпонице, два кваргира за учитеље, и други прописани локали. Постављен је и учитељ и у њој се већ уне 40 ђака. Како је ова зграда школска коштала толику суму новаца, за коју општина није нмала ни пету част капитала, то је морала и преко одобреног јој зајма од 12.000 динара купити још и прирез од својих жнтеља за исплату. — П како ова општина нема више од 160 глава ггореских, које су имале да изврше плаћање ове грађевнне, тако је се живо уздала и у добровољне арилоге, добрих људи, па је у овоме нашла и иријатељског одзива. На помоћ исплате ове школе поклонише јој добровољно, и то : Г. г. Јеврем, предузимач јавних грађевина и Андрија, земљоделац — браћа Савићн из Брђана 1212 динара; Витор Ћурчијћ, начелник срескп 66 динара, а поред тога још и трошкове, који су ту припадали за више излазака прпликом надзиравања грађевине школске н у опште уређења посдова, који су се тицали ове ствари. Јаков Глпшић, председник општине брђанске 60 дин. ; Гајо Тривуновић, трговац из Г. Милановца 16 дин.; Божо Божовић, земљораднпк из Брђана 14 динара; Петар Иавловић трговац из Г. Милановца, Радоња Хурђевић иредседник општине лађевичке , г. Атанасије настојатељ манастира Никола, Стеван Шеварлија трговац н Перка Ћурчићка капетаница из Прељине, Љубомир Јанковић, Антоније Мутавовић и Димитрије Правдић из Ирислонице, Обрад Комадинић из Соколића, Антоније Кнежевић,

Милан Кнежевић, Ранко Пешић, Алексијо Кићановић, Новак Чкољовић, Алекса Урсулић , Спасоје Јовановић, Стеван Тешић, Тешо Бошњаковић, Вилиман Кољапћ, Милош Крсмановић, Лазар Крсмановић, Нетар Ћурчић, Вучић Савић, Тривун Ћурчић п Јеврем Бошњаковић, свега њих 25 но 12 динара ; Никодим Јаковљевић писар срески из Прељине, Бранисав Петровпћ и Матија Комадинић из Соколића и Вукосав Књежевић вз Брђана, свега њих 4 но 10 динара ; Тадија Јелић из Брђана по 8 динара; Михаило Милошевић из Прислонице, Никола Дакић и Драгић Дакић из Брђана, њих 4 по 6 динара; Мнлош Ћурчић бравар нз Г. Милановца, Павле Никптовић кмет из Миоковаца, Љубомир Милошевић свештеник из Мојсиња, Саво М. Лазаревић ппсар срески из Нрељине, Стеван Продаиовић свештеинк из Мрчеваца, Алексл М. Јовановић свештеник из Бреснпце, почасни члан конзисторнје жичке, Раде Поиовић, СоФроније Милошевић, Јовии Илијћ и Мутпмнр Милошевић из Прислонице, Вуксан Станојевић и Маринко Шуњић из Соколића, Радован Стризовић, Миленко Дакић и Петроније Савић из Брђаиа, свега њих 15 по 5 динара; Драгомир Божовић учитељ из Пожеге, Пикола Јовановић скелеција са ћуприје чачанске, Вучко Т. Башић свештеник из Мојсиња, Јеврем Маринковић учитељ из Мрчеваца, Милован Илијћ писар општински, Димитрије Тепчевић и Милован Тепчевић из Прислонице, Риста Раковић из Бреснице, Милован Крсмановић, Сретен Глишић, Глншо Глишић, Јовап Филнповић, Светозар Достанић нз Брђана, Велимир Средојевић, Михаило Домановић и Радован Станисављевић из Соколића, свега њих 16 по 4 динара; Радојица Макљеновић трговац из Г. Милановца, Вукоман Ковачевић свештеник нз Миоковаца, + Миленко Драшковнћ кмет из Цветака, Матеја намесник манастира Јовања, Ивко Кнежевић, Дмитар Јовановић, Илија Ђуровић, Павле Тешнћ, Иван Ристић, Милош Вићентијевић, Симо Тешић, Коста Топаловић, Јецо Глпшић, Максим Топаловић и Тома Николић пз Брђана и Јеврем Станојевић из Соколпћа, свега њих 16 по 3 динара; Љубомир Лужанин трговац из Чачка, Живојин Лужанин, Ллекса Јеремић п Михаило Топаловић из Мпоковаца, Сава Дамњановић кмет из Г. Борјевнице, Светозар Коњушанин трговац из Г. Милановца, Љубомир Јовашевпћ кмет, Обрен Лазаревић трговац,'Велимир Протић писар срески п Миленко Милошевић кметовски помоћник из Нрељине, Павле Гаврић, Јаков Милошевић из Прислоннце, Видоје Глишић, Владимир Ђурчпјћ, Симо Гавриловић, Андрија Тешнћ, Матија Тоналовпћ, Љубомир Тешић, Илија Николић, Обрен Тешић, Димитрије Брадоњић, Тимотије Ристић — Шкрбо и Миленко Ристић из Брђана, Илија Станковић, Јецо Домановаћ, Маринко Ђуровић, Иернша Вујовпћ и Мнлош Радовпћ из Соколића, свега њих 29 по 2 динара; Димитрије Јеремић из Миоковаца, Игњат Радивојевић кмет из Рожаца, Паун Достанпћ, Ненад Тешић и Стеван Шарчевић пз Брђања, свега њих 5 по 1 динар. Свега дакле 1990 динара. Сем овога и Стевап Божовић земљоделац из Брђана, поклонио је општини своју земљу за плац школски у довољном простору, на коме је школа подигнута.

издање и штампа краљевско-српскв државне штампарије.

одговорнп уредник Живојин П. Снмиђ.