Prosvetni glasnik

36 8

белешке о прссвети и школама — просветни добротвори

БЕхЛЕШ1^Е о просвети и шдо^дама

Испитани професорски кандидати. — Положилп су нрофесорске испито: 50- Милутин Татић, предавач лесковачке ниже гимназије, нз Упоредног Земљогшса и Немачког Језика о Литературом. Из_ радио је темат: Физички и политички опис НемачкЕ. — 51. Саира Счанишић, иредавач смедеревске ниже гимиазије, из Упоредног Земљописа и Историје српског народа оа Земљописом и Немачког Језика. Темат је израдио : да ли и како утичу Црно и Јадраиско море на климу, а по том и иа Флору балканског полуострва. — 52. Сава Антоновић , предавач београдске гимназије из Упоредног Земљописа, Историје српског народа са

Зсмљописом и Француског Језика. Темат је израдио: Опис старе и садање Грчке у физичком погледу н утицај земљишта на развитак политичког и културпог живота грчког народа, — 53. Мата Млинар, нроФесор крагујевачке гимназијо, из Латинског Језика с Литсратуром, Опгате Нсторије с Литературом и Француског Језика. Темат је израдио СопјигаИо СаШтае. — 54. Жмвојмк Јанићијевић, проФесор крагујевачке гимназије, из Зоологије, Ботанике, Антропологије с Дијететиком, Српског и Немачког Језика. Темат је израдио : Физиологија варења код разних животињских група.

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

Г. А. Пајеви^ из Новог Сада послао је мииистарству просвете и црквених послова на поклон ове књиге; (( Српске Илустроване Новине" 1 — 12 бр. 25 комада : „Нриповетке из историје света", (( Зоологија" од Арсенијевића, (( Гимнастичке игре", «Најважнији ироналасци", „ЗдравлЈе и папредак наше деце" од сваке по 10 комада; (( 0 диФтеритичној вратобољи" 100 комада; (( Народни лечнпк" 1 — 8 св. „Индустрија и њени чиниоцн у Србији", • (( Привреда® од сваке по 10 комада; к Приноветк.е мојој кћери" I и II св., „Савети мојој кћери" I и II св., (( Како ваља подизати и т. д." од сваке по 20 ком.; „Јагода" 10 ком,; Слика Љубе Ненадовића књижевника 4 0 комада, — да се раздаду иа дар добрим ученицима приликоЈм испита. Г-ђа Петрија пок. Марка Максимовића из ЦерОВЦа за спомен своме умрлом сину Животи, поклонила је школи цбровачкој једно звоно у вредносги 18 дук. цес. Г- Милутин Д- НИКОЛИ^, писар иачелништва окр. чачанског ноклоиио је чачанској нижој гимназнјн велику бојадисану и урамљену слику Св. Саве. Г. Теофило СреДНИЦКИ, шеф ипжењера II секције за грађење железничке пруге између Ннша и Нирота поклонио је школи белопаланачко) 40 дин.

Учитељи школе кушиљевскз са општинским судом приредили су на Св. Саву забаву у корист оснивања Фонда за номагање сиромашних ученика. Добротвори приложили су том нриликом свега 10 6• 5 Ј динара.

Г. Живојин Јовичић, проФесор богословије, иосетивши основпу школу у Тополи, дао је 8 дипара да се сиромашним ученицима набаве школске потребе.

Г. Михаило ТерЗИбаШИ +1, трговац из Београда, посетивши нишку гимназију, дао је 60 динара да се за ист'е набаве школске нотребе за сиромашне ученике,

Заузимањем наставника пожаревачке ниже гимназије основан је о св. Сави 1884. годнне Фонад за цотпомагање сиромашних ученика и ученица ножаревачкв ниже гимназије." Тај Фопад сада изпоси на 1 3 70-90 динара.

Одбор крушевачког ђачког фонда приредио је на св. Саву ове годипе уз суделовање пееа чке дружине беседу у корпст истог Фонда. Нрилога пало је 337'75 динара.

Издање и штампа краљевско-српске дршавне штампарије

Одговорни уредник Живојин П. Симић