Prosvetni glasnik

018

злписпик гллппог

V равред мушке шиоле тамошње, 26. Сеитембра ове год. по потреби. У ЧАЧЛНСКОМ ОКРУГУ: г-ђа Аеиосава ЈовановиКка, учитељица II и IV разреда жееске шкоде у Краљеву, у I и III разред исте школе, 23. Сентембра оке год. ио нотреби.

Записник Главног СД.СТАНАК СС1ХХХ1Т 28. Августа 1885. год. у Ееограду. Биди су: за председника први члан Ј. Пецип; редовни чланови : Д-р Ник. Ј. ПетровиИ, Свет. ВуловиИ, архимандрит Н. ДучиЛ, Љуб. КовачевиА, Г Б. ЈСозарац, Драг. Плајел, Јеврем ИлиА; ванредни чланови.- Јов. ЂорђевиИ, Петар ЖивковиА, др. Војислав ВакиК, Бор. 1'одоровиК, Жив. ПоиовиК, Ник. СтајевиК и Аазар Обрадовић. Послово"ђа Мил. МарковиК. I Прочитан је и иримљеи заиисник 283. састанка. II Прочитано је аисмо г. министра аросвете и црквених иослова од 23. ов. м. ПБр. 8434. којим се шиље Главном Иросветном Савету на преглед и одену дело „Експериментална Физика" за више разреде гимназија и реалака, које је нрерадио и удесио но ранијим примедбама и условима Главног Иросветног Савета г. Светозар Д. Видаковић , ироФесор београдске гимназије. Одлучено: да се умоле за нреглед овога дела г.г. Е. Алковић и Бор. Тодоровић. III Саслушан је усмен реФерат наставног одбора о томе: да ли би требало наставање ђака код појединих наставника средаих шокла, у којима се исти ђаци уче, уредити другојачије но што је то до сада било, као што је то исказано у иисму г. мипистра просвете од 19 ов. м. ПБр. 7890.

г-ђа Милица МихаиловиКка, учитељица I разреда женске школе у Краљеву, у II разред исте школе,- 23. Септембра ове год. по потреби. II Разрешена је: У КРАГУЈЕВАЧКОМ ОКРУГУ : г-ђа Косара ПоиовиКка, учитељица школе забојничке, 1. Октобра о. г. но молби.

Просветног Савета Главни Просветни Савет усвојио је разлоге наставног одбора и једногласно одлучио: да насгавницима средњих школа треба допустити државе ђака код себе на стану н храни као што им то и до сада није било забрањено, пошто на тај начин родитељи ђачки имају највише гарантије, да им се деца добро уче и владају и да се над њима води потребан надзор у свако доба. 1Пто се тиче „ружног говорења," „сумњичења у савестан рад наставнички" и »могућих злоуиотреба" од појединих наставника у оваким случајима, старешинама завода остављено је увек ираво, да контролишу и чине нрнмедбе, ако потребно буде у интересу самога завода и наставника. IV Саслушан је усмен ре#ерат наставног одбора о томе: да лн би требало ученицима основних школа, који падну на годишњем испиту, доиустити нонављање испита и на који начин, као што је г. министар просвете писмом од 9. Августа ПБр. 7846. питао Главни Просветни Савет по нредлогу неколициие овогодпшњих надзорника за основне школе. Са свима противу 4 гласа. Одлучено је: да се не доиушта понављање испита у основној школи, но да школски надзорник буде дужан свакога слабога ђака испитати из свих предмета ириликом ревизије и то како ученике које је дотични наставник као слабе озиачио, тако и све друге у чије знање он сам носумњао будеОво би се имало изриком ставити у дужност надзорницима, кад им се даје упутство за преглед школа.