Prosvetni glasnik

Г0ДИШ1БИ ИЗВЕШТАЈИ СТАРЕШИНА СРР.Д11.НХ ШКОЛЛ

нове, а то су оне под бр. 1 и 4. Оне су пређе дате биле од проФесора Срећковића и Кулаковског, а сада се овде по ново истављају. Једна од њих пстоветна ,је п по самој редакцији са старијом. 1. Фебруара 1886. г. у Београду ПроФееор БогословиЈе, ј Ј ани-кије ЈЗ оповић По прочитаљу реФерата Главни Иросветни Савет одлучио је: да се богословске теме за ироФесорске кандидате пошљу проФесорском Савету богословије заједно са примедбама и мншљењем, које је у прочитаном реФерату псказано и да се професорски савет умоли, да он све теме прегледа и по потреби сузи проширп илп новпма замепи и да их по томе Савету врати.

III Прочитан је реФерат др. г. В. Бакића о „земљоппсу за IV р. основних школа" од г. В. Карпћа проФесора: За овим је прочитан ре^ерат о истоме делу од г. Љубе Ковачевића. По ирочитању оба реФерата повела се у Савету дебата о овоме делу на основу примедаба споменутнх у реФератима и том прпликом изнете су још и друге нове примедбе, мисли и опаске. Ношто је дебата доста дуго трајала, те се није имало кад да дође до споразума у свим главнијим нитањпма, то је главни просветни Савет, сматрајући ову ствар као важну, одлучпо : да се коначна одлука о овоме делу остави за други састанак.

С тим је састаиак закључен.

ГОДШШБИ ИЗВЕШТАЈИ СТАРЕШИНА СРЕДЊИХ ШКОЛА ва 1884-85 шволску годину

XIII Ниже гимназије у Горњем Милановду Госиодину министру иросвете и црквених иослова Подноеим у понизности господину министру извештај о гимназијској реалци горњомилановачкој за школску 1884 — 85. годину. 1. У ночетку школске године уписало се у оба разреда 43 ученика и то: 35 ученпка и 8 ученица. У нојединим разредима било ,је: у I разреду 21 ученик и 5 ученица, а у II 14 ученика и 3 ученице. У току школске године дошла су из других завода 2 ученика, 1 из I а 1 из II разреда, а оставили су школу из разних узрока 3 ученика из I и 1 из II разреда. Школску је годину довршило и полагало испите у I разреду 19 ученика и 5 ученица, а у II 14 ученика и 3 ученице.

Од ових ученика и ученица ирешло је у старије разреде и то: из I у II 17 ученика п 4 ученице, из II у III 13 ученика и 3 ученице. Успех у наукама био је овај: одличних 2 у I и 4 у II, врло добрих 10 у I а 5 у II, добрих 9 у I а 7 у II и слабих 3 у I и 1 у II разреду. По владању било је по разредима : „ иримерног" 2! у I и 14 у II разреду, „врло доброг" 3 у I, и „доброг" 3 у II разреду. Озбиљних случајева ненослушности није било. 2. Ни ове године ниеу се могли постићи посве иовољни резултати у настави из истих узрока које сам у моме прошлогодишњем извепггају напоменуо. Наставници су се истина старали да исцрпу сав материјал одређен за поједине предмете наставним програмом, и у томе су успели, те су тако сви предмети свршенп много пре испита. Заосталим пак временом наставници су се користили, да се