Prosvetni glasnik

боо

Пзношени оу разлози и за и иротив учебника. Противници учебника стајали су више на идеалном а браниоци више на реалном становишту. Услед тога браииоци учебника придобили' су огромну већину у скупштини, која је донела резолуцију: да су учебници, ирема свима нашим школским ириликама, иотребни и корисни. 2. За овим предлогом претресала је трећа учнтељска скупштина други врло важан предлог Главног одбора: о училима у основној школи. После незнатних примедаба појединих чланова скупштинских донет је зак.ћучак: да се умоли г. министар иросвете, да се сва учила, која су у иредлогу иобројана, иостуино набављају за оснооне школе. 3. Трећи и најважнији нредлог Главног одбора био је: реорганизација основних школа. Као што се одмах може уочити предлог је био колико значајан толико и тежак. II ако је скуиштина прихватила и претресала овај предлог са довољно збиље и пажње опет, замашносг самога предмета учинила је, те скунштина није могла донети са довољно разлога основане закључке. Предлог је претресат у начеду и после и дуге и живе дебате скупштина је донела закључак: да је реорганизацијо. школа иотребна. Главни претрес овога тешкога питања остављеи је за четврту скупшгину. Скунштина је предузеда неке мере, како би се овај предлог што свестраније проучио и на четвртој скунштини што боље претресао. Дужност нам је да приметимо, да је трећа учитељска скупштина ударила добрим правцем не одступајући од задатка, који је ње достојан. Докле год учитељске скупштине буду стајале на земљишту чисто школских и иедагошких питаља, дотле се од ших може очекивати користи за напредак школе и настапе.

Основна правила „друштва светога Савв'. — Члан 1. „Друштво свегога Саве" оснива се' са задатком : да шири иросвету и негује национално осећање и врлине у сриском народу. Члан 2. Друштво ће свој задатак вршити : а, издавањем ваљаннх кљига, слика и несама; б, подизањем и потпомагањем школа, где буде потребно ; и в, новчаном помоћу, где ова затребала буде. Члан 3. Материјална средства набављаће друштво : а, од годншњих улога редопних чланова ; б, од улога чланова утемељача ; в, од добровољних прнлога н легата завештања); г, од приређивања беседа, предавања и представа ; и д, од продаје својих књига. Члан 4. Целим друштвеннм радом управљаће <( главни одбор," који ће у Веограду становати. Одбор се овај састојн из 18 лица, н то : председника, потпредседника, благајника, два тајника,

једног књижничара и дванаест одборника. Одборнике и часнике бира скуп већнном гласова на годину дана. Сваке године на главном скуиу, који ће се држати о св. Сави у Београду, бираће се нов главни одбор на овај начин : иступиће из одбора коцком половина (дакле 6) одборника, па на њихово место бираће се нових 6 одборника ; за тнм ће се бирати нови чланови на место старих. II одборннци који су иетупили, и сви часници могу поново биги изабрани. — Скуп ће бвај овом приликом изабрати из своје средине гри контролора за преглед рачуна, а одбор ве пре свега поднети скупу извештај о своме раду. Члан 5. Главни одбор постараће се да се установе пододбори, где буде потребно, а тако исто наименоваће поједина лица за своје новеренике. Дужност пододбора и повереника састојаће се у том, да помажу главни одбор у вршењу његовога узвишенога задатка у смислу ових правила. Члан 6. Члан друшгва може бити сваки Србин и Српкиња и сваки пријатељ Српства п народне просвете. Чланови су : а, редовни , који годишње пет динара улога дају ; б, утемељачи, који једном за свагда положе једну сготину динара или по 25 дин. годишње за четири године. Сви чланови друштва имају једнака права и дужности. Сви чланови добијају друштвене књиге бесплатно. Чланови утемељачн добијају дипломе на члапство Члан 7. ((Друштво св. Саве» неће се мешаги у политику и нолитичке страике. Чланови друшгва као појединци могу припадати ма којој политичкој странци. Члан 8. Ако би друшгво ово ма којим поводом престало, имаовина његова повериће се на храњење кСрпској Академији" илином о институту, који па место »Српског Ученог Друштва" дође. Ако се за пет година «друштвосв. Саве» не би обновило његова имаовина постаје својином «Српске Академије" односно оног института, који би на место аСрпског Ученог Друштва" дошао.

УважавијуКи задатак «Друштва светога Саве," «да шири аросвету и негује национално осећање и врлино," — министар иросвете и црквених иослова одобрава основна иравила «Друштва св. Саве". Цбр. 733. 3 1. јула 1880. год., у Београду. Министар аросвете и црквених иослова, Ми .1. Кујунци!. с. р.

Издање и штампа крал>евско-срлске државне штампарије

Одговорни уредник Живојин П. Симић