Prosvetni glasnik

602

ЗАКОН О УСТАНОВИ ДЕВОЈАЧКЕ ШКОЛЕ

ми

МИЛАН ПРБИ ПО МИИОСТИ БОЖЈОЈ И ВОЉИ НАРОДНОО КРАЉ СРБИЈЕ ч Ц1'0Г.1АШАВЛМ0 И ОБЈАВЉУЈЕМО СВИМА И ОВАКОМЕ, ДА ЈЕ НАРОДНЛ ( КУПШТИНА РЕШИ.1Л, И ДЛ СМО МИ ПОТВРДИЛИ И ПОТШ>'БУЈЕМО

ЗАКОН 0 УСТАНОВИ ДЕВОЈАЧКЕ ШКОЛЕ Члан 1 Задатак је девојачке школе, да снрема и усавршује женску децу у женскоме раду и да унднређује знање стечено у основној школи. Члан 2 Девојачке школе оснивају се ио нотреби, на нредлог мннистра просвете и црквених послова, указом Краљевнм а но саслушању мнниетарског савета. Члан 3 Учење у девојачкој школи траје три годнне. Члан 4 За ученнце девојачке школе оснива се пансионат под надзором управнице. Колико ће се плаћати за заједничко издржавање и становање као и правила за унутрашњи ред, пронисаће министар нросвете и црквених послова. Члан 5 Министар просвете и црквених нослова овлашКује се, да прошше наставне нр 'дмете у девојачким гаколама као и наставни нлан и наставне нрограме.

Члан 6 Школска година у девојачкој гаколи почиње, свршава се и дели, као и у основној школн, Члан 7 У дневник школеки бележиће се успех у наукама и у раду. А министар нросвете и црквеннх нослова иропиеаће нравила о иснитима, о бележењу оцена и о иреласку ученица нз разреда у разред. Члан 8 За ред у школи одговорна је управница министру иросвете н црквених нослова, а њој су одговорне учитељице. Нарочита правила за ред нроиисаће министар нросвете и црквених послова. Члан 9 У девојачке школе примају се ученице које су свршиле с добрим успехом ннжу основну школу. Члан 10 Унравница и учитељице за наставне нредмете, могу бити оне, кој.е су с врло добрим уснехом свргаиле вишу женску школу, учитељску гаколу или гимнасију и положиле учитељски испнт. Учитељице за женски рад дужне су иоложнти иснит из оних радова којо желе да нродају а ио нравилима која ће се нроннеати.