Prosvetni glasnik

664

КАРАКТЕРНЕ СЛИКЕ ИЗ ОПШТЕ ИСТОРИЈЕ

Члан 3 Учење у ириправној школи траје 4 го-

дине.

Члан 4

Колико ће се питомаца примити у ову гаколу н са коликом спремом, одређује министар просвете и црквених послова. Члан 5 Ученици приправне школе издржавају се о државном трошку и станују заједнички, нод назором свога управника. Члан 6 ПроФесори нриправне школе, као и уиравитељ и супленти, ностављају се указом Краљевим. Периодска повишица рачунаће им се као и проФесорима учитељске школе. А прва плата одређује им се указом Краљевим према нарочитом предлогу министра просвете и црквених дела а по саслушању министарског савета. Хонорарне про®есоре, учитеље вештина, као и економа принранне школе сам министар просвете и црквених нослова поставља и плату нм одре^ује у границама буџета. Члан 7 Овај закон ступа у живот кад га Краљ потпише.

Препоручујемо Нашем мпнистру просвете и црквених послова, да овај закон обнародује и о извршењу се његовом стара; властима пак заповедамо да по њему постуиају, а свима и свчкоме, да му се покоравају. 26 јула 1886 год.. У Нишу. МИЛАН о. р. (М. П.) Видео и ставио државни аечат, чув ар државпог иечата, министар иравде Дим. Маринковић с. р. Председник министарсног савета, министар унутрашњих дела М. Гарашаиин с. р. Министар војни ђенерал Ђ. Хорватовић с. р. Министа финанције, застуиник министра . народне иривреде Чед. Мијатовик с. Р . Министар иравде Дим. Маринковик с. Р . Министар иностраних дела, пуковник Драг. Франасовић с. р. Министар иросвете и цркв. послова Мил. Кујунџић с. р. Министар грађевина, иуковник П. Топадовић с. р.

КАКАКТЕРНЕ СЛИКЕ ИЗ ОПШТЕ ИСТОРИЈЕ (по А. В. Грубе-у) (Наставак) сцене из тридесетогодишњег рата . пријама, и ако се нису звали ни Лутерани 1. Ночетак рата ни иротестанти, инак су они у истини били Не гледећи на тошто је Хус спаљен, у протестанти. Чешкој је био остао знатан број нриврженика Обично су се називали Чешка браКа. његове науке. Лутерове и Цвинглијеве по- Неколико херцхерцега аустријских, који су правке у цркви нашле су код њих срдачног уједно били и краљеви Чешки, трпели су