Prosvetni glasnik

288

просвктни добротвори

Посленицима Гласнвковим и Ириродњачком друштву хрватском не би се могло ништа лепше пожелети, до то : да онп буду иретече скорих, а многих таких друштава по деломе Словенском Југу. Да, јер само тако моћи ће и у нас[природне науке коракнути у напред. А напредак у природним наукама, највећи је напредак целокунне науке, то је напредак свега нам народа, јер, како нас учи Декандол,

ПРОСВЕТНИ — Г. Алберт од СхеФани, консул АустроУгарске у Београду, изводео је поклонити три збирке у ирегледу разних европских дрвета, од којих је по једна нослата гимназијама: београдокој, крагујевачкој и нишкој.

— Г. Анта Павловић, трговац изКрневаи његова жена г-ђа Стевана, изволели су поклониги крњевској школи звоно у тежини 5 I к. г.

— Г. Димитрије Дукић, иисар среза кључког, о Св. Савн ове године подарио је на сиромапјне ученике школе подвршке 12 динара.

— Посетиоци школе кораћичке, о Свет. Сави ове године приложили су у <1онд школе кораћичке 30 динара. Фонд сада износи 1313 дин.

— Посетиоци школе у В. Врбници; о Св. Сави ове године подарили су на сиротне ученике те школе 36 дин. и 5 пара.

— Посетиоци школе драчке, о Св. Сави ове годнне подарили су на сиротне ученике те школе 61'6 0 динара

— Посетиоци школе мачкатске, о Св. Сави ове године ириложили су у фонд школски6 4 дип.

— Посетиоци школе ботуаске, о Св. Саеи ове године прможили су у фонд школски 4 2-30 динара.

— Посетиоци беседе приређене у корист сиротних ученика школе витошевачке, на Св. Саву ове годоне, прилошили еу 5 4 • 50 динара.

— Посетиоци школе ракиначке о Светом Сави ове годпне подарили су на помоћ сиромашним ученицима те школе 46'30 динара.

— Посетиоци школе брзоходске на Св. Саву ове године приложилп су на сиромашне ученике исте школе 10 динара.

„највеће добнти на пољу делокупне науке за последња трз четири деценија, пскључиво су тециво природних наука, и то тециво. које дубоко засеца у све гране људскога знања и друштвеног живота ; тециво, што нам га дају природне науке, понајвише нас омогућава, да се нриближимо вечној истини, а истина је мета, којој тежимо." (Впшта, 81;. 17).

Д0БР0ТВ0РИ & У Суводаљу поклонили су школи : — Г. Јаков Влајковић из Стан. Реке са браћом земљишге, на коме постоји школа суводањска, у вредносги 4 00 динара ; — Г. Марко М. Бирчанин, свештеник суводањски, слику Св. Саве у вредности 16-50 дин. — Г. Иван Протић, свештеник каменички 4 динара ; и — Г. Антоније Ранковић., трговац из Стан. Реке 12 комада књижица за децу.

— Посетиоци школе ковачевачке на Св. Саву ове године приложили су у фонд сиромашних ђака 3 7'4 0 динара.

Г. Г. Антоније Пехроннјевић, начелн. срески и Милија Милошевић, писар срески, подарили су први 5 а други 2 динара, да се сиромашним ученицима школе дубеке набаве потребе школске.

— Посетиоци школе дервенске на Свет. Саву ове године приложили су 4 7-40 динара да с е оснује књижница у тој школи.

— Посетиоци школе отублинске на Св. Саву ове године приложили су у школску касу 12-40 дин. и на сиромашне ученике 5 40 динара.

— Светозар Јевтић, учитељ школе ковачевачке, поклопио је књижници исте школе I 9 разних књига.

— Посетиоци беседе, коју су наставпици ужнчке реалке приредили на Св. Саву ове године у корист Фонда сиромашних ученика те школе, изволелн су приложити 7 51-30 динара, ол чега је чиста прихода остало 6 22 динара.

Издањо и штампа краљевско-српсне државне штампарије

Одговорни уреднин ЖивоЈин П. Сими-ћ