Prosvetni glasnik

МЕСЕЧНИ ИЗВЕШТАЈ

673

вечијег тела" од Љ. МиљковиКа. Предмет је свршен у иочетку Јуна. Наетавник је због великог броја ученика у току школске године норед два часа недељно узео још један час ванредно у цељи да ученике чешће иснитује и да предмет што нре сврпш. 7. Ботаннка је предавана и то : органограФија и систематика по „Флори околине Београда" од Ј. Панчића. Пецићева Ботаника само је унотребљавана ради слика биљака. Предмет је још и диктован, што износи 5 табака, а свршен је 20. Маја. 8. Зоологија је предавана по Покорном и допуњавано је наставничким белешкама по Брему, Беницу, Дајнису, Томе-у и предмет је свршен у ночетку Јуна. 9. Минералогијаје нредавана и то: кристалограшија, Физичке и хемијске особине минерала ио Панчићу, Покорном и ХоФману (Руеу). Минералбтија сем геолошког дела свршена је у ночетку Јуна. 10. Хемија је предавана у неколико но књизи Мите Петровнћа, већином допуњавана је белешкама, а цео општи део диктиран је. Предмет је свршен крајем Маја. 11. Физика је евршена 3. Јуна. Ручна је књига ђацима била Физика од Мите Петровића и донуњавана је белешкама но „Рћу81к У011 Рубко". 12. Рачуница. Ученицима I. и II. разр. буле су ручне књиге М. Мијајловића а ученицима III. разр. Мочник II. део. Овршено је у I. 15. Маја, II. 2. Јуна и у III. разр. 4. Јуна.

13. Алгебра је свршена 11. Маја. Ручна је књига била од Р. Пеића, а наставник се још служио и Мочником XIX. издањем. 14. Геометријаје евЈлпена 1. Јуна. Предмет је диктован по делу Оекара Шдемилха. 15. Телесно и војно веџбање пређено је по програму. 16. Геометријско и елободноручно цртање, као и лепо писање није никако нредавано уелед оскудице у наставнику. Писмени су задаци у школи на часовима давати сагласно „Правилима о пиеменим задацима" из ових предмета: Орпеког језика, Немачког језика, Рачуна, Алгебре, Геометрије, ГеограФије и Антропологије. Резултат је од тог рада добар. III. Књижница. Завод је овај добио у току ове године неколико књига што је министарство просвете нослало. IV. Природњачки кабинет у овој школској годпни није ничим нриновљен. V. Школска је зграда оиштннска и она је оправља. Бр. 160. 1. Оептембра 1887. г. у Чачку. Привремени директор и проФесор чачаноке н. гимназије, јЉУБА ^ИРГОВИЂ.

МЕСЕЧНИ ИЗВЕШТАЈ о посшатрањима метеоролошким провизорне опсерваторије.

Услед решења г. миниетра просвете од 26. марта т. г. нодигнута је провизорна онсерваторија за краљевину Орбију на југозанадном Врачару. Редовна посматрања, и то метеоролошка, отпочета су 6. јула т. г. Директна посматрања чине се свака три сата — од 4 сата У јутру до 10 еати у вече локалног времена.

Инструменти метеоролошки којима нривремена онсерваторија раеполаже, ови су: Барометар конструкцнје ГогИп-ове на надморекој висини 121,0 метар. Он се налази у једној соби, у којој дневно мењање темнературе изноеи највише 3°. Термометар сув и влажан, термометар макеима и мини ^р ,г термометар браће Вћ