Prosvetni glasnik

336 I ПРОСВЕТНЕБЕЛЕШКЕ

ПРОСБЕТНИ

Станиша АдамовиК земљорадник из Скобаља умро .је 1. декембра 1.888. год. Покојник је и за живота био ведики добротвор цркве и тколе. Видећи, да је при крају свога живота, а немајући ни мушке ни женске деце, написао је још за живота завештање, које се има нзвршити после његове и жене му Стеване смрти. Из овог завештања износи се само оно, које се односи на просветне цељи. Тако покојник у свом завештању поред осталог вели и ово: „В, Л.иваду на „турски" и њиву код мале мртваје остављам сиротним а добрим учени. цима шкоде м. Крсне. Ова се ливада има давати сваке године под кирију јавном лицитацијом, а од добивене кирије речени ученици снабдеваће се оделом н пшолским потребама. „Који ће ученици уживати помоћ из прихода ове земље решаваће школски одбор".

„В, Њиву код „баубаре", њиву у „старом селу", Ливаду на „бадрики", њиву на „церекн" и њиву у „пруду" остављам цркви скобаљској у њену својнну" „Г, Кућу, кућни плац и све зграде на овом нлацу, оба винограда, један у „каменици" а други у „чекерцу" и баштовану у „Пујзави" а и сву нокретност као: стоку, разно посуђе и разне друге ситнице, ако што од ове покретности остане после смрти моје жене. Све то у овој тачци (Г.) остављам у цељи подигнућа читаонице у селу Скобаљу, која ће носити назив: Читаоница Сганише АдамовиКа" „Све ово побројано имање у тачци Г. продаће јавном лицитацијом свештеник скобаљски Петар 'Вурић, Стеван Штерић и Живан Маринковић, на добивени новац даће нод интерес, а од интереса куповаће за ову читаоницу: књиге, часописе, новине и сва друга полезна књижевна дела". — —

Д0БР0ТВ0РИ

Ово имање завештано на просветне цељи вреди у најмању руку узевши 24.000. динара. Покојник је живео — а и умро као Србин. Сиротни учеиици, црква скобаљска и читаоница причаће н помињаће овог ретког добротвора дотле, док траје Србина н српског имена. Нека му је лака земља, коју је тако жарко љубио. * Г-ђа Милка В. Обрадовићка, поклонила је сто динара добротворном Фонду Шабачке гимназије. * Г. Милован Ноновић, пешадијскииоручик, иоклонио је 10 динара сиротним ђацима II разреда мушке школе у Куршумлији. * Г. Нетар Драговић, начелник ужичкога округа, поклонио је 20 динара сиротиим ђацима ужичких основних школа. * Школи ни/ке алексиначке гимназије изволео је послати г. Петар Пренди!., иоручик овд. коњ. нука, прилнком добитка на хамбуршкој лутрији, писмом својим од 29. Априла ове године 200 динара у цељи образовања Фонда за њене сиротне ученике. Наставници иоменуте школе прихватили су дародавчеву замисао и одлучили у седници од 3. маја Бр. 87, да се образује ђачки фопд и рад тога саставе нравила (штатути) најдаље до 15. Јуна ове године. * Г. Милча Стојадиновић, трговац из В. Градишта, поклонио је основној школи села Пожежена, једно звоно од 103 килограма теокине, за успомену своју, своје жене Тајидије, и синоваца, Павла и Плије, који су услед добивених тешких рана на Сливници у бугарском рату помрлп.

Издаае г штампа краљевско орпске државне штакпарије

Одговорни уредник АНДРА НИНОЛИЂ