Prosvetni glasnik

ЗАПИСНИК главног

израдио проФесорски савет београдске учитељске школе. Већи део ових „Правила" прочитан је и цретресен али због краткоће времена ннје се могао цео предлог прећи, него је остављен да се доврши на идућем састанку. С овим је свршеп саетанак.

САСТАНАК 419-ти 20. септембра 1889. год, у Београду, Били су: ирсдседник Ст. Марковић ; редовни чланови: Ст. Д. Поповић., Јов. Ђорђевић., С. Дозанић, др. Н. Ј. Пвтровић, П. Таорђевић, Милан Недељковић.; ванредни чланови: Др. В. Бакић., М. Иванић, Др. М. Јовановић и К. Петровић. Деловођа Мил. Марковић. I. Прочитан је и примљен записник прошлога састанка. И. Прочитано је писмо г. министра нросвете и п,рквених послова од 4. ов. месеца ПБр. 12761. којим се пита Савет за мишљење о квалиФикацији г. Хермана ЈозеФовића, преводника у министарству спољашњих послова, који моли да се постави за хопорарног учитеља немачког језика у средњим школама, Савет је прегледао молбу и документе молиочеве, па је са 6. противу 3. гласа одлучио: да би се овоме кандидату могла признати квалиФикација за учитеља немачког језика тек онда, иошто би претходно положио испит из српског језика с кшшевношћу. III. Прочитано је писмо г. министра нросвете и црквених послова од 31. пр. месеца ИБр. 13.016, којим се пита Савет за мишљење о квалиФикацији г. Стевана Еолара, који моли за место учитеља немачког језика у средњим школама. Кад су прегледани документи овога кандидата видело се, да је он свршио учитељску школу у Петрињи, Због овога су неки чланови Савета при већању о овоме питању напомињали, да не би била добра практика иуштати у средње школе људе, који су само свршили учитељску школу, и билн су у начелу противни примању оваких кандидата, Еад је питање стављено на гласање ради решења, са 6. противу 4. гласа одлучено је: да би се. кандидат могао поставити за учи-

ПрООВЕТНОГ САВЕГА

теља немачког језика, пошто би претходно положио_ царочити испит из српског и немачког језика. IV. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених нослова од 23 јуна ПБр. 8351. којим се пита Савет за мишљење: да ли би и у којим посебице случајевима требало ослободити ученице више женске школе од учења разних вештина (цртања, играња, женског рада, итд.). Савет је одлучио: да се умоле г.г. Јов. 'Борђемтћ и др. Милан Јовановић да ово питање проуче и савету реФерују. V. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова од 26. јуна ПБр. 8375, којим се упућују савету на оцену акти но кривици г-ђице Даринке Јовановићеве, учитељице из Ниша. Савет је одлучио: да се умоли г. Стојан Марковић да акте по кривици ове учитељице прегледа и Савету реФерује. VI. Црочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова од 6. ов. мес. ПБр. 13174 којим се шаље савету на преглед и оцену прерађено дело у рукопису „Христове приче и беседе" за ученике III. разреда од г. Јеврема А. Илића. Савет је одлучио : да се ово дело да на нреглед и оцену г г. Јеврему Бојовићу, проФесору богословије и Коети Петровићу, учитељу. VII. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова од 6. ов. мес. ПБр 13174, којим се шаље савету на преглед и оцену књига „Практична Француска граматика" од К. М. Богдановића, заједно с молбом г-ђе Катарине Милић, која је ову књигу поднела г. министру просвете. Савет је одлучио: да се за преглед и оцену ове књиге умоле г.г. Ж. Поиовић и Мијаило Шљивић. VIII. Пошто се прошлога сасганка при читању „Правила о вежбаоници при учитељској школи" дошло до члана 19., то је на овом састанку довршено читање и нретресање ових правила.