Prosvetni glasnik

71*

ЗАПИСНИК Г.ЈАВНОГ ПРОСВКТНОГ САВЕТА 563

САСТДНАК 420-ти 27. сеитсмбра 1880 год. у Бсограду. Биди су: иредседник Стојан Марковић.; редовни чланови: Стев. Д. Поповић, Јов. Ђорђевић, др. Ник. Ј. Петровић, Љуб. Ковачевић, П. Ћорђевић ; ванредни чланови : Др. В. Вакић, Деловођа Мил. Марковић. I. Прочитан је и цримљен записиик 419. састанка. II. Прочитано је иисмо г. министра нросвете и црквених иослова од 21. ов. мес. ЦБр. 1294, којим се пита Савет за мишљење о квалиФикадији г. СтеФана СтеФановића, кандидата московске духовне академије. Савет је препедао документе кандидатове и нашао: да г. СтеФан СтеФановић мма квалиФикације за предавача богословских наука у Богосдовији и хришћапске*науке у средњим шкодама. III. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених посдова од25 ов. мес. ПБр. 15066, којим се шаље Савету на оцену модба г. Милоша Красојевића, кројача из Врања, који моди, да се његовом сину да благодејање из Фонда нок. Вићентија бив. владике. Пошто се из молбе и ноднесеног уверења види, да је молитељев син ученик I разр осн. школе, а савет је мишљења, да се из овог Фонда не даје благодејање ђацима осн, школе, то је оддучио: да се молитељевом сину не може одредити благодејање из овог Фонда, докле је у осно!!ној школи. IV. Прочитано је писмо г. мииистра иросвете и црквених посдова од 22. ов. мес, ПБр. 13722, којим се пита Савет за мишљење о квалиФПкацнји г. Николе Зеге, који подноси документе и моли за учитеља цртања у средњим шкодама. Савет је одлучно : да се умоли г. Мих. Валтровнћ проФ. Ведике Школе, да прегдеда сведоџбе кандидатове и да Савету каже своје мишљење о квалификацнји овога кандидата. V. Нрочитан је извештај комисије, која је имала да оцени сведоџбе г-ђе Јудке Јањићке. Пнвештај гласи:

Главнои Просветном Савету Потписани прегдедади смо но одлуци Главнога Просветнога Савета сведоџбе г-ђе Јулке Ј ањићке и иашли смо: 1. да г-ђа Јањићка није, према поднесеним сведоџбама, довољно квалиФикована за предавање туђих језика, немачкога и францускога. 2. да, тога ради, г. Јањићка треба да положи испит из немачкога, Францускога и српскога језика. 27. Септембра 1889. год. Београд. Анд. Николи^ с. р. Јован Хор^еви^ с. р. Савет је усвојпо горње мишљење. VI. Прочитан је извештај комисије која је имада да проучи и измени „Правида о полагању учитељског испита у Богословијн." Извештај комисијски гдаси: Главном Просветном Савету Налазећи да је ово што се тражи на закону основано, но водећи уједно рачуна о ономе што је практички остварљиво, као и с обзиром на наставни нлан Богословије и програм учитељског испита у Вишој Женској Школи, мњења смо: да се од богословских кандидата за учнтељскн испит тражи, поред досадањег, још и испит из историјске групе (опште и српске исгорије са Земљописом) и Рачунице. Према овоме нисмо за потпуно изједначење. 20. Сентембра 1889. год. у Београду. Стев. Д. Лспови! с. р. Пр. Јак. Павлови! с. р. Пера Хор^евић с. р. Савет је усвојио мишљење комисије о овом питању. С овим је састанак закључен.

САСТАНАК 4'21-ви 11. октобра 1880. год. у Београду. Били су : иредседник Стојан Марковић.; редовни чланови: Стев. Д. Поповић, Јов. Ђорђевић, С. Дозанић, др. Ник. Ј, Петровић, Мидан Недељко†ћ ; ванредни чланови : др, В. Бавић, М. Иванић и К. Петровић. Деловођа Мид. Марковић. I. Пропитан је и иримљен записник ирошлога састанка.