Prosvetni glasnik

РАДЊА ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

Еако првп реферепат г. П. II. Борђевић нпје прегледао по другп пут поправљепо дело, у коме је ппсац мпоге пзмепе и допупе учпнпо, то су пеки члапови Савета предлагали, да се ово дело поново упути г. Ђорђевићу с молбом, да га дело прегледа н да Савету каже своје мпшљење о њему, па тек после тога да се у Савету допесе одлука о његову прнмању плп непрпмању, наводећн као разлог за своје мишљење то, што Фактичкн ово цело дело нпсу оценпла дпа реФерента, него један. Други члаповн Савета тражпли су, да се сада на основу реФерата г. Петровпћа донесе коначна одлука о овоме делу. На послетку се прпступило гласању, н с десет протпву трп гласа — тројнца ннсу гласали — бн одлучено : да се може сада о овоме делу ^онетп коначна одлука. За овим је стављено на гласање пптање: може лп се ово дело примити по предлогу г. К. Петровнћа за оно, чему га је писац наменио, илн не може ? Са осам (8) нротиву пет (5) гласова — двојица нпсу гласали — би одлучено: да се „Цвети" од г. Јована П. Јовановића, учптеља, могу откупитино државпом трошку штампатп за иоклањање ученпцпма ссновнпх школа о годишњим испптпма. Г. Костн Петровнћу, реФеренту, одређено је двадесет динара (20) на пме хопорара за прегледање овога дела. С овпм је свршен овај састанак.

САСТАНАК 454-ти 9. јануара 18'Ј1. г., у Београду. Били су : нредседкик, Стојан Марковић ; редовни чланови: Стев. Д. Поповић, Мил. Недељковић, Др. М. Јовановић-Ватут, Љуб. Ковачевић, Др. Ник. Ј. Петровић, Др. В. Бакић, Стев. Ловчевић ; ванредни чланови : Ж. Милоеављевић, Фирмилијан, архимандрит, Стев. Предић, Мих. Јовић, М. Велицки, Урош Благојевић и Дим. Соколовић. Пословођ: Мил. Марковић. I. Прочитан је н примљен запнсппк прошлога састанка. II. Прочитано је ппсмо г. министра просвете и црквенпх послова од 22. пр. месеца, ЦБр. 1674., којим се шаље Савету на оцену ] укоппс „Упутство за црквено проповедништво" (Омплнтнка) од г. Светолика II. Ранковића, наставника крагујевачке гимназије, и позпва се Савет да каже: може лп се овај састав узетн за уџбеник у Богословији.

95

Савет је одлучпо: да се за преглед и оцену овога списа умоле г. г. Јеврем А. Илић п Јеврем Бојовић, проФесорн. III. Прочптапо је ппсмо г. г. Пере П. Ђорђевића п Љуб. Стојановпћа, којим пзвештавају Савет, да им други службепп пословп не дају могућности, да потребно време посвете прегледу учнњених исправака у „Руско-ерпскоме речнику" од г. Тасе Стојановнћа, те моле Савет, да их од ове дужности ослободн, а на њпхово место избере друге реФеренте. Савет је упажно молбу г. Пере П. Ђорђевића и нањегово месго изабрао г. Стевана Веселиновпћа. предавача. За овпм су за трећега реФерента нредложена трн кандидата, и то: г. г. Момчнло Пванић, Љуб. Стојановпћ п Владимпр Малпна. Прпступнло се гласању за сваког кандидата посебице, и већпном гласова бн одлучепо : т,а се поново умолн г. Љуб. Стојмповић, нроФесор, да се примн прегледања овога „Руско-срнскога речинка" од г. Тасе Стојановпћа. IV. Прочптано је ппсмо г. мпнистра иросвете и црквених послова од 23. пр. месеца, ПБр. 20.886., које гласи: Председнику Главнога Просветног Савета. Предавањаиоједипнх школских предмета, означених у новом наставном плану од 1888. годиие, за осморпзредпе гимназије, вршена су у прошасте две школгке годпне, с једме стране но упутству нздатом уз прелазна паређењи од 26. септембра 1888. године, ПБр. 9949., а с друге и по старим, привременим лрогрампма, од 1881. год., за седморазредне гимназпје. Како је пак почетком ове, 1890.91., школске године, престало трајање прелазнога стања, те нови наставни плап почео вредети за све садашње разреде гпмназпја, настала је и потреба заменити номенута прелазна наређења новим сталнпм програмпма, за све предмете. Ова је похреба сада у толнко већа, што су по новом наставном плану нарочито у VI и VII разреду не само пређлшњп наставнн предмети друкчије распоређепи, него и неки новн уведсни, па о њнхову предавању до сада никаква упуства није било. С тога, у намерн да се постпгне бар приблнжна једноликост у овогодишњем раду свих наших гимназија, нашао сам за потребно, у вези с ранијпм наредбама, упутчти дпректорима вишпх и ниашх гимназија и најноввји