Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

19

образује фонд , који ће носити име покојниково са истим циљем, а да 11 њиме рукује управа напред поменутога Фонда. Г. Филиа Ла. Ренотијер од Ферари, познати нријател. Срба и добротвор српских ђака, поклонио је и ове године, о Вожићу, 500 динара у злату, да се из те суме одену сиромашни ученици и ученице основних школа у Кладову. Пок. министар просвете и цркв. послова, Јован Бошковић, поклонио је сваком учитељу и свакој учитељици основних школа у Пироту, по један примерак св. II. својих »Окупљених Списа", а због чланка „0 неговању српске народности«. Г. Светозар Р. ПрљевиК, трговац у Ужицу, уписао се за члана добротвора »Фонда за потпомагање сиромашних ученика и ученица основних школа ужичких«, са удогом од иедесет динара, а г. ЈаниКије Т. МанојловиК, проФесор ужичке реалке, за члана утемељача истога Фонда, са улогом од двадесет динара. Г. Живко ИвковиК, председник општине ГрЛИШКв, ср. зајеч., окр. црнор., поклонио је икону св. Саве за учионицу I одељења тамошње основне школе. Г. Јањо МанојловиК, проф. у Ужицу, предао је директору ужичке реалке 33 динара, да се поделе међу сиромашне ђаке те школе, а у част и славу његовог патрона св. Архиђакона Стевана. Удружење трговачко-занатлијске омладине у Ужицу, и г. Саасоје Г. РадишиК, там. трговац, уписали су се за чланове добротворе 0 Фонда за потпомагање сиромашних ученика и ученица основних школа ужичких«, уплативши ио иедесет динара на име прописаног улога. Г. Милош Миловановић, проФесор II. београдске гимназије, поклонио је књижњици ниже гимназије у Л .03ИИДИ 8 разних својих списа у 10 свезака. Фонду сиромашних ученика и ученица осн. школа у Прокупл,т, поклонили су по двадесет динара добровољног прилога г. г.: Стојан Данчевић,

председ. општ., Мита ВељиИ и Стајко ИвковиК, трговци тамошњи. Г. Миливоје Вићентијевић, трговац у Л.ОЗници, поклонио је там. нижој гимназији једну уоквирену слику св. Саве, у бојама. На овогод. св.-савској забави, ириређеној у основној школн у Пољни, ср. левач., окр. морав., пало је двадесет и три динара добровољних прилога у корист там. школског Фонда. Г. СреКко Милетић, предавач н. гимн у Следереву, и ученици I. разреда, којима је он старешина, купили су од својих добровољних прилога и поклонили : 1) смедеревској н. гимназији једну лепо уоквирену икону св, Саве, с наменом, да она увек краси учионицу I. разреда; 2) једном сиромашном ученику I. разреда један пар топлих зимских хаљина. Приликом овогод. св.-еавске прославе у основној школи на Рашкој, као г на вечерњој забави, коју су приредили наставници те школе, приложилн су тамошњи грађани свега 102'10 динара у корист сиромашних ученика. 0 овогод. прослави св. Саве у школи јабла ничкој (ср. бољевачки, окр. црнореч.) приложили су тој школп — а за душу своје умрле деце: г. г. Стеиан Јоксимовић, председник општ.; и Милутин Јоксимовић, писар, једно школско звоно: г. Стеван Јоксимовић 34 прописнице, а г. Стеиан Јоксимовић 80 ком. писаљака за хартију и за таблу. Г. Стеван X. Поиовић, књижар у ,Д.ескОвцу, поклонио је за сиромншне ученике там. н. гимназије 10 прим. књиге »Ђачко црквено певање\и рипидно облачење®. На дан овогод. прославе св. Саве поклонил^Ј су осн. школи у Карбулову (окр. крајин.); 1) та-* мошњи грађани тринаест динара, 2) опттина карбуловска — сем редовног издржавања из школског буџета — шест динара; 3) г. Јеремија П. ПоиадићДаросавац, наставник исте школе , једну већу икону св. Саве, у вредности 6 ди.н., и разних корисних књига у вредн. 30 динара.

ИСПРАВКА. На странп 180. ове свеске „Просв. Гласника" дошдо је постављење г. Јевр. А. Илића за проФесора Богословије погрешно под натпис „Министарство иросвете и црквених послова", а треба да је стављено под натпис „Средље школе", у истом ступцу. Уредништво.

Одговории уредник Стеван ПредиА.