Prosvetni glasnik

870

Старешинама свнју оредвих школа. Поводом случаја, да је старешина једне гимиазије у уверењу о двомесечним оценама -једног ученика те оцене испнсао цифрама и тим начином довео ученика у искушење да ФадсиФпкује једну оцену, начинивши од рђаве оцене (1) врло добру ј (4), налазнм за иотребно наредити, да се оцене у уверењима — као што се то већином и чинн исписују речима, а не цифрама. Ово Вам се саонштава ради знања и управљањд.. ПБр. 7892. 8. јуна 1893. год. у Београду. Председиик Министарског Савета, министар просвете и црквених послова, Д-р Докић. с. р.

Старепшнама свију оредвизг школа. Да би се министарству олакшао посао при грађењу наставничког распореда у средњим гаколама за нову, 1893|4., школску годину, и да бп се тај распоред могао на време извршпти и објавити, а и што поузданије удесити према стварним потребама иаставе у повереном Вам заводу — наређујем Вам: 1. да ме најдаље до 25. ов. мес. известите: да ди су, према садашњем личном саставу наставничког особља у тој школи, а с обзиром на наставни план од год. 1888., (за гимназије) којп ће према мојем распису од 14. маја ове год., ПБр. (3636, важити за идућу школску годину, (за све) у довољној мери застуиљене све научне гране, или је број стручних ваставника код некога предмета већи или мањи но што наставна потреба зактева; и 2, да одмах по извршеном упвсу ученика за 1893|4. шкодску годину, а најдаље до 20. августа, јавите министарству: а) број уписаних ученика — и ученица, где их буде — по разредима; б) број одељења у појединим разреднма, и в) да ди је, према бројном стању уписаних ђака и броју одељења, почетком нове шкодске године, ако овај број буде друкчији него што је био при крају пређашње школске године, потребно иовећати иди смањити и број наставника у повереној Вам шкоди и за које научне иредмете.

Ова моја наредба важиће од сада и за сваку потоњу школску нодину, с том једином изменом, да ће рок поменут под бр. 1, овога расписа бити арви дан месеца јула, а не 25. јуна, као ове године Препоручујем Вам, да се но овоме распиеу тачно управљате. ПБр. 7932. 9. јуна 1893. год. у Београду. Предоедник Министарског Савега, министар иросвете и црквених иослова, Д-р Докић с. р.

Свима среским начелницима и градоким управама Београда и Ниша. На основу законодавне оддуке, ове шкодске године неће бити ревизије у основним школама, као што је прописује чд. 73. закона о основним школама. Према овоме и сав посао око превођења учеиика у старпје разреде, прпкупљања потребног статистичког градива и осталог, што је крајем школске године вршио одређени министарски изасланик, ове ће године иматм да изврше дотични наставници основних школа по упутствима ниже означеним. У свима основним шкодама држаће се редовни годишњи нсиити у времену од 20.—29. ов. мес, и ученицп превести у старије разреде према одредбама Правила о превођењу ученика основних шкода из млађих разреда у старије од 24. Фебруара 1884. год., ПБр. 1943. (Просв. Збор., стр. 634.). Ове испите у неподељеним шкодама држаће сам наставник, са школским одбором, а у иодељеним шкодама биће два наставнпка и шкодски одбор. Од ова два наставника испитивање ће вршити сам разредни наставник, а други ће председавати, онако као што бива на малом полугодишњем испиту. С тога ће управитељи школа у местима, где има више одељења, одмах сазвати учитељско веће и утврдити распоред испита и председавања. Шкодском испиту не мора присуствовати цео шкодски одбор, већ најмање два чдана одборска, који буду одређени од одбора за овај посао. По свршеном испиту записаће се у главну књигу уписницу резултат испита, онако од придике као што је то до сада записивао министарски изасланик, изузимајући наставничку оцену, која се ове године неће давати, па о томе неће ништа ни бедежити. У тој записци казаће се тачно: кад је држан