Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНП КОРЧЕЖПЋ

залива. У Србији још има села, где се оре дрвеним пдугом — нека је срамота учитеље и свештенике, лење, да чак и у том сел>ака поуче! Сећајући се „да истиноко религиозно васпитање заузима најважније местоу свеколиком васпитању чпвечјем," свештеник не само што ће у школи учити децу закону божјем, већ ће их водити тим путем и кад изађу из ње, дајући им својим животом пример, како треба живети по правилима хришћанске наравственссти. Да омили народу похађање службе Божје, обучиће сеоске младиће лепом црквеном појању, да певају у хору сваке недеље. Радним даном походиће домове својих парохијана , носећи утеху ожалошћенима, наду болшша, добар савет онима, који су у неприлици; он ће основати кућу за убоге, где би гладне нахранили, а жедне напојили; да ишчупа сиромаха зеленашу из шака, отвориће мала сеоска друштва за узајамно потпомагање — једном речју, биће саветник, пријатељ, друг п брат народу, и чинећи тако, свештенство ће дићи моћ народну и постаће снага над снагама. Да се обави ма један део тога прсграма, треба радити из дана у дан, а не само одслужити службу свецем и недељом, треба живети непрестано с народом, треба бпти душа његова. И зато свештеник не може остављати стада својега, и ићи у престоницу на неколико недеља, да већа о питањима, за. која није ни спреман, ннпозван, јер га село треба сваког тренутка. Таквом раду на њиви народној тапшаће сва Србија и све Српство. Боже мој, да велика задатка, да огромна посла у врту Господњем, и да слабих и недостојних поеленика ! „Народе мој, који те воде, заводе те и кваре пут хода твојега ! (с ( Исаија, гл. 3., ст. Џ\. Проповедајући стална начела науке Христове, свештенство би представљало стабилност нашег друштвеног живота. Дајте ма један чврст ослонац, па да се иде напред! Овако, под овим непрестаним трусовима, све се љуља, и нигде места, на којем би се безбедно стало. Пада вера и повлачи за собом падање морала ; распада се породица и носи пад поштења, чедности и породичних и друштвених врлина; 70°| о неписмених , од којих половина оре дрвеним плугом, а трећина не зна да се прекрсти: то је страшан пасив, који не покрива скоро никакав актив, кад помислите, какви су и колики су наши историски идеали. Код других срећних народа, као код Енглеза, има увек једно поље, на ком се чврсто стоји, то је вера. Да лепе среће, кад бисмо и ми били мирни с те стране! Међу тим, код нас се свуда љуља, свуда се осећа лабавост под ногама, па отуд то скакање с места на место, из крајности у крајност.

Сем елемента за стабилност нашег живота, вера би унела у њ и жељени елеменат помирљквостн и браства. Кому је потребнији наук узајамне љубави и праштања, него нама? А некоји свештен.:ци још распаљују огањ! „И биће јунак као кучине и дело његово као пскра, и обоје ће се запалити и неће бити никога да угаси к . (Исаија, гл. 1., ст. 31. . Ако се онај део свештенства, што ништа не ради, не сети, да је верд без дела шупља љуска, т. ј. да је мр гва ; а онај, што проповеда „око за око, з\б за зуб " и даље пође с једном половином стада против друге, измаћи ће му се и прва из руку, и коначаи пад вере биће само питање времена. Наше свешгенство већ одавно живи на вересију, јер не врши дужности, која му је поверена; оно је, дакле, дужник, а будућност немилосрдно наплаћује дугове. „Мири се са супарником својим брзо, док си на путу с н.им, да те не преда судији, а. судија да те не преда слузи и у тамницу да те не вргну. Заиста ти кажем: нећеш изаћи одавде док не даш до последњег динара." ( Матеј, гл. 5., ст. 25 — 26). „Религиозно и морално васпитање не могу бити једно без другог, и оба заједнички чине круну човечанске просвећености и облагорођености. Ј ) а На посао, дакле ! Ишчистимо сметлиште и одмет из врта Гозподњег, ишчупајмо чкаљ и бунику из њега, да неколицшш радника , који се не виде из корова, притеку у помоћ нови грудбеници, твориоци воље онога, у чије име делају. „Ко мени служи за мном нека иде, и где сам ја онде и слуга мој нека буде к Јован, гл. 12., ст. 26.). „Ко има уши да чује, нек чује! а Аирила, 1894. год. Радован Кошутић.

РАЗНИ ЗАПИСИ Нова врета термометра. — У најновије време узима се за пуњење термометра толуол, место живе. Толуол је црна гечност, дакле боље се види пего жива. Он има 5 иута већи коеФицијенат растезања него жива и мању специФ. тежину (0.87). С тога се може кугла на термометру начинити већа а цев шира. Сем тога је толуол много јеФтинији од живе. Од обојеног алкохола, који се, као што знамо, упоРаопис г. министра просвете о 18-ог Фебруар«, 1894 г.