Prosvetni glasnik

492

ПРОСВЕТНИ ДОВРОТВОРИ

Представници округа пожаревачког, на свом збору, држаном 16. јула о. г., решили су, да се из окружне благајнице издаје од сада сваке године по 600 динара на набавку књига и учила, куповину старина и т. д. за пожаревачку гимназију.

Г. Драгиша Рад. ПејиК судија првостепеног суда у Врању, и г. Коста ЈоваНОВИЋ, рачуновођа истога суда, поклонили су там. основној школи, и то: први 10 динара у готову новцу ради набавке лепих и корисних књига за поклањање одличним и врло добрим ученицима IV разреда. а други 10 књига за поклањање ученицима I разреда врањске осн. школе.

За награђивање одличних и врло добрих ученика основне школе у Белој Паланци поклонили су: г. Аксентије ЂорђевиЂ, ср. начелник, 9 књига у вредности 6 дин.; г. Петар СтеФаноВиЂ. трговац, 10 књига у вредности 5 дин.; и г. ЈОСИФ ПанајоТОВиЋ, трг., 6 књига у вредности 4 дин.

Г. Михаило Достани-ћ, писар среза љубићског, поклонио је 10 комада књиге »Цвеће« од Мих. Јовића, учитеља, да се њима награде најбољи ученици осн. школе у ПреЉИНИ.

Г. Светомир КарамарковиЂ, трговац у Вел. Градишту, пок^онио је управи там. ниже гимназије 12 ком. књиге: »Један разорен ум" од Лазе Комарчића, да се раздаду добрим ученицима поменуте школе.

Школска општина у Грљану (ср. зајеч., окр. црноречки) поклонила је на Петров-дан ове год.

17 примерака књиге: „За крст часни и слободу златну" од Ник. Д. Илића, пешад. капетана, и 2 ком. књиге „Сарајево" од Мите Живковића, директора пожаревачке гимназије, за поклањање добрим ђацима. БраЂа Ж. Брачинци, трговци из Ражња, поклонили су 10 динара у готову новцу, за који је купљено 5 комада лепих књига ради награђивања добрих ученика осн. школе у Рујишту (ср. ражањ., окр. крушев.), а г. Александар КузмановиЂ, трг. из Ражња, поклонио је 1 динар, за који су сиромашним ђацима поменуте школе купљене цртанке и прописи.

Приликом годиш. испита у основној школи у Врњцима поклонили су за награђивање добрих ученика те школе: г-ђа Мица д-ра "Б- ЈовановиЂа, г. Богдан Дамњанови11, потпуковник, и г. Коста ПетрОВи1*, гостионичар, по 10 књига; г. КоСТа Попови^ћ, трговац и г. Ђона ЖивановиЂ, обућар, по 3 књиге; г-ђца Ленка СтепаНОВИ "ћева, учитељица, и г. Пера Милојковић, телеграфист, по 2 књиге; а г.г. Тома МутавџиЋ и Владимир АрсенијевиЋ по 1 књигу. Г. г. ЈанаЋко М. ЈовановиЋ, трговац, и Стеван ЈовановиЂ, књижар, обојица из Београда, иоклонили су и то: први 9 ком. лепо повезане „Ласте", а други 10 ком. разних књига одабране садржине, да се о прошлогод. испиту њима награде одлични и врло добри ђаци палилулских основ. школа.

Пиротски учитељски збор поклониоје основној школи у Чиниглавцима слику »Спаљење мошти Св. Саве. <(

Одговорни уркднив: Стеван ПредиА.