Prosvetni glasnik

СДУЖБЕНИ ДЕО

штио с тим, да ће они, који но изнршују ону наредбу мнио наређења да се привремеии издаци одмах измире иајосетније кажњенн бити. Достављајући Вам овај акт г. Мииистра финансија, иреноручујсм Вам, да се но њему у свему управљате. ПБр. 18430. 6. септембра 1896. г. Министар Београд. аросвете и цркв. иослива, .!>. Ковачевић с. г.

КЊИГЕ ПРЕПОРУЧЕНЕ "6\ ШКОЛСКУ ПОТРЕВУ За уџбеми^е у средњим ш^о,лама : 1. Хришћански Катихизис за ншке гимназије н реадке од Јеврема А. Илића — распнсом од 5. септембра 1896. г. ]1Бр. 16219.

409

2. Црквено Обредословље за ученике средњих школа од архимаидрита Фирмилијана — раснисом од 5. септембра 1896. г. ПБр. 16970.

У М Р Л И: Михаило БошковиЛ, нроФ. зајечарске гимназнје, 29. .јуда о. г. Станко СтевановиК, у ч. осн. школе у Слатини, окр. крајинског, 1. авг. о. г. ЗГарко БацковиИ , уч. оси. шк. у Моравцнма, 0К Р- РУДН-., уби.јен од хајдука, 24. авг. о. г.

=>§с>Ј@ф«®о-

РАДМ ГЛАВНОГА ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГА ПРОСВ. САВЕТА. САСТАНАК 662-ги 5. јуна 1896. год. у Београду. Били су: иотиредседник, Жив. II. Симић; редовни члановн: Стеван Т. Јакшнћ, Димитрије С. Јоваиовпћ, Јеврем А. ИлиЈ,, Момчнло Иванић и Димитрије Довијаки).; ванредни чланови: Богољуб Тири1., Љубомир Миљковнк, Љубомир Јонанови!., и д-р Ђор1,е С. Ђор1,евић. Поеловођ, Мил. Марковић. I Прочитан је и нримљен заиисник 661. састанка. II Г. Јевр. А. Илнћ, редовни члаи Савета, нрочитао је из „Трг. Гласника" бр. 64. од 1. о. м. белешку : „-опет „међу ревизорима"" у којој г. Јоснф Ковачевић, проФесор беогр. реалке, тврди: да је г. Јевр. А. Илић, као члан Савета, лпчно устао нротив њега при кандидацији надзорника за осн. школе. Гл. Просветни Савет једногласно је констатовао: да г. Јевр. А. Илпћ није лично никога нападао, па ни г. ЈосиФа Ковачевића и с тогаје Савет одлучио: цросвЕтии гласник 1896. г.

РОСВЕТНОГ САБЕТА Да се умоли г. Министар просвете н црквених нослова да, изволи узети у заштиту чланове Савета од оваких нападаја и извртања онога, што се у Савету по званичној дужности ради, начином који он за подесан нашао буде према прописима закона о чиновницима грађ. реда. III Прочитано је писмо г. Министра нросвете и цркв. послова од 10. пр. мес. КБр. 6480., којим се пита Савет за мишљење: да ли би требало распис од 3. септембра 1881. године, ПБр. 5997. мењати и у чему. Савет је одлучио: 1., да се сваком ученику, који у току шк. годнне напусти школу иа се крајем исте јави за испит као ириватан ученик, урачунавају у годишњи резултат све оцене, које буде имао у школи, ако буде у истој нровео више од два месеца; и 2., да ови ученици засебно полажу испите, као и остали ириватни ученици, како би се што бол>е стекло уверења да ли заиста довољно знају дотнчне предмете. IV Прочитано је нисмо г. Министра просвете и цркв. нослова од 28. лр. мес., ПБр. 10874., којим се шаље Савету на оцену понуда Одбора за подизање сноменика иок. Вој. Ј. Илићу, који је понудио на откуп за поклањање ученицима средњих школа о испиту „Сноменицу Вој. Ј. Илићу".

53