Prosvetni glasnik

534

СЛУЖБЕНИ ДЕО

Чдан IX § 29. који је већ укинут ио изменн од 25. јаиуара 1866. и спојен са § 22. брише се. Чдан X § 81. замењује се овако: Наставници Ведике Школе могу бити: редовни. ванредни и хонорарни проФесори ; доденти и учитељи. Редовни проФесор може бити само онај, који је иосде врдо добро свршеног Факудтета провео пет година у државној сдужби иди ван н.е, а за то се време оддиковао својим стручним и научним радовима и иа избору у Академијском Савету добио две трећине гдасова. Он се поставља Краљевим указом, на преддог Министра просвете, за катедру за коју је изабран. Ванредни проФесор може бити онај, који је врдо добро свршио Факултет, а Факудтетски Савет, са две трећине гласова надази, да има нарочитих способности за струку, за коју се тражп. Он има ранг и плату проФесора средњих школа и поставља се указом на предлог Министра просвете и црквених посдова. Хонорарне проФесоре ноставља Министар просвете, у споразуму' са Факудтетским Саветом. Они морају имати квалиФикацију ванредних проФесора, а награду, која не може нрећи 2500 дпн., одређиваће Министарски Савет. Доценте и учитеље, који ће бити иди асистенти проФесора или самостални нредавачи неке гране науке или вештине, поставља Министар просвете у споразуму са Факултетским Саветом. Они морају имати стручну спрему а плата и подожај онакви су им, као и учитеља средњих шкода. Они учитељи, који су служили најмање десет година и оддиковади се у својој служби, могу постати указни чиновници. Чдан XI Додаје се § 31. а, који гласи овако: Еад проФесор Ведике Школе замени свој положај другим, онда се може натраг вратити ако то Академијски Савет, из сопствене побуде или на захтев Министра просвете затражи. Ну у сваком случају, такав проФесор неће моћи имати већу пдату од оне, коју би имао, да је остао на свом месту. Чдан XII § 33. замењује се овако: Министар просвете, у споразуму са Академијским Саветом, може допустити, да чданови Српске

Краљевске Академије и други иознати научњаци могу без награде држатп предавања, којамогубити и обавезна за ученике. Чдан XIII §-у 36. додаје се ово: Ванредни ученици могу, у кодико шкодска средства донуштају, посећивати и часове веџбања у шкоди, ади немају права полагати испите, ни сведоџбе добивати. Члан XIV Факултетски Савети, по одобрењу Министра просвете, одредиће начин како ће садашњи ученици Велике Шкоде довршити шкоду, нрема одредбама новога уређења. Чдан XV Овај закон важи од дана, кад га Краљ нотпише и од тог дана губе сиду сва друга закона наређења, која би му противна бида. Ирепоручујемо Нашем Министру просвете и црквених послова, да "овај закон обнародује и о извршењу се његовом стара; вдастима пак заповедамо да по њему поступају, а свима и свакоме да му се покоравају. 22. октобра 1896. год. у Београду. АхЛЕ^САНДАР с. р. Мџпистар иросвете и црквешх иослова, Љ. Ковачевић с. г.

УКАЗИ ЊЕГ0В0Г ВЕЛИЧАНСТВА КРАЉА ВЕЛИКА ШКОЛА Указом Његовог Величанства Краља постављен је: за секретара, на осиову чл. 6. зак. о изменама и допунама у закону о устројству Ведике Шкоде, Владимир Т. Спасојеви% , досадашњи секретар Вед. Шкоде, 9. нов. о. г.

ГЛАВНИ ПРОСВЕТНИ САВЕТ Указом Његовог Ведичанства Краља од 7. нов. о. г. постављени су: за редовне чланове: Жихаило ВалтровиК, проФ. Вед. Шкоде, који ће бити уједно и председник, Стеван ЈакишЛ, Андра СтевановиК и Вожидар ПрокиК, ироФ. Вел. Шкоде; Стеван ЛовчевиК, дир.