Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕПИ ДЕО

601

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА Р А С Л И С Свима просвехним и црквенцм властима Г. Председник Министарскога Савета н Министар пностраних дела писмом својим од 25. пр. мес., Бр. 11469. саопштава да се због нетачности у исписивању адреса и имена места у административној и судској преписци са страним државама често иослови одуговлаче и око исправака води се излишна преписка. Да се то одуговлачење послова, та излашна преписка, а и замерка код страних власти избегне, потребно је да се у писмима, по којима се има што год предузимати у иностранству код судова или административних власти, имена места или лица, односно Фирама, увек исписују и латиницом, како се у самој ствари пишу, а не само на срнском језику, по коме је због његове Фонетичности у многим случајима немогуће знати како се дотично место или Фирма зове и како се немачки или француски пише. Ви ћете подручном Вам персоналу саопштити да се у дотичним случајима управљају по овој наредби. ИБр. 25125. В. новембра1896. год. Београд. Мипистар иросвете и црквених иослова Љуб. Ковачеви}. г.

Р А С П И С Свима среским начелиицима У вези иретписа овог министарства од 11. марта о. г., ПБр. 6084, препоручујем начелништву,

да нзвести све школске одборе у своме подручју да се слике Његовог Величанства Краља, израђене у бојама, у великом Формату са лепим оквиром, могу набавити у књижарницп г. Сретена Ђорђевића, у Балканској улици у Београду но шест динара комад. ПБр. 26543. 12. новембра 1896 год. Београд. Министар иросвете и црквепих иослова, Л>уб. Ковачевић с. г.

Р А С П И С Свима просветним заводима и духов. судовима Г. Министар Финансија својим писмом од 5. о. м. IIов. А. Бр. 7421., доставио ми је, да нека државна надлештва, противно очекивању, нису никако набављала ни трошила за своје канцеларије монополисане жижице, које држава продаје на велико одређујући им цену и за детаљну продају. Услед тога, а у интересу државне касе, нрепоручујем Вам, да од сада набављате и трошите за поверени Вам завод искључиво само монополисане жижице, које преко малопродаваца продаје управа државних монопола. ПБр. 25.879. 19. новембра 1896. год. Београд. Министар иросвете и цркв. иослова, Љ. Ковачевић С. Г.