Prosvetni glasnik

182

СЛУЖБЕНИ ДЕО

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Постављења Министарским претписом постављени су : у Веограду: за заступнпцу учит. 2. одељ. II р. на Источ. Врачару Косара ТадиКева, пређ. номоћ. В. Ж. Школе, 18. марга о. г.; у ваљевском округу : за стал. уч. I и II р. осн. шк. у Тврдојевцу Драгиња ЂорђевиКева, сврш. учен. В. Ж. Шк., с испитом, 11. марта о. г.; у пиротском округу: за заступ. уч. сва 4. р. осн. шк. у Стрелцу Ђладимир ЖивановиК, пређ. ђак учит. Школе, 24. марта о. г.; у подунавском округу : за заступ. учит. сва 4. разр. осн. шк. у Борку Аранђел НиколајевиЛ, нређ. учит. 17. марта о. г.;

Прежештаји Министарским претписом иремештени су: у пиротском округу: за учит. VI р. осн. м. шк. у Пироту, на Назару Виден ЈанковиЛ, учит. сва 4. р. осн. шк. у Стредцу, окр. истог, 11. марта о. год., по молби; у тимочком округу : за уч. сва 4. м. осн. шк. у Оснићу Житар Бјелић, нривр. уч. осн. шк. у Модрој Стени, окр. пиротског, 17. марта о. г., за казну. Разрешења Министарским претписом разрешени су: у тимочком округу: Цветко В. КрстиД, привр. учит. осн. шк. у Осиићу, 13. марта о. г., но модби.

РЛДМ ШВНОГА ПРОСВЕТНОГА САВВТА

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ ПАСТАНАКА ГЛАБНОГА ГТРОСВЕТНОГА САВЕТА САСТАНАК 682-ги 27. фебруара 1897. год. у Београду. Ви.1и су: иредседник Мих. ВалтровиЈ., редовни чланови: Стеван Ловчевић, Стеван Т. Јакшић, А. Ј. Стевановић, Вожидар Прокић, Дим. Довијани!,, Јевр. А. И.1и1,, Љуб. Миљкови}., и Момчидо Иванић. Пословођу застуаао: Иет. Ј. Иетровић. I Прочитан је и нрнмљен заиисник 681. састанка. II Прочитано је нисмо г. Миннстра просвете и црквених посдова од 18. овога месеца, ПБр. 2688, којим је спроведена Савету на оцену модба гђе Мидке Е. Адексића — Гргурове, која је модида да се известан број примерака њених приповедака откупи за нокдањање одличним ученицима о годишњимисшггима, а и да се препоруче шкодским књижницама. Савет је оддучио : да се умоди г. Милутин Е. Драгутиновић, проФесор II београдске гимназпје. да нзволи ове приповетке прегледати и Савету реФеровати о томе, да ди се оне могу употребити за оно за што су нонуђене.

III Прочптано је писмо г. Министра просвете п црквених послова од 19. овога месеца, IIБр. 2702, којим је спроведена Савету на оцену молба г. Спире Еалика, проФесора I београдске гимназије, којн је молио да се известан број примерака његовог нревога „Срце" од Е. де Амичиса, откупи за поклањање одлнчним ученицима основних школа као и ученицима нижих разреда средњих школа. Савет је оддучио: да се умоди г. Љубомир Јовановић, проФесор II београдске гимназије, да изволи ово дело прегледати и Савету реФеровати о томе, да ли се оно може уиотребити за оно за што је нонуђено. IV Прочитано је 'писмо г. Мннистра просвете и црквених послова од 18. овога месеца, ПВр. 2695, којим је спроведена Савету на оцену модба г. Еосте Петровића, секретара министарства народне Нривреде, који је молио да се известан број примерака његовог романа „Неимари" откупи за ноклањање ученицима средњих шкода о годишњим испитнма. Савет је одлучио: да се умоли г. Андра Гавриловић, проФесор III беогр. гимназије, да изволи ово дело прегледати и Савету реФеровати о томе, да ли се оно може употребити за оно за што га је писац понудио.