Prosvetni glasnik

234

РАДЊА ГЛАТШОГЛ ПРОСВЕТНОГА САВЕТА

Свима директорииа средљих пгкола Наредио сам да се у евиденцији о свима наставнидима средњих шкода, која се, као што је познато, води у министарству, бележи од сада за г.г. директоре, проФесоре, сушенте, предаваче, учитеље, учитељице поред другога још и: а, јесу ли чданови ПроФесорског Удружења, б, јесу ,1и чланови Српске Ењижевне Задруге. Тога ради стављам Вам у дужност, да ове податке нрикупите и министарству пошаљете најдаље до 15. маја о. г., а посде тога да редовно извештавате о свакој промени у овом погледу. ПБр. 5408. 29. априла 1897. г. Београд. Министар иросвете и црквених иослова, АНД. НИКОЛИЋ 0. I'.

Свима начедствима Наредио сам да се у евиденцији о свима учитељима и учитељицама основних школа, која се, као што је познато води у министарству, бележи од сада за све учитеље и учитељице поред другог још и: а, јесу ли чланови Учитељског Удружења, б, примају ли дружински ллст „Учитељ" в, јесу ли чланови Српске Књижевне Задруге. Нека начедство прикупи све ове податке, и нека их пошље министарсву до краја месеца маја ове године. Овогодишњим надзорницима основних школа биће наређено да се и сами дично уверавају о томе, да лл су наставници и наставнице основних шкода чданови номенутих друштава. ПБр. 5409. 29. апрнла 1897 год. Београд. Министар ироевете и црквених иослова, Анд. НиколиЋ С. 1».

пш ШВНОГА ПРОСВШОГА САВШ

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГА ПРОСБЕТНОГА САБЕТА САСТАНАК 684-ти 10. марта 1897. године у Београду. Би.ш су: иредесдник: Мих. Валтрови!,; редовни чланови: Стеван Ловчевић, Ст. Т. Јакшић, А. Ј. Стевановић, В. Прокић, Јеврем А. Или1,, Љубомир Миљковић, д-р Мил. Јовановић-Ватут, и Дука Л. Лазареви}1. Посдовођа Савета члан: Ранко Петровић. I Прочитан је и нримљен занисник 683. састанка. II Прочитано је писмо г. Министра просвете и цркв. посдова од 17. овога месеца, ПБр. 3584., којпм. је спроведена Савету на оцену молба г. Б. Кнежевића, проФ., који је модио да се његов превод Бекл-ове Историје Цивидизације откупп известан број нримерака за нокдањање ученицима виших разреда средљих шкода. Пошто је ово дело „Бекдова Псторија Цивидизације" познато члановима Савета, то је Савет

мишљења: да се оно може употреоити за иокдањање ученицима гимназија у два највиша разреда, у којима се покдањају књпге о годишњим испитима. III Прочитано је писмо г. Министра просвете и црквених послова од 17. овога месеца, ПБр. 3391., којим је спроведена Савету на оцену молба Одбора Чупићеве Задужбине, који је молио да се књиге Годишњице преноруче књижницама осн. и средњих школа и да се известан број примерака откупи за поклањање ученицима средњих школа. Пошто је дело Годишњица познато члановима Савета, то је Савет мишљења: да се оно може препоручити за књижнице средњих и основних школа. IV Прочитано је нисмо г. Министра просвете и цркв. послова од 19. овога месеца, ПБр. 3945., којим се пита Савет за мишљење о измени 2. адинеје чд. 6. Правида за давање благодејања из Фонда иок. владике Вићонтија Красојевића, како би ова алинеја одговорида духу члана 9. завештаочевог тестамента из којега је и изведена. Савет је оддучио: да се умоле г.г. Стеван Л.овчевић, начелник, Министарства пресвете и цркв.