Prosvetni glasnik

538

едУЖБЕНИ д е 6

у чачанској гимназији : за професора Мплан Вељковић, проФесор ужичке реалке, по потребп сдужбе; у шабачкој гимнааији: за проФесора Јован Марјански, проФесор нишке гимеазије, по нодби; у београдској реалди: за проФесора Милош Миловановић, проФесор зајечарске гимназије, по молби; у ужичкој реадци: за директора и проФесора Јован Шплихал, проФесор крагујевачке гимназије но потреби службе; у јагодинској гимназијн : за прОФесора Светислав Матић, проФесор књажевачке ниже гимпазије, по молби; у лесковачкој нижој гимназији: за дпректора и проФесора Мпрко Поповић, проФесор нишке гнмназије, по потреби службе; у богословији: за проФесоре : протосинђел Виктор, проФесор нишке гимназије, по молби и Милоје Влајић, проФесорУчитељске Школе, по потреби службе. Указом Његовог Величанства Краља од 19. октобра ове год. постављени су : у Министарству нросвете и црквених послова за писара друге класе д-р. Стеван Окановић, свршени философ; у Државној Штамнарији: за писара прве класе Милорад Ковачевић, писар друге класе мииистарства просвете и црквених послова; У духовном суду епархије тимочке: за председника протојереј Павле Милетић члан истог суда.

ПЕНСИОНОВАЊА ВЕЛИКА ШКОЛА Указом Његовог Величанства Краља од 16. октобра ов. год. г. д-р Јован Туроман, проФесор Велике Школе на основу § 69. закона о чиновницима грађанског реда, ио својој молби, стављен је у стање покоја с пенсијом која му припада по годинама службе. (Чл. 10. Уредбе од 15. Фебруара 1858. године). СРЕДЊЕ ШКОЛЕ Указом Љеговог Величанства Краља од 16. октобра ов.год. г. Јосиф Подградски, проФесор друге београдске гимназије, на основу § 69. закона о чиновницима грађанског реда, а с погледом на чл. 10, Уредбе од 15. Фебруара 1858. године, стављеп је у стање покоја с пенсијом која му припада по годинама службе.

ДУХОВНИ СУД Указом Његовог Величанства Краља од 19. октобра ове године, протојереј г. Јован Марковић, председник духовног суда епархије тимочке на основу § 70. закона о чиновницима грађанског реда стављен је у стање нокоја с пенсијом, која му припада по годинама службе.

ОДЛИКОВАЊА Његово Величанство Краљ, благоволео је укауказом својим од 17. октобра ове године одликовати: Орденом Св. Саве II реда г. Д -ра Јована Туромана, проФесора Велике Школе у пенсији, ослобођавајући га таксе. Указом од 19. октобра ове _године одликован је Орденом Св. Саве 1Т реда г. Јосиф Подградски, проФесор гимназије у пенсији, а Указом од 16. октобра ове године одликован је Орденом Св. Саве IV реда и г. Петар Димић, учитељ у пенсији.

ПРЕТПИСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА

СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ПОСТАВЉЕЊА у I. београдској гимназпји: Претписом од 3. октобра постављен је г. Риста Вукановић, академски сликар, за привременог учитеља цртања П. класе; у Учитељској Школи: Претписом од 13. октобра постављен је г. Јован Милијевић, учитељ IV. раз. основне школе у Алексинцу, за хонорарног наставника ручног рада; у београдској реалци: Претписом 0Д 15. октобра постављен је г. Марко Мурат, академскн сликар, за учитеља цртања I класе ; у ужпчкој реалци: Претписом од 15. октобра постављен је за предавача г„ Коста Јовановић, до сада привр. учитељ цртања у истоме заводу. у ваљевској гимназији: Претписом од 15. октобра постављен је за привременог учитеља цртања и лепог писања III. класе г. Атанасије Настовић, техничар ; у крагујевачкој гимназији : Претписом од 22. октобра постављен је за предавача г. Тодор Радивојевић, свршени философ ; у мабачкој гимназији : Претписом од 22. октобра постављен је за предавача г. Војислав Симоновић свршени философ ;