Prosvetni glasnik

540

СЛУЖБЕНН ДЕО

у округу крушевачком: у III р. Ж. шк. у Крушевду, Даринка ШилетиКева, из Бивоља, округа крушевачког; у округу моравском: у III р. ж. шк. у Параћину, Марија МарковиАка, и.3 Ниша ; у новој шкоди у Риљцу, Момир МилосављевиК, из Велике Дренове окр. крушевачког; у округу нишком: у I и II р. м. шк. у Љлинцу, Катарина Милованови&ева, из Печењевца, окр. врањског; у округу пиротском : у Вети, Катарина Врчеви&ка, из Чачка; у округу шодунавском : у сва 4. разр. у Малом Орашју, Петар ЖивковиК, из Свилајинца, округа моравског; у округу пожаревачком : у Мелнпци, Вукосава РадосављевиИева, из Костолца, истог окр.; у новој школи у Мустапићу, Живота ПетровиК, из Мал. Орашја, окр. подуиавског; у I р. м. шк. у Манастирици, Катарина ЂурђевиКка, из Макаца, окр. истог; у I и II р. ж. шк. у Жагубици, Катарина РистивојевиЛева, из Мораваца, окр. рудничког; у новој школи у Вуковцу, Петар РадивојевиК, из Рашанца, окр. истог; у приправ. и I р. у Дубокој, Цвета ТоиаловиКева, из Жагубице, окр. истог; у округу рудничком: у I раз. у Мрчајевцима« Босиљка РистиЛева, из Сталаћа, окр. крушевачког; у Жпчи, Јованка Стаменовипева, из Љутовнице г истог округа; у округу топличком : у III и IV р. у Жит. Потоку, ј ВучиК МилуновиИ, из Блажева, пстог окр. ло казни: у округу тошшчком: у III и IV р. у Блажеву, Илија Илић, из Мекиша истог округа.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВ. ПОСЛОВА

Директорила свих средњих школа По саслушању Главног Просветног Савета, одлучио сам, да се Физика од Васмута у преводу Влад. Зделара, проФесора, употребљава као привремени школски уџбеник у нижим разредима наших средњих школа. Препоручујем Вам да о овоме известите дотичне наставнике, а да то саопштите и ученицпма поверене Вам школе ради њихова знања и управ•Љ&Њс1. ПБр. 13884 15. септембра 1897. год. Београд. Министар аросвете и црквених иослова, Анд. НиколиЋ с. р.

Директорима свих средњих школа 30. о. м. пренеће се из Беча у Београд посмртнн остаци Вука СтеФ. Караџића и спустиће се у новоозидану гробницу код Саборне Цркве. Како је рад великог покојника тесно везан за српску књигу и просвету у опште то је оправдано да све школе у српској Краљевини узму учешћа у овој културној светковпни и даду израза свом по• штовању неумрлог књижевника. С тога налазим за потребно наредити да тога дана не буде редовних предавања у новереној Вам школи, него ће наставници подесним речма објаснитп ученицима важносг Вукова рада за нашу новију књижевност и значај саме прославе. После тога нека се ученици пусте кућама. ПБр. 14322 22. септембра 1897. год. Београд. Министар аросвете и црквених аослова, Анд. Николић о. р.

Свила окружиим иачелиицииа 30. ов. мес- пренеће се из Беча у Београд иосмртни остаци Вука СтеФ. Караџића н спустиће се у новозидаву гробнпцу код Саборне Цркве. Како је рад великог покојника тесно везан за српску књигу н просвету у опште, то је оправдано да све школе у српској Краљевини узму учешћа у овој културној светковини и даду израза свом поштовању неумрлог књижевника. С тога налазим за потребно паредити да се тога дапа не држе предавања у основним школама подручног Вам округа. Управитељи односно учитељи поједипих школа објасниће деци према могућности њихнога схватања значај рада Вукова за српску школу и иросвету, па ће их онда пустити кућама за тај дан. Изволите саопштити што пре ову наредбу свима школскпм управитељима у томе округу. ПБр. 14322 22. септембра 1897. год. Београд. Министар аросвете и црквених иослова, Аид. НиколиЋ с. р.