Prosvetni glasnik

К 0 В Ч Е ж

општине ножаре!?ачке, Сави Бадшевцу, председнику крагујевачкв општине, Л>уби Новаковићу, уиравнику Ратарске 1Ј1коде у Ераљеву, Милану Симвћу, начелнику среза жичког, Таси Поповићу, начелнику и Настасу Стевовићу, нисару среза трстеничког, Архимандриту Венијамину, старешини манастира Љубостиње, 'Годору Брадићу, вршиоцу дужиости намесника трстеничког намесништва, Михаилу Недићу и Љубомиру Поиовићу, свештеницима велико-дреновским, Војиславу Катунцу, учитељу великодреновском, мајору Ђоки Богдановићу, команданту III иука „Цара Лазара", инжињерском мајору Милошу Милошевићу, управнику „Обилићева" и председнику јагодинске оиштине.

„Српско Акционарско Друштво за клање и прераду стоке" послало је министарству просвете педесет примерака дела: „Ти ћеш бити земљорадник" са жељом да се пошљу као поклон оним учител.има који су се одликовали као пољопривредници. На овом леиом поклону нека је и са наше стране искрена и топла благодарност поменутом друпгтву.

"Основној школи кладушничкој, у срезу кључкоме, поклонили су: г. Добривоје Ј. ЛндрејевиЛ, нрви машиниста Српског Бродарског Друштва, једну најновију руску рачунаљку и г. Атанасије СавиЛ, бив. чиновник, књиге у вредности 12 дин. за школску књижницу. Школски одбор и управитељ топло захваљују овим просветним добротворима. Тенера .1 г. Илија ЂукниК иоклонио је калањевачкој основној школи слику „свих сриЉих владалаца" у дивном оквиру. Управитељ ове школе и овим путем захваљује дародавцу.

В Ћ 619

1. Његово-Иреосвештенство, епископ ншпки, г. Никанор, изволео је послати управи рашке школе 12 комада својих и др. књига, да се предаду: 3 комада школској књижници, 4 комада наставницима и б комада ученицима. 2. Г. Влад. М. ПоиовиК , начелник среза студеничког, иослао је 4 комада „Ласте" у елегантном новезу, да се, од стране среза, раздаду одличним ученицима рашке школе. 3. Г. Милутин Р. ЛмвковиК, лекар среза. студеничког, поклонио 6. коло књига „Књижевне Задруге" ученицима рашко школе. 4. Г. Васо СтојановиТх, телеграФиста бољевачке станице, поклонио је књижници рашке школе 5. коло књига „Књижевне Задруге". 5. Г. Вуле ВукосављевиЛ, трговац на Рашкој, поклонио је књижници рашке ШЕОле 6. коло књига „Књижевне Задруге". 6. Г. Јосиф СтудиИ, царнник на Рашкој, поклонио је 10 комада разних књига, да се раздаду ученицима рашке школе. 7. Г. Станко ПетровиК, трговац на Рашкој, послао је 5 комада разних књига, да се раздаду ученицима рашке школе. Свима дародавци^а и трудбеницима око заузпмања управа ове школе са наставницима и школским одбором изјављује топлу захвалност ба овако племенитом дару.

Г. Сава М. Јанковић трговац из Раденковића (срез мачвански), дао је 10 динара, те је купљено 11 комада књига, које су раздате најбољпм (одличним) ученнцнма раденковићске основне пшоле о годишњем испиту школске 1897.—8. год. Управа школска срдачно захваљујо г. Сави на поклону и бризи о школи.

1*

Ј А К 0 В С М 0 Д Л А К А ПРОФЕСОР КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ Средња школа опет је остала без једнога спремнога радника. 24. октобра ова године преминуо је у Крагујевцу Јаков Смодлака, проФесор тамошње гимназије. Пок. Смодлака рођен је 26. јуна 1854. године у Снљету. Ту је свршио основну школу и гимназију. Университет је учио у Бечу и Инсбруку, где је положио стручне испите из грчкога и латинскога језика. У Грацу је положпо стручан испит из српскога језика. Служио је као наставник средњих школа у Котору, Дубровиику и Сарајеву. У Србију је ирешао 1881. годиие, и ту је остао, с малим прекидом, до смрти, служећн прво као предавач, а после као проФесор латинскога језика. И ученици и школа много су изгубили у покојнику. Вечан му помен!

Одговоили уредшјк : Јован Миодрагоннћ

ШТАМПАНО у ДрЖАВНОЈ ШтАМИАРИЈИ